10 millió forintos segélyprogramot hajt végre az Ökumenikus Segélyszervezet Örményországban a Hungary Helps Program támogatásávalA Magyar Ökumenikus Segélyszervezet a Hungary Helps Program támogatásával 10 millió forint értékben nyújt humanitárius segítséget az örmény-azeri fegyveres konfliktus elől menekülő civilek számára. A Segélyszervezet az elsők között érkezett a helyszínre és gyorssegély formájában támogatja a fegyveres összecsapások miatt otthonukat elhagyni kényszerülő örményeket. Hegyi-Karabah népességének fele, mintegy 75 000 ember menekült el korábbi lakhelyéről, akik számára élelmiszer-, higiéniás csomagok, valamint ruházat és háztartási felszerelések osztásával segít a szervezet a krízishelyzetben. 

Ahogy ismeretes, a nyár folyamán kitört határvillongások Hegyi-Karabah és Azerbajdzsán között hamar eszkalálódtak, így az örmény és az azeri kormány is szükségállapotot hirdetett, a határháborúvá váló, emberéleteket követelő konfliktus pedig a tűzszünet ellenére jelenleg is zajlik. A Hegyi-Karabahból menekülő civilek többsége örmény befogadó családoknál keres menedéket azonban sok gyermekes család még mindig nem tudott elmenekülni a válságövezetből és továbbra is pincékben kell menedéket találnia.

A kialakult válsághelyzetre reagálva az Ökumenikus Segélyszervezet azonnal felvette a kapcsolatot örmény partnerszervezetével, a WCC Armenia Round Table Foundation-nel, majd a helyszínre delegált munkatárs érkezésével bekapcsolódott a károsultak ellátásába. A segélyezés első szakaszában három településén hajtott végre segélyakciót, mely keretében 27 menekült családot látott el alapvető élelmiszereket-, és higiéniai eszközöket tartalmazó csomagokkal. A napokban is folytatódó segélyakció során a Segélyszervezet összesen 330 Hegyi-Karabakh-ból elmenekült örmény család támogatását biztosítja.

A Segélyszervezet a program első szakaszát a Hungary Helps Ügynökség által biztosított 10 millió forintos forrásból valósítja meg, amelyet az Ügynökség a felek között 2019-ben kötött stratégiai megállapodás keretében bocsátott a szervezet rendelkezésére.

A Magyar Ökumenikus Segélyszervezet örményországi humanitárius munkáját bárki támogathatja adomány formájában a

 www.segelyszervezet.hu/adomanyozas
<http://www.segelyszervezet.hu/adomanyozas>

oldalon keresztül, illetve az Ökumenikus Segélyszervezet 11705008-20464565 számlaszámán, a közleményben „Örményország" megjelöléssel lehet pénzadományokat felajánlani.


Legolvasottabb cikkek