13 innovációs projekt eredményeit mutatták be a harmadik OTP Startup Partner Program Demo Napján

 

 

Fontos mérföldkőhöz érkezett az OTP Bank harmadik Startup Programja, ugyanis május 20-án a résztvevő 13 startup egy online Demo Nap keretében mutatta a március és május között zajló, három hónapos tesztidőszak eredményeit több mint 1100 résztvevő, köztük a bankcsoport vezetői, befektetők és a Programot partnerként támogató vállalatok képviselői előtt. A legnagyobb üzleti potenciált képviselő megoldások éles bevezetésének előkészítésére a Program júniusban induló, 6 hónapos, ún. rollout szakasza ad lehetőséget. 

 

Budapest, 2020. május 20. - Az OTP Bank 2019 őszén meghirdetett harmadik startup együttműködési programjában összesen 63 üzleti kihívás mentén várta az érettebb, már validált megoldással rendelkező innovatív vállalkozások jelentkezését. 56 ország 370 startupja pályázott a Programra, akik közül 13-an kaptak lehetőséget arra, hogy a bankcsoport hazai és külföldi tagjaival közös tesztprojektet valósítsanak meg egy-egy dedikált szponzoráló szakterület támogatása mellett.

 

Bár a pilot időszak egybeesett a koronavírus európai terjedésével, a startupok, illetve a pilotokban résztvevő szakterületek elkötelezettségének köszönhetően 13-ból 10 tesztprojekt az eredeti ütemterv szerint befejeződhetett, és a többi esetben is sor kerül az utolsó mérföldkövek teljesítésére a nyár folyamán. A Program Budapesten tartott nyitóhetét követően az általános üzletfejlesztést támogató tréningekre online került sor, így a cégek képviselői összesen 33 órányi workshopon és 43 órányi egyéni mentoráláson vehették részt. Eközben a bank munkatársai mellett a Program partnerei, így az EIT Digital, a HubHub, az INV Fintech, a Mastercard, a Microsoft, a McKinsey Panorama és a PortfoLion szakértői is támogatták őket abban, hogy az üzleti érettség következő fázisába léphessenek.

 

A 3 hónapos pilot időszakot idén első alkalommal egy online formában megrendezett Demo Day zárta, amely jelentős nemzetközi láthatóságot biztosított a csapatoknak, ugyanis több mint 1100 néző, köztük egy 10 fős, a bankcsoport és partner nagyvállalatok felsővezetőiből álló szakértői panel, követte a pilotok eredményeinek, tanulságainak bemutatását. Az esemény végén 5 startup részesült különdíjban, a Program szakmai partnereinek felajánlásai, illetve a közönség szavazatai nyomán:

-          A HubHub jóvoltából mind a 13 csapat 3 hónapos tagságot és irodahasználati jogot kap a HubHub közösségi irodáiban, emellett az EDUardo csapatát dedikált mentorálással és egy bemutatkozó videó elkészítésével is támogatja a HubHub.

-          A bankok és biztosítók nemzetközi szakmai szervezeteként működő EFMA a The Waay láthatóságát kívánja növelni egy médiamegjelenésekből és online konferencia részvételi lehetőségből álló csomaggal.

-          A Microsoft széles körű mentori támogatást nyújtó Best Scaleup díját a TrustChain kapta.

-          A Pioneers és testvércége, a The Minted egy Európai Uniós támogatásokhoz és kockázati tőkebefektetéshez kapcsolódó tanácsadást ajánlott fel az EDUardo számára.

-          A közönség szavazatai alapján a LutherOne érdemelte ki a legjobb pitch díját. A díj különlegessége, hogy a csapat megjelölhetett egy jótékony szervezetet, melynek a bank a startup nevében 500.000 Ft-ot adományoz. A LutherOne döntése alapján az összeget a Svetluska nevű, gyengénlátókat támogató civil  szervezet kapta.

 

 

„Bankunk lehetőségként tekint a digitális megoldások iránt most különösen megnövekedett igényekre, és készen állunk arra, hogy sikerrel válaszoljunk a változó elvárásokra, amelyben a szervezeten belüli innováció mellett fontos szerepe van a startup együttműködéseknek is.” – mondta Kovács Antal, az OTP Bank vezérigazgató-helyettese.

 

Fischer András, az OTP LAB vezetője a bankcsoportszintű összefogás remek példájának tartja, hogy a Program a koronavírus jelentette kihívások között is az eredeti ütemezés szerint zajlott le. „Az, hogy a 13 tesztprojekt a jelenlegi turbulens helyzetben is megvalósulhatott, és mind Magyarországon, mind a Programba bekapcsolódó leánybankok esetében, így Albániában, Horvátországban, Oroszországban és Szerbiában is felsővezetői támogatást élvezett, jól mutatja a digitális transzformációt támogató innovációs projektek létjogosultságát és időszerűségét.”

 

A Programban részt vett 13 startup és megoldásaik:

 

·         Banzai Cloud (konténerizációs platform a felhő alapú alkalmazások gyors fejlesztésére, üzembe helyezésére és skálázására)

·         Edgetier (a telefonos ügyfélszolgálatok munkáját támogató, a beérkező megkeresésekre válaszsablonokat adó intelligens asszisztens)

·         EDUardo (online üzleti, vállalatvezetési szimulációs platform a munkatársak életszerű tréningeken keresztüli képzésére)

·         Finqware (közép-kelet-európai fókuszú API aggregátor platform)

·         Linistry (a távolról történő sorbaállást, a mobiltelefonon keresztüli sorszámhúzást biztosító szolgáltatás)

·         LutherOne (átfogó HR platform a gördülékeny és valós idejű munkatársi visszajelzésekhez és teljesítményméréshez)

·         Mostly AI (valós adathalmazokból tesztelésre alkalmas, személyes adatot nem tartalmazó, szintetikus adathalmazokat generáló szoftver)

·         Neticle (online média monitoring és érzelemelemzést kínáló platform)

·         Realmonitor (ingatlanár-figyelő alkalmazás az elérhető legjobb áron történő lakásvásárláshoz)

·         Sanostro (a befektetési elemzők számára széles körű befektetési szignálokat kínáló szolgáltatás)

·         Scolvo (értékesítéstámogató mobilalkalmazás a vállalati banki tanácsadók ügyféllátogatásaihoz)

·         The Waay (életmód alapú bankolás az ügyfelek élethelyzetéhez igazodó, releváns ajánlatokkal)

·         TrustChain (B2B partnerek számára partnerellenőrzés, e-aláírás, digitális szerződések egy platformon)

 

Az OTP Bank harmadik startup programja bizonyította, hogy a startup együttműködések csoportszintű, koordinált kezelése számos előnyt kínál a résztvevő cégek és a bekapcsolódó tagbankok számára is, ezért a bank vizsgálja a program további csoportszintű kiterjesztését. Az érdeklődő innovatív vállalkozások az ősz folyamán a www.otpstartup.com weboldalon tájékozódhatnak a bankkal való további együttműködési lehetőségekről.

Legolvasottabb cikkek