30 országból vehetnek részt a PTE klímavédelmi online konferenciáján kedden

 

 

A Nemzetközi Visegrádi Alap által támogatott V4GU projektet a Pécsi Tudományegyetem (PTE) a Zöld Egyetem program támogatása érdekében dolgozta ki. A PTE célja az éghajlatváltozással kapcsolatos információk - okok, hatások, teendők - közérthető formában történő megosztása minél több emberrel, elsődlegesen húszezer hallgatójával és több mint hétezer dolgozójával.

Az Egyetem a partnereit a V4GU projekthez a hálózat Duna Régióba tartozó országainak legsikeresebb zöld egyetemei közül választotta ki, garantálva ezáltal, hogy minden résztvevő értékes tapasztalatokat tud majd megosztani a környezettudatos életmód és a létesítmény-üzemeltetés terén.

A PTE partnerei:

-       Prágai Élettudományi Egyetem (Česká zemědělská univerzita v Praze, Csehország)

-       Nyitrai Mezőgazdasági Egyetem (Slovenská poµnohospodárska univerzita v Nitre, Szlovákia)

-       Kragujevaci Egyetem (Универзитет у Крагујевцу, Szerbia)

-       Ukrán Nemzeti Erdészeti Egyetem (Державний вищий навчальний заклад «Національний лісотехнічний університет України, Ukraina)

 

A rendezvény további célja az intézmények éghajlatvédelmi programjának megismerése, a hallgatók, oktatók és alkalmazottak mobilizálására alkalmas eszközök bemutatása, sikerességük értékelése. A PTE ösztönözni szeretné továbbá a Visegrádi Országok többi egyetemének részvételét zöld egyetem programokban.

A konferencia alkalmat teremt arra is, hogy az egyetemek közvetlen kapcsolatba kerüljenek egymással, megismerjék és megértsék egymás környezeti terhelést csökkentő beruházásait, klímavédelmi programjait. Az esemény lehetőséget biztosít arra, hogy a Jakartai Egyetem által koordinált 'Green Metric' nemzetközi zöld egyetemi hálózatnak - amelynek a PTE is tagja, és a világ 780 zöld egyetemének rangsorolásában legutóbb az előkelő 100. helyet foglalta el - kialakuljon egy szorosan együttműködő közép-kelet európai csoportja, amelyek a jövőben közösen léphetnek fel a klímaváltozás ellen. Emellett a résztvevő országok hallgatói is kutatási - és akár baráti kapcsolatokat - alakíthatnak ki egymással közös érdeklődésük, elhivatottságuk mentén.

A téma iránti fokozott érdeklődést mutatja, hogy a konferenciára több mint kétszáz fő regisztrált harminc országból. A konferencia zártkörű, de az előadások anyagai elérhetőek lesznek a PTE Zöld Egyetem honlapján (https://zoldegyetem.pte.hu/).

 

Legolvasottabb cikkek