A Zenei Gyűjtemény hírlevele


Sok szeretettel várjuk a zenebarátokat az őszi-téli programjainkra. 
A programok regisztrációhoz kötöttek. Regisztrálni a bandoli@fszek.hu e-mail címen, a 411-5011-es telefonszámon vagy személyesen, a könyvtár aulájában található központi információs pultnál lehet.

Barokk kamaraest
2019. november 4. (hétfő) 18.00 óra
1088 Budapest, Reviczky u. 1., Fogadóterem


Műsor
Quantz: C-dúr triószonáta blockflötére, fuvolára és basso continuóra QV2:Anh.3.
J. S. Bach: g-moll szonáta viola da gambára és csembalóra BWV 1029
C. P. E. Bach: e-moll szonáta fuvolára és basso continuóra WQ 124
Leclair: D-dúr triószonáta blockflötére, viola da gambára és basso continuóra Op.2 No.8
Telemann: d-moll triószonáta 42:d10
 
Közreműködik
Lajkó Ivett - blockflöte
Márkus-Zalatnay Fruzsina - fuvola
Szászvárosi Sándor - viola da gamba
Tegyei Zoltán - csembaló
 
Lajkó Ivett a Szombathelyi Művészeti Szakgimnázium és a bécsi Musik und Kunst Privatuniversität hallgatója. Fő hangszere a blockflöte, de barokk fuvolán is játszik. A hévízi Musica Antiqua régizenei együttes szólistája immár 10 éve. Számos nemzetközi, országos, illetve regionális verseny győztese.
Márkus-Zalatnay Fruzsina 1988-ban született Budapesten. Középfokú zenei tanulmányait Nagy Katalinnál és Ittzés Gergelynél végezte a váci Pikéthy Tibor Zeneművészeti Szakközépiskolában, majd a bécsi Zeneakadémia (Universität für Musik und darstellende Kunst) klasszikus fuvola szakán tanult tovább Barbara Gisler-Haase és Gisela Mashayekhi-Beer tanítványaként. Itt ismerkedett meg a régizenével és kezdett barokk fuvolán játszani Gertraud Wimmer osztályában. 2013-ban tanári, 2015-ben fuvolaművész szakon diplomázott. 2016-ban Pécsett szerzett művésztanári diplomát, 2017-ben fejezte be  a bécsi Zeneakadémia régi zene tanszékének posztgraduális képzését. Különböző együttesekkel számos magyarországi és osztrák fesztivál, koncertsorozat fellépője volt. Szászvárosi Sándor a budapesti Zeneakadémián és a Debreceni Egyetemen kamarazenész és csellóművész diplomát szerzett, majd a bécsi Zeneakadémián (Universität für Musik und darstellende Kunst) folytatta tanulmányait viola da gambán José Vazquez osztályában. Mesterképzésre Lipcsébe iratkozott be (Hochschule für Musik und Theater "Felix Mendelssohn Bartholdy"), Irene Klein és Nicholas Parle voltak a tanárai. Redszeresen koncertezik Ausztriában, Svájcban, Olaszországban, Portugáliában, Németországban és Csehországban. Több régizenei együttes - köztük a Sonora Hungarica Consort, a Custos Consort és a Sebastian Consort alapítója. Tegyei Zoltán a Szent István Király Zeneművészeti szakközépiskolában kezdte meg csembaló tanulmányait Alföldy-Boruss Csilla növendékeként. 2012-ben szerezte meg BA csembalóművész diplomáját a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen Horváth Anikó és Ratkó Ágnes irányítása alatt. Ezt követően Bécsben folytatta tanulmányait, ahol 2015-ben diplomázott csembalóművész MA szakon Gordon Murray és Augusta Campagne osztályában. Rendszeresen koncertezik kamaraegyüttesek csembalistájaként, állandó meghívott művésze a Bécsi Bach-hét, az Ars Sacra, a Börzsönyi és Gödi Barokk Napok, és az Óbudai Társaskör rendezvényeinek. Európa számos helyszínén fellépett már, többek között a berlini Filharmónia és a lipcsei Gewandhaus koncertteremben is. Folyamatosan képezteti tovább magát mesterkurzusokon.

Liszt és a kortársak - Fejes Krisztina zongoraestje
2019. november 15. (péntek) 18.00 óra
1088 Budapest, Reviczky u. 1., Fogadóterem

Műsor
Wagner-Liszt: Izolda szerelmi halála S.447
Hollós Máté: A remény dala
Madarász Iván: Két etűd
Dubrovay László: Dalok szöveg nélkül (II. Kapaszkodom,  V. El kéne szállni fecskemód)
Schubert-Liszt: Müller-dalok - A molnár és a patak S.565/2
Sugár Miklós: Etűdök  (I., III., VI.)
Virágh András Gábor: Genesis  (ősbemutató)
Bánkövi Gyula: Corale
Tóth Péter: Modern barbárok
Verdi - Liszt: Rigoletto parafrázis S.434

"A folytatásban ismét Fejes került középpontba: Liszt Rigoletto-parafrázisa mindent megkövetel a zongoristától. Fejes ezt az egyik legnehezebb darabnak számító művet kifejezetten mesterien adja elő." (Allgemeine Zeitung - Bingen 2018)

Fejes Krisztina ötévesen kezdte zongoratanulmányait Szolnokon. A budapesti Bartók konzervatóriumban Hargitai Imre és Benkő Zoltán tanítványa volt, majd 2003-tól a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen többek között Baranyay László, Némethy Attila és Szokolay Balázs voltak a tanárai. Részt vett Dmitrij Baskirov, Mihail Voszkreszenszkij és Paul Badura-Skoda kurzusain. 2007-ben a romániai Carl Filtsch nemzetközi zongoraversenyen második helyezést ért el. 2008-ban a Bartók Béla nemzetközi zongoraversenyen Szegeden ugyancsak második díjas lett. Fellépett többek között Németországban, Ausztriában, Spanyolországban, Svájcban, Olaszországban, Franciaországban, Romániában, Kolumbiában, Finnországban, Mexikóban és Kínában, továbbá a környező országok magyarlakta területein. 2008-tól 2012-ig korrepetítora volt a Bartók konzervatórium rézfúvós tanszakának. Ez idő alatt több tanári díjjal jutalmazták. Kamrazenészként is elismert. Rendszeres vedégművésze Medveczky Ádám Kossuth-díjas érdemes művésznek és Boldóczki Gábor Liszt-díjas trombitaművésznek. 2011-ben elnyerte a Fischer Annie ösztöndíjat. 2012-ben előadóművészi tevékenységéért Artisjus-díjjal jutalmazták. 2017-ben Kolumbiában szólistaként képviselte Európát és Magyarországot az Európa nap alkalmából. Mesterkurzusokat tartott kolumbiai és mexikói egyetemeken. Sokszínű repertoárja a barokk zeneművektől a kortárs alkotásokig terjed. A magyar kortárs zenei élet meghatározó művészegyénisége, ősbemutatók kötődnek a nevéhez. Jelenleg szabadúszó koncertező művész, folyamatosan kap hazai és külföldi felkéréseket. További információ: www.krisztina-fejes.com
A rendezvény megvalósítását a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

Ács Dominika és Fellegi Dávid kamaraestje
2019. november 18. (hétfő) 18.00 óra
1088 Budapest, Reviczky u. 1., Fogadóterem


Műsor
Duplessy: Appalaches
Fauré: Pavane Op. 50
Duarte: Un petit jazz
Piazzolla: Histoire du tango
Gluck: Melodie
Bartók: Román népi táncok BB.68
 
Közreműködik
Ács Dominika (fuvola)
Fellegi Dávid (gitár)

Ács Dominika (1995) fuvolaművész a Weiner Leó Zeneművészeti Szakközépiskola elvégzése után a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen folytatta tanulmányait, ahol 2019-ben kitüntetéses MA fuvola előadóművészi diplomát szerzett. Jelenleg a Doktori Iskola (DLA) képzési programjának résztvevője.  2016-2019 között A salzburgi Mozarteum Universität hallgatója volt. Részt vett többek között Emmanuel Pahud, Alföldy-Boruss Eszter, Marina Piccini mesterkurzusain. 2017-ben elnyerte a  Bank of China ösztöndíját, és I. helyezést ért el a Danubia Talents nemzetközi zenei versenyen. Jelenleg Weiner Leó Zeneiskola és Zeneművészeti Szakgimnázium tanára. Rendszeresen koncertezik itthon és külföldön. Fellépett többek között a Zeneakadémia Nagytermében, a Művészetek Palotájában, a budapesti Amerikai Nagykövetségen, a Festetics palotában, a barcelonai Teatre Victóriában.

Fellegi Dávid (1995) gitárművész hétéves korában kezdte zenei tanulmányait a pécsi ANK
Művészeti Iskolájában. 2010-től a Pécsi Művészeti Gimnáziumban Straub Tamásnál tanult.  A gitár mellett a zeneszerzés, a szolfézs és zeneelmélet is hamar a szívügye lett, így Tóth Emília és Győrffy István magánosztályában bővítette tudását. 2014-ben maximális pontszámmal vették fel a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemre Csáki András csoportjába. 2017 júniusában kitüntetéses BA diplomát szerzett, majd az egyetem MA képzésén folytatta tanulmányait Eötvös József, valamint Csáki András csoportjában. 2019 tavaszán szerezte meg kitűnő minősítésű mesterdiplomáját. Tervei között szerepel  doktori tanulmányok elvégzése (DLA), zeneszerzés és koncertezés szólóban és kamarában. . Országos és nemzetközi gitárversenyek többszörös első helyezettje és díjazottja. Fellépett már többek között a Művészetek Palotájában, a Nádor teremben, az Óbudai Társaskörben.


Figyelmükbe ajánljuk még írásainkat a Zenei gyűjtemény blogján: https://zeneigyujtemeny.wordpress.com/


A rendezvény résztvevői megjelenésükkel együtt tudomásul veszik, hogy a rendezvényen fotó / videofelvétel készül, amelyet a könyvtár honlapján vagy Facebook oldalán közzétehet. Az adatkezelés önkéntes hozzájáruláson alapul. A felvételen látható érintett írásban tiltakozhat az arcmása közzététele ellen. Helyfoglalás érkezési sorrendben. Csak az ülőhelyek számának megfelelően tudjuk a közönséget fogadni. Megértésüket köszönjük!

Legolvasottabb cikkek