Erdélyi hét a Gyulai Várszínházban

 

Július 30. – Augusztus 5.


A Gyulai Várszínház nyári évadának, összművészeti fesztiváljának évtizedekre visszanyúló kapcsolatai vannak az erdélyi magyar színházakkal. Talán eredeztethető ez onnan is, hogy már a hetvenes, nyolcvanas években számos erdélyi drámaírónak (Székely János, Sütő András, Páskándi Géza) mutatták be a darabjait Gyulán. Talán onnan is, hogy a kilencvenes években a Kolozsvári Állami Magyar Operával már könnyebb volt szövetkezni az Erkel-operák bemutatására, mint a budapestivel. Nyilván a határ közelsége is szerepet játszott a kapcsolatkeresésekben.

A Gyulai Várszínház az elkövetkező években még tudatosabban, hangsúlyosabban, még szélesebb körűen szeretné ezt a hagyományt folytatni. Ennek jeleként a 2018-as nyári évadban ismét bemutatták Székely János Caligula helytartója című darabját, és lezajlott már egy közös produkciójuk az Aradi Kamaraszínházzal is, Stoppard: Rosencrantz és Guildestern halott című darabja bemutatása érdekében.

A másfél hónapos programsorozat szerves részeként, idén egy egész Erdélyi hét elnevezésű színházi fesztivált is rendeznek, új hagyományt teremtő szándékkal. Ennek keretében minden nap más-más erdélyi magyar színház mutatkozik be július 30. és augusztus 5. között Gyulán.

A sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház a Liliom, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata és a Liviu Rebreanu Társulat a Double Bind és a Marosvásárhelyi Yorik Stúdió MaRó, a Szigligeti Színház Nagyvárad Táncegyüttes a VANmeSE és a Barbárok, a gyergyószentmiklósi Figura Stúdió a Zűrzavaros éccaka című előadásával szerepel a fesztiválon.

A hét végén pedig a Gyulai Várszínház a Kolozsvári Magyar Operával közös produkcióban mutatja be Orbán János Dénes Búbocska című meseregényéből készült ördögmusicalt, családi mesemusicalt, Béres László rendezésében.

 

Az előadások kísérő rendezvényeként zenei programokra is sor kerül, középiskolás diákok és egyetemisták számára workshopokat rendeznek az erdélyi színjátszásról, sőt, Erdély-ismereti előadásokat is tartanak, amelyekből Erdély múltját, képzőművészetét, irodalmát, természeti és épített örökségét is megismerhetik a diákok.

 

Erdélyi Hét

Erdélyi magyar színházak bemutatkozása

Júl. 30. – aug. 5.

 

 

Júl. 30. Molnár Ferenc: Liliom

Műv.ház.

20.30 óra Főbb szerepekben: Mátray László, Vass Zsuzsanna, Benedek Ágnes, Pálffy Tibor, Nagy Alfréd, Gajzágó Zsuzsa

Rendező: Bocsárdi László

A sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház előadása

 

 

Júl. 31. Kincses Réka – Alina Nelega: Double Bind

Kamaraterem

19.00 óra Szereplők: Claudiu Banciu, Barabási Tivadar, Bartha László Zsolt, Berekméri Katalin, Andrei Chiran, Csíki Szabolcs, Cristian Iorga, Laura Mihalache, Pál Emőke, Elena Purea, Monica Ristea

Rendező: Kincses Réka/Alina Nelega

A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulat és Liviu Rebreanu Társulat előadása

 

 

 

Aug. 2. VANmeSezenés előadás kicsiknek és nagyoknak

Erkel Művház.

17.00 óra Rendező: Foltin Jolán

A Szigligeti Színház – Nagyvárad Táncegyüttes előadása

 

Aug. 2. Barbárok – táncszínházi előadás Móricz Zsigmond novellája alapján

Tószínpad

20.30 óra Rendező: Foltin Jolán

A Szigligeti Színház – Nagyvárad Táncegyüttes előadása

 

Aug. 3. Ion Luca Caragiale: Zűrzavaros éccaka

komédia

Műv.ház

20.30 óra Főbb szerepekben: Mosu- Norbert- László, Fodor Alain Leonard, Dávid A. Péter, Máthé Annamária, Faragó Zénó, Gulácsi Zsuzsanna

Rendező: Albu István

A gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház előadása

 

Aug. 4. Orbán János Dénes: Búbocska ördödmusical két részben

Tószínpad

20.30 óra

Rendező: Béres László

A Gyulai Várszínház és a Kolozsvári Állami Opera magyarországi ősbemutatója


Aug. 5. Székely Csaba: MaRó vígjáték

Kamaraterem

19.00 óra Szereplők: Raisa Ané, Benedek Botond Farkas, Ciugulitu Csaba, Fodor Piroska, Hajdu Imelda, Stefan Mura, Nagy István

Rendező: Andi Gherghe

A marosvásárhelyi Yorick Stúdió előadása

Legolvasottabb cikkek

A fenyő