George Banu előadása a Budapesti Román Kulturális Intézet székházában

 

 

Nagy megtiszteltetés a budapesti Román Kulturális Intézet számára, hogy 2019. március 3-án, vasárnap, 16.00-kor vendégül láthatja a kortárs kultúra, valamint az akadémiai világ egyik tekintélyes személyiségét, George Banu professzor urat. A teatrológus, valamint a Nemzetközi Színikritikusok Szövetségének tiszteletbeli elnöke A kert és az eltűnés poétikája címmel tart előadást. Az előadás apropója a Nemzeti Színház előző napi, Meggyeskert című premierje. Az előadás fő témája a darab korábbi színrevitelei, amelyek a Livada de vișini, teatrul nostru című kötetben is szerepelnek (ford. Anca Măniuţiu, Liternet Kiadó, majd Nemira Kiadó, 2011), és amely 2006-ban Színházunk, a Cseresznyéskert címmel magyarul is megjelent a kolozsvári Koinónia Kiadó gondozásában (ford. Koros Fekete Sándor).

Cseresznyéskerttel lezárul a XIX., és elkezdődik a XX. század, az általános megújulás százada. A szép és hasznos, az emlékezés és utópia viszonya – Csehov ezekre a nagy kérdésekre keresi a választ ebben a testamentumként is értelmezhető művében. Mi az, ami meghal és mi születik az átmeneti időszakokban? – George Banu

A rendezvényen jelen lesznek a Nemzeti Színházban színre vitt Meggyeskert alkotói: Silviu Purcărete rendező, Vasile Şirli zeneszerző és Dragoș Buhagiar díszlet- és jelmeztervező, az előadás pedig egy szabad beszélgetéssel zárul.

A belépés ingyenes. A beszélgetés román nyelven zajlik, magyar szinkrontolmáccsal.

Legolvasottabb cikkek

Vitám ős Kajánnal