Láthatáron Csoport: 2019 December

 

 

A Láthatáron Csoport decemberi műsora színes összefoglalója a Feuer Yvette által vezetett független színház 2019-es évének, és egyben tökéletesen reprezentálja küldetésüket is: minden korosztály számára játszanak a legkisebbektől (Banyamosoda) kezdve, a középiskolás korosztályon át (Ablak, Én Prométheuszra gondoltam, Kiállok érted, Mianyánk) a felnőttekig (Hagyaték; Én, te, mi -haladunk a korral). Elgondolkodtatni és szórakoztatni szeretnének, hogy a Magyar Narancsban megfogalmazott képre utalva, a reflektoruk ne rozsdásodhasson be:

A Láthatáron valójában óriási reflektor, amelynek fénynyalábja olyan társadalmi problémákra világít rá (családon belüli erőszak és elhallgatások, prostitúció, drog, mélyszegénység, diszfunkcionális család), amelyeket szokás a szőnyeg alá söpörni. Feuer színháza nem a budapesti értelmiség elitizmusát szolgálja ki. Az övé a tett színháza. A kamaszoknak szóló színházi nevelési előadások lényege az interaktivitás, illetve az előadások utáni foglalkozásokon a történtek átbeszélése, feldolgozása. A felnőtteket megcélzó színházi produkciókban a néző szintén nem passzív kukkoló, hanem aktív résztvevő, aki jelenlétével és hozzászólásával alakítja a játékot, vagy az előadás után adódik lehetősége elmondani saját meglátásait." (Kling József)

 

Én, te, mi - haladunk a korral, párkapcsolati komédia

 

Stubnya Béla, Mangold Roland, Szabó Veronika, Buzási Fanni, Feuer Yvette (Fotó: Reviczky Zsolt)

Felnőtteknek szóló, pszichológiai témájú darabjaikat karácsonyi ajándéknak is jó szívvel ajánlják. Ezek közül az első, az Én, te, mi - haladunk a korral című előadás az alkotók improvizációi alapján, Nagy Orsolya író tollából, Szabó Veronika rendezésében kifejezetten a Kugler Art Szalon és Galéria helyszínére lett kitalálva. Ebben a párkapcsolati komédiában a gondolkodást és a szórakozást együtt kínálják fel nekünk, kellő távolságból vizsgálva meg tipikus párkapcsolati helyzeteket. Van-e jó módszer a házimunka beosztására? Elfogadható-e, ha egy harmincas nő vagy férfi nem akar gyereket? Mivel jár a gyerekvállalás? Anyaként marad-e valami a szabadságunkból? Nevelheti-e a nagymama más szabályok szerint a gyerekünket, mint mi? Vajon működhet-e a nyitott házasság? Ezekben a dilemmákban mind magunkra ismerhetünk, a színészek közreműködésével akár nevetni is tudunk rajtuk.

Az azonosulást az is segíti, hogy a fiatalabb és az idősebb nézők is találkozhatnak az életkoruknak, helyzetüknek megfelelő jelenetekkel. Buzási Fanni és Mangold Roland a házasság előtti, Feuer Yvette és Stubnya Béla a már együtt élő, gyermeket nevelő párok konfliktushelyzeteit jelenítik meg, de van olyan is, hogy a nézők castingolhatnak színészt egy jelenethez." (Turbuly Lilla, KútszéliStílus.hu)

A nézők instrukcióit is beépítő előadás igazi közösségi élmény. Legközelebb december 13-án, január 24-én és Valentin-nap alkalmából február 14-én 19 órától látható a Kugler Art Szalon és Galériában.

 

Hagyaték - Martin Miller: A tehetséges gyermek igazi drámája című könyve és Alice Miller írásai alapján

Rába Roland és Feuer Yvette (Fotó: Reviczky Zsolt)

Novemberi bemutatója óta töretlen érdeklődés övezi a Láthatáron Csoport legújabb pszichológiai tematikájú előadását, a Hagyaték - Martin Miller: A tehetséges gyermek igazi drámája című könyve és Alice Miller írásai alapján elnevezésű kapcsolati drámát. Alice Miller, a világhírű gyermekkorkutató, valamint fia, Martin életén és kapcsolatán keresztül az egyéni, családi és társadalmi traumákat és feldolgozásuk módját kutatják. Az előadásban felmerülő egyik fő kérdés, hogy vajon urai lehetünk-e valaha önmagunknak, vagy pedig mindenképpen múltunk foglyai maradunk. A szövegkönyv anya és fia válogatott írásai alapján, a csapattagok és Gyulay Eszter közreműködésével született meg. A nem hétköznapi szülő-gyerek viszony Tárnoki Márk rendezésében mozaikszerűen bontakozik ki előttünk Feuer Yvette és Rába Roland játékán keresztül december 19-én és 20-án 19 órakor, a Hold21 HPS KultSzalonban. A Magyar Narancsban megjelent kritikájában Rádai Andrea így fogalmaz a színészi alakításokról:

Az igazi dráma, a színház itt a letaglózóan pontos színészi játékkal érzékeltetett érzelmi hullámzásban rejlik, és az olyan gesztusokban, amelyek az elfojtások és kitörések bonyolult rendszerére épülő anya-fiú kapcsolat jellegzetes megnyilvánulásait sűrítik magukba. Ezeket rendkívül jó érzékkel találta meg és alkalmazta a rendező, Tárnoki Márk."

 

Ablak

Fehér Dániel (Fotó: Láthatáron Csoport)

Az Edward Bond művéből készült Ablak című darab kiszolgáltatott élethelyzetekről és a felnövés nehézségeiről szól egy széthulló család történetén keresztül. Török Ákos szavait idézve:

Nem az a kérdés, hogy vannak-e olyan családok, ahol mindez önmagunk és mások pusztításával megtörténik - mert ilyenek vannak. Az a kérdés, hogy ennek a képzeletbeli tizenhat éves fiúnak a lepusztuló világával éppen nekünk van-e dolgunk. Az előadás megkínál minket ezzel a világgal, és nem is elsősorban a szociális érzékenységünk miatt, hanem a brutális csupaszságán keresztül, ami akaratlanul is gondoskodásra és gondolkodásra késztet. Nem hívogat be minket - de a címe nem is Ajtó."

Az előadást Bethlenfalvy Ádám rendezte, a különböző szerepeket Feuer Yvette, Gerner Csaba és Fehér Dániel játsszák, valamint az azt követő feldolgozó foglalkozást is ők vezetik. Legközelebb december 1-jén 12:00 órakor a budapesti Leövey Klára Gimnáziumban és december 2-án 11:00 órakor a Géza Fejedelem Ipari Szakképző Iskolában, Esztergomban adják elő.

 

Én Prométheuszra gondoltam

 

Horváth Kristóf, alias Színész Bob (Fotó: Láthatáron Csoport)

Az Én Prométheuszra gondoltam című darab a középiskolás korosztálynak szól, Horváth Kristóf, alias Színész Bob és Feuer Yvette előadásában. A produkció slam órának álcázza magát, de valójában egy szimulációs helyzetet hoz létre, amin keresztül a résztvevők saját gondolataikkal és viselkedésükkel szembesülnek. Bethlenfalvy Ádám rendezése a felelősség és a manipuláció kérdéseit járja körbe és műfaji határokat feszeget. December 10-én 10:30 -kor és 13 órakor játsszák a szolnoki Széchenyi István Gimnázium diákjainak.

 

Kiállok érted

Urbanovits Kriszta, Háda Fruzsina, Kőszegi Judit (Fotó: Láthatáron Csoport)

A KV Társulattal és a Névtelen Utak Alapítvánnyal közös Kiállok érted című darab Romankovics Edit rendezése, mely az ORFK szervezésében valósul meg. Azt vizsgálják, vajon milyen sors jut azoknak, akik szegénységbe születnek vagy nevelőotthonokban nőnek fel, és hogy hogyan segíthetnek a jólétben élők a társadalom peremén egyensúlyozó fiataloknak. Az előadás a fiatalkori prostitúcióról szól és az áldozattá válás folyamatát mutatja be egy mesei és valós elemeket ötvöző keretben. Az ezt követő feldolgozó foglalkozás a folyamat kulcsfontosságú pontjaira mutat rá, célja a prevenció. December 12-én 11:00 -kor viszik színre Budapesten, a Láng Művelődési Központban.

 

Mianyánk

Feuer Yvette a Mianyánkban (Fotó: Láthatáron csoport)

A Láthatáron Csoport színházi nevelési előadásainak kedvelt darabja, a Mianyánk Feuer Yvette és Szalontay Tünde kettőse: a történet egy családi titok lelepleződését, a szeretteink iránti őszinteség fontosságának vizsgálatát helyezi középpontba. Az áldozattá válás folyamatát érzékelteti egy mesei és valós elemeket ötvöző keretben. Az ezt követő feldolgozó foglalkozásunk ennek a folyamatnak a kulcsfontosságú pontjaira mutat rá, és segít tudatosítani a választási lehetőségeket. A különböző szerepeket a két színésznő felváltva játssza, az idősíkok és a szerepek gyakori váltogatásával. A darabot Feuer Yvette és Romankovics Edit közösen írták, és december 12. 11:00 órától látható Zalaegerszegen, a Kölcsey Ferenc Gimnáziumban.

Banyamosoda

Manyasz Erika, Ivák Bence, Feuer Yvette (Fotó: Láthatáron Csoport)

A Markó Róbert által írt és rendezett Banyamosoda című zenés-bábos vásári komédiát a gyöngyöspatai Nekcsei Demeter Általános Iskola tanulóinak december 8-án mutatják be, hogy a közönség megismerhesse a feketelelkű boszorkányt, a királylányt, a királyfit, meg a kicsit se hétköznapi szerkezetet, a Pucerátor 2000-t. Ez a furfangos masina képes arra, hogy a gonosz szerzetek lelkét tisztára mossa. Hogy aztán sikerül-e jó útra térítenie a banyát, és hogy a szerelmesek egymáséi lehetnek-e, megtudja, aki megnézi a komédiát Feuer Yvette, Ivák Bence és Manyasz Erika előadásában. A Láthatáron Csoport régóta kötődik Gyöngyöspatához, immár 10 éve járnak vissza a helyiekhez gyerekelőadásaikkal. Szerveztek már gyerekmajálist Gyöngyöspata romák lakta részében, és hét éve minden tavasszal játékos foglalkozásokat tartanak a helyi óvodában. Ezt az eseményt a pesti civilek által működtetett tanodával közösen csinálják, és a Mikulás-ünnepség után játékos foglalkozásokba, beszélgetésekbe és zsúrba vonják be a gyerekeket.

A Láthatáron Csoport arra biztat mindenkit, hogy adjon színházi élményt karácsonyra, hogy az ünnep a közös kikapcsolódásról szóljon. Aki december 1.-31. között vásárol színházjegyet az Én, te, mi- haladunk a korral című párkapcsolati komédiára (2020. január 24., február 14.) vagy a Hagyaték című előadásra (2020. január 30., 31.), 10% karácsonyi kedvezményben részesül. Az ajándékozás és a fizetés részletei megtalálhatók a Csoport honlapján: http://lathataroncsoport.hu/

 

Legolvasottabb cikkek