Magyar Kultúra Napja a Magyar Nemzeti Múzeumban

GÖRGEI 200

2018. január 21. vasárnap

 

A Magyar Kultúra Napján Görgei Artúr 1848–49-es honvédtábornokra és hadügyminiszterre emlékezünk születésének 200. évfordulója alkalmából.

 

15 órától Hermann Róbert, történész Görgei Artúr, "az élő vértanú" című előadásában megismerhetik Görgei Artúr családi hátterét, katonai képzettségét, illetve azt a folyamatot, ahogy az 1840-es években a magyar reformellenzék felé orientálódott. Az előadó beszél majd a honvédtábornok 1848-49-es katonai pályafutásának kiemelkedő eseményeiről, és elhelyezi személyét a szabadságharc hadvezéreinek sorában. Választ keres arra a kérdésre, hogy miért ő, s miért egyedül ő lett a magyar szabadságharc vereségének bűnbakja, illetve milyen tényezők segítették elő azt, hogy az igaztalan vád hosszú időn át fennmaradjon.

15.45-től Lengyel Beatrix, történész Fénnyel írott életút - Görgei élete fényképeken

címmel fotókon keresztül ismerteti Görgei Artúr majdnem 100 esztendőt elérő életútját, amely átívelte a 19. század jelentős részét. Azét a 19. századét,amelynek egyik legjelentősebb – sok mindent megváltoztató – találmánya volt afényképezés. Görgei alakját számos fotográfia őrzi a nemzet múzeumának gyűjteményében. Az előadáson a kevésbé közismert fotóválogatás mellett szóesik a mára sajnos elveszett, de másolatokból mégis ismert fotókülönlegességről: a Buda várát 1849-ben visszafoglaló győztes hadvezérről készült dagerrotípiáról is.

16.30-tól Kozák Kígyóssy Szabolcs László történész tart interaktív tárlatvezetést a magyar huszárság legjelentősebb fegyveréről, a szablyáról, kiemelten a kiállításban látható Görgei-szablyáról. A program során az érdeklődők bepillantást nyerhetnek a magyar hadtörténet egyik legmeghatározóbb fegyverének történetébe: megismerhetik a szablyák fő részeit, rendeltetését és típusait. A látogatók megtekinthetik az 1848-49-es forradalom és szabadságharc jeles alakjaihoz köthető fegyverkincseket és ritkaságokat: Görgei Artúr lovastiszti kardját, Bem József díszszablyáját, Kossuth Lajos díszszablyáit és tábori kardját, Damjanich János céllövő pisztolykészletét, valamint a szabadságharc tábornokainak pecsétnyomóit és kitüntetéseit.

 

A program regisztrációhoz kötött.

A programra és az állandó kiállításokra érkező látogatóinkat ezen a napon kedvezményesen, egységesen 500 Ft-os belépővel várjuk.

 

Időpont:

2018. január 21. vasárnap, 15.00-18.00 óra

Helyszín:

Magyar Nemzeti Múzeum

Díszterem vagy Állandó Történeti Kiállítás 11-12. terem

 

 

Legolvasottabb cikkek