Merőben új mezőgazdasági módszer nemzetközi kutatása a PTE részvételével!

A Pécsi Tudományegyetem (PTE) Természettudományi Kar (TTK) Földrajzi és Földtudományi Intézetének kutatói, valamint Európa-szerte további huszonnégy szervezettől több mint ötven kutató, szakember, gazdálkodó és vállalkozó egyeztetett Finnországban a közelmúltban a Diverfarming európai uniós projekt előrehaladásáról és eredményeiről. A projekt az Európai Bizottság Horizon 2020 programjának finanszírozásában valósul meg.

A Diverfarming projekt mérési eredményekkel szemlélteti azokat a környezeti és gazdasági előnyöket, melyeket egy új, többféle terményen és alacsony ráfordításon alapuló mezőgazdasági módszer bevezetése eredményezne a hagyományos monokultúrás gazdálkodással szemben.

Ennek érdekében a csoport huszonöt földterületen végez méréseket hat ország hat fő klímaterületén: Észak Mediterrán, Dél Mediterrán, Atlanti, Kontinentális, Boreális és Pannon, összehasonlítva ezeket a monokultúrás területek méréseivel. A PTE Földrajzi és Földtudományi Intézetének képviseletében Lóczy Dénes egyetemi tanár és Dezső József adjunktus vesz részt a kutatásokban, mérésekben.

A végső cél egyrészt, hogy az európai és nemzeti hatóságokat és szervezeteket megfelelő adatokkal lássák el saját agrárpolitikai döntéseik megalapozott meghozatalára, valamint hogy a jó gyakorlatokat a gazdákhoz is eljuttassák. A projekt célja emellett a Diverfarming elvei szerint gazdálkodó közösségek építése. A "Légy Diverfarmer" szlogen alatt a Diverfarming belekezd egy civileket mozgósító tudományos projektbe, bevonva a mezőgazdasági közösségeket a döntéshozatalba és a kísérletezésbe egyaránt.

 

Legolvasottabb cikkek