Mimbó Jimbó segít elűzni a telet: Februári gyerekkönyv a Szívünk rajta programmal

Hosszú a tél, de Mimbó Jimbó segít nekünk túlélni

 

A Szívünk rajta havonta mutatja be azokat a gyerek- és ifjúsági könyveket, amiket a program független zsűrije a legkiemelkedőbb műveknek talál. Magyarosi Éva képzőművész februárban egy hamisítatlan gyerekkönyv mellett tette le voksát.

 

A Szívünk rajta program szakmai és gyerekzsűrije szerint Jakob Martin Strid Mimbó Jimbó és a hosszú tél című könyve lett február hónap kiemelt könyve. A szakmai csapat részéről Magyarosi Éva képzőművész, animációs rendező a Mimbó Jimbót imádnivaló mesének találta. „Nagyon jó a könyv aránya, vastagsága, súlya, a kemény borítója. A papír minősége illik a rajzi stílushoz. Külalakra okosan átgondolt. A történet tagolása és a szövegekhez rendelt illusztrációk aránya is tökéletes. Felnőtt fejjel sem untam el, teljesen magával ragadott a történet kellemesen vicces hangulata. Tetszett az is, hogy a végén a történet lazán lett lezárva. Tüneményesek az illusztrációk, a karakterek szerethetőek. Ajánlom nagyon, szerintem nem hiányozhat a mesekönyves polcról.”

A kötet fordítójának, Petrikovics Editnek kis fejtörést okozott a történet szempontjából kulcsfontosságú szereplő, a Tél Szellemét megidéző, eredetileg Igor Spratolnovitsj néven megjelenő habókos feltaláló nevének magyarítása. Igazán kifejező és frappáns vezetéknévre volt szükség, ám ez nem kis utánajárást igényelt. És bár a könyvet az eredeti nyelvből, dánból fordította, végül a norvég szótár volt a segítségére, amelyből kiderült, hogy a norvég sprette ige, 'felkel/kisüt (a nap)' jelentéssel is rendelkezik. Innen aztán már csak egy lépés volt kiötleni Igor Ragyogovszkij, a hó alatt fekvő, fagyos világot kiolvasztó napgép megalkotójának vezetéknevét.

Az UNICEF delegálta gyerekzsűri sokat és sokszor nevetett a szereplők nevein, és nagyon tetszettek neki a rajzok, szerették a Mimbó Jimbót. Februárban matricát kapott még a programban a Szívünk rajta szakmai és gyerekzsűrije szerint a mesébe ágyazott jógatanítás, az Erdei jógakaland, a fejlesztő kategóriát kiérdemlő Hogy működik? David Macaulay tollából, Polgár Judit kreativitást segítő, 6 éveseknek szóló Sakk és Matt című kiadványa, Ivy Pocket kíméletlenül őszinte, páratlanul humoros és hajmeresztően merész kalandjai, Kántor Kata Tolvajtempója és a kamaszoknak szóló Eltűnt gyerekek című regény.

 

Szívünk rajta 2018 február

Szívünk rajta matricát kapott könyvek listája

Kiadó

Szerző

Cím/link

Kategória

Kolibri

Jakob Martin Strid

Mimbó Jimbó és a hosszú tél

Mesél

Bookline

Salinger Richárd

Erdei jógakaland

Segít

Manó könyvek

David Macaulay

Hogy működik?

Fejleszt

Kolibri

Caleb Krisp

Állítsátok meg Ivyt! - Ivy Pocket 2

Mesél

Bookline

Polgár Judit

Sakk és matt - 6 éves kortól

Fejleszt

Könyvmolyképző

Kántor Kata

Tolvajtempó - Nózi nyomoz 2.

Rád talál

Kolibri

Lars Joachim Grimstad

Eltűnt gyerekek

Rád talál

 

Bookline 160x290_mimbo.jpg

Legolvasottabb cikkek