Munka nélkül már nincs tanulás?

 

 

A tavalyi évhez képest idén csökkent a felsőoktatásba jelentkezők száma, és a felvételt nyert hallgatók közül minden ötödiknek önerőből kell fedezni a tandíjat. A költségtérítéses képzések pedig egyre drágábbak, egyes szakokon akár 500 000 forint is lehet egy félév. Egy 2018-as felmérés szerint az alapképzésre járó diákok több mint fele dolgozott egyetem vagy főiskola mellett, mert[1] a többségük e nélkül nem tudna felsőoktatásban tanulni.[2] Az OTP Bank legújabb applikációja nemcsak a felsőoktatási költségek megtervezésében, hanem diákmunka keresésben is segítséget nyújt a fiataloknak.

BUDAPEST, 2020. augusztus 4. - Az előző évhez viszonyítva jelentősen csökkent idén a felsőoktatásba jelentkezők száma. Országosan a 2020 szeptemberében induló felsőoktatási képzésekre 91 460-an szerettek volna bekerülni. A felvételizők 74 százaléka örülhetett idén, tavaly ugyanez az arány 70 százalék volt. Végül 55 521 diáknak nem kell fizetnie a tanulásért, a költségeket esetükben az állam állja, míg 12 591 elsőéves hallgató költségtérítéses képzésre nyert felvételt.[3]

Az önköltséges képzések évről évre drágulnak: az egyik legnépszerűbb szakon, a Budapesti Corvinus Egyetem gazdálkodás és menedzsment képzésén 2013-ban 295 ezer forintot kértek egy félévért, 2020-ban már 390 ezer forintot kell fizetniük a diákoknak, illetve családjaiknak. Vannak olyan szakok, ahol 500 ezer, sőt akár 1 millió feletti összegeket is be kell fizetni egy-egy szemeszterért.[4]

Az OTP Öngondoskodási Index kutatás adatai alapján a megkérdezettek 75 százaléka véli úgy, hogy a felsőfokú tanulmányok finanszírozása a szülők feladata. Azonban, ha a szülők nem tudnak besegíteni, a diáknak dolgozni kell a tanulás mellett. Egy egyetemista életforma fenntartásába azonban nem csak a költségtérítéses képzés fizetése tartozik bele, állami finanszírozás esetén is felmerülnek költségek. Többek között a tankönyvek, a közlekedés, az étkezés, a szórakozás és adott esetben az albérlet havi díjának finanszírozása is. A fiatalok egyik pillanatról a másikra szembesülnek rengeteg olyan költséggel, amellyel addig nem kellett számolniuk, ezért már a kiadások nyomon követése is kihívások elé állíthatja őket.

Az OTP Banknál tudjuk, hogy a diákok milyen kihívásokkal néznek szembe már az egyetem első évében. Az OTP Junior Next alkalmazást azért hoztuk létre, hogy segítséget nyújtson a fiatalok pénzügyi tudatosságának fejlesztésében. Az applikációban található például egy olyan funkció, amelynek segítségével a fiatalok megtervezhetik és felügyelhetik a költségeiket és bevételeiket is. Azáltal, hogy átláthatóbbá teszik pénzügyeiket, a jövőben megtakarítási céljaikat is könnyebben tudják kitűzni, majd elérni" - mondta el Kökény Dávid, az OTP Bank bankkapcsolati termékfejlesztési szenior menedzsere.

Bár vannak, akiknek a diákmunkáról elsősorban a középiskolai vakáció alatt dolgozó fiatalok jutnak eszükbe, ma már egyre több felsőoktatásban tanuló is jelentkezik ilyen munkákra. A magyarországi Diplomás Pályakövetési Rendszer (DPR) kérdőíves moduljának adatai alapján 2018-ban a hallgatók több mint fele végzett valamilyen munkát tanulmányai mellett: 51 százalékuk állandó, határozatlan időtartamú állásban volt, 30 százalékuk diákmunkásként vagy gyakornokként dolgozott. Az Eurostudent 2018-as felmérése alapján a tanulmányok melletti munkavállalás leggyakoribb oka a megélhetési költségek fedezése, a hallgatók 61 százalékánál ez a legjellemzőbb indok. Majd 50 százalék gondolja úgy, hogy e nélkül nem engedhetnék meg maguknak a felsőoktatási tanulmányokat.[5]

„A szülők támogatása mellett sokan próbálnak a saját lábukra állni, és akár tanulmányaik mellett munkát vállalni. Ehhez is segítséget nyújt az OTP Junior Next applikáció, hiszen folyamatosan frissülő diákmunka lehetőségek között is válogathatnak a fiatalok az alkalmazásban" - tette hozzá a szakértő.

 

Az applikáció ingyenesen letölthető.

Az OTP Junior Next alkalmazásról

Az OTP Junior Next alkalmazást azért hozta létre az OTP Bank, hogy hozzájáruljon a fiatalok pénzügyi tudatosságának fejlesztéséhez. Az alkalmazás Célmegtakarítás funkciójával a fiatalok választhatnak előre definiált vagy egyedi célok közül, majd folyamatosan követhetik bevételeiket és kiadásaikat.

A MoneyBag költségszimulátorral interaktívan tervezhető meg, hogy várhatóan milyen havi költségekkel kell majd számolnia a diáknak a tanulmányai alatt.

Az applikációban található egy kompetencia és karrierteszt is, amely segíthet tájékozódni arról, hogy milyen erősségekkel, képességekkel rendelkezik a kitöltő és milyen szakmák illenek hozzá. Emellett az alkalmazást letöltők számos diákmunka lehetőség között is böngészhetnek.

 


[1] https://www.diplomantul.hu/aktiv-hallgatoi-kutatas

[2] https://www.felvi.hu/pub_bin/dload/felsooktatasimuhely/Eurostudent_VI_gyorsjelentes.pdf

[3] https://eduline.hu/erettsegi_felveteli/20200723_Hanyan_kezdik_meg_az_egyetemet

[4] https://www.felvi.hu/felveteli/egyetemek_foiskolak/!IntezmenyiOldalak/szervezet.php?szer_id=315&elj=20a

[5] https://www.felvi.hu/pub_bin/dload/felsooktatasimuhely/Eurostudent_VI_gyorsjelentes.pdf

 

Legolvasottabb cikkek