Nyomás a térre, hősködj velünk!

 

 

Flashmob az újraélesztés megtanulásának népszerűsítéséért

Az elsősegélynyújtás világnapjához kapcsolódva az újraélesztés megtanulásának fontosságára hívja fel a figyelmet a 14. Pécsi Sürgősségi Napok kísérőeseménye, a “Nyomás a térre! – Hősködj velünk! című flashmob. A könnyen elsajátítható technika révén életeket lehet menteni, ha az arra rászoruló még a mentők kiérkezése előtt segítségnyújtásban részesül; ezt a fajta tudást érdemes minél fiatalabb korban mélyen elsajátítani, hogy szükség esetén magabiztosan alkamazhatóvá váljon, és ne féljünk segíteni.

 

Napjainkban a hirtelen keringésleállás az egyik leggyakoribb halálok a fejlett országokban; a daganatos-, valamint az egyéb szív- és érrendszeri megbetegedések mögött a 3. helyen áll. Magyarországon a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai alapján a különböző szív- és érrendszeri megbetegedések következtében az 1990-es évektől kezdődően évente körülbelül 45.000-50.000 ember veszítette életét.

A feltüntetett adatok jelzik, hogy sürgős lépések szükségesek a helyzet javítása érdekében. A laikusok által megkezdett újraélesztés képes növelni a betegek túlélési esélyeit. A megkezdett újraélesztések aránya világszerte változatos képet mutat, de a legtöbb esetben – a nagyon alacsonynak számító - 20% alatt marad.

Hazánkban a lakosság nagy része kizárólag a jogosítvány megszerzésekor tanul elsősegélyt, amely nem tekinthető elegendőnek. Az újraélesztés társadalmasításának egyik lehetséges módja a gyermekkorban elkezdett nevelés-oktatás, hiszen ezzel a módszerrel a társadalom egy széles szegmense egyszerre válik elérhetővé. A gyermekkorban elkezdett elsősegélynyújtással kapcsolatos nevelés-oktatás képes a gyerekek ismereteit és készségeit fejleszteni, valamint a segítségnyújtási hajlandóságot is növelheti egy esetlegesen bekövetkező sürgősségi szituációban.

Nemzetközi viszonylatban a gondolat már az 1960-as években felmerült, elsőként Norvégiában, később pedig Peter Safar és munkatársa is megfogalmazták véleményüket, mely szerint mindenkinek – beleértve a gyermekeket is – szükséges lenne megtanulni az életet támogató beavatkozásokat (Life Supporting First Aid). Ezzel kapcsolatban több nemzeti és nemzetközi szervezet megfogalmazta, hogy kötelezővé kell tenni a gyerekek számára az elsősegélynyújtás - és ezen belül az újraélesztés – oktatását. Ennek legoptimálisabb módja az iskolai keretek között történő tanulás lehet, a tanterv részeként. Az American Heart Association (AHA) állásfoglalása szerint az USA-ban minden középiskolás gyermeknek kötelező az újraélesztés tanulása. 2013-ban az Európai Parlament jóváhagyta az „European Restart a Heart Day” elnevezésű programot, amely az újraélesztési ismeretek megszerzésének fontosságát népszerűsíti. A World Health Organisation (WHO), az European Resuscitation Council (ERC), az European Patient Safety Foundation (EPSF), az International Liaison Committee on Resuscitation (ILCOR) és a World Federation of Societies of Anaesthesiologists (WFSA) 2015-ben jóváhagyta a „Kids Save Lives” programot, melyben megfogalmazott állásfoglalás alapján, világszerte minden gyermeknek, legkésőbb 12 éves kortól kezdődően, évente két óra időtartamban lenne javasolt újraélesztést tanulni. A dokumentum magyar nyelvű fordítása elkészült, hogy hazánkban is elérhető, terjeszthető legyen. A fordítás elérhető a projekt hivatalos honlapján:

https://cms.erc.edu/sites/5714e77d5e615861f00f7d18/assets/59d78d384c848677ede837ba/Kids_Save_Live_ERC_statement_Hungarian.pdf

 

2019. szeptember 13-14-én rendezi a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kar a 14. “Pécsi Sürgősségi Napok” című konferenciát. Az idei konferencia egyik fő témája az elsősegélynyújtás, és ezen belül az újraélesztés társadalmasítása. A témakörrel foglalkozó szekciókban magyar és angol nyelvű előadások is hallhatók lesznek, számos hazai és nemzetközi szakember részvételével. A konferenciára meghívást kapott a “Kids Save Lives” kezdeményezés egyik kitalálója és alapítója, prof. dr. Bernd W. Böttiger, aki előadóként részt vesz a rendezvényen.

Az ETK Sürgősségi Ellátási és Egészségpedagógiai Intézet kollégái által elindított “Kids save lives in Hungary” kezdeményezés, amely a korábban említett világszintű projekt hazai adaptációja, a hazai viszonyokhoz és lehetőségekhez igazítva. A munkacsoport az utóbbi években több ezer óvodás- és iskolás gyermek részvételével tartott újraélesztéssel kapcsolatos programokat, melyek az elvégzett femérések alapján hatékonynak is bizonyultak.

A szervezők a téma fontosságát hangsúlyozandó egy újraélesztési flashmobbal is készülnek a pécsi Széchenyi-téren 2019. szeptember 13-án 08:45 órától, “Nyomás a térre! – Hősködj velünk!” elnevezéssel. Az említett program fő célja figyelemfelkeltés, az újraélesztés megtanulásának, szükségességének hangsúlyozása, a gyermekkorban elkezdett oktatás hatékonyságának bemutatása.

A flashmob a Pécsi Sürgősségi Napok konferencia programjához való illeszkedés mellett azért is aktuális, mert – bár a hivatalos időponthoz képest egy nappal korábban valósul meg, de - szeptember második szombatja minden évben az elsősegélynyújtás világnapja, így a szervezők ennek apropóján is szeretnék hangsúlyozni a segítségnyújtás megtanulásának fontosságát.

 

Legolvasottabb cikkek