Pannonia Entertainment: DESIERTO ápr. 20-tól + Május-június premier előzetes

Desierto – Migrációs válság egy mexikói rendező szemével

 

Április 20-tól látható a hazai mozikban az Oscar-díjas Gravitáció forgatókönyvét apjával, Alfonso Cuarónnal közösen jegyző Jonás Cuarón első nagyjátékfilmje, a Desierto – Az ördög országútja. A Jeffrey Dean Morgan és Gael García Bernal főszereplésével készült thriller a globális méreteket öltő menekültválságra reflektál egy fiktív történettel, rémálomszerű szituációba helyezve az illegális bevándorlókat.

 

A dokumentarista hangulatban kezdődő, majd a rövid felvezetést követően mindvégig feszült és izgalmas thrillerben egy csapat bevándorló megpróbál átkelni a mexikói határon, hogy eljusson az Egyesült Államokba. Köztük van Moises is (Gael García Bernal), aki az USA-ban élő kisfiához tart. Az embercsempészek teherautója azonban lerobban a sivatag közepén, így gyalog kell folytatniuk az útjukat. Már úgy tűnik, lassan célt érnek, amikor hirtelen lövések dördülnek. Egy gyűlölettől fűtött „önjelölt határőr” (Jeffrey Dean Morgan) állja útjukat: egy felhergelt vadászkutyával és távcsöves puskával felszerelt őrült hazafi, aki miután elégedetlen a rendőrség munkájával, úgy dönt, a maga kezébe veszi a határvédelmet és hidegvérrel elkezdi lelőni a csoport tagjait. A maroknyi túlélővel kíméletlen macska-egér játék kezdődik a kietlen sivatagban, amely során a torokszorító feszültség egy perce sem szűnik meg…Ez utóbbira jellemző, hogy a filmet forgalmazó Pannonia Entertainment 16-os korhatárral adta be besorolásra a filmet, de végül a legszigorúbb, 18 éven felülieknek szóló kategóriát kapta meg.

 

Hivatalos, magyar feliratos előzetes: https://www.youtube.com/watch?v=qOKMrszyFOY

 

A filmes feszültségkeltés eszköztárát maximálisan kihasználó alkotást a Gravitációval Oscar-díjat nyert Alfonso Cuarón producerként, fia, Jonás Cuarón pedig író-rendezőként jegyzi. A főszerepben a Walking Dead sorozat egyik főgonoszát, Negant zseniálian alakító Jeffrey Dean Morgan és Gael García Bernal (Korcs szerelmek, Anyádat is, Che Guevara: Egy motoros naplója) láthatók. A film a Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon mutatkozott be, ahol elnyerte a nemzetközi filmkritikusok FIPRESCI-díját, majd 2016-ban Mexikó hivatalos Oscar-nevezettjeként szállt versenybe a Legjobb idegen nyelvű film díjáért.

 

A Desierto magyar alcímét a film forgatási helyszínéűl szolgáló Sonora-sivatag határmenti útszakaszának elnevezése adta. Ezen a szakaszon gyakoriak az illegális határátlépések, de a pokoli hőség miatt sokan nem élik túl az utazást. „Az ördög országútjának” nevezett utat anomim sírhelyek ezrei szegélyezik, azok földi maradaványai, akik a határon ugyan át tudtak szökni, de a szélsőséges időjárással már nem tudták felvenni a harcot. Bár a film még Donald Trump elnöki kampánya és hivatalba lépése előtt történt, a fiktív történet, amit bemutat, egy bajlós hangvételű, sajátos művészi reflexióként is értelmezhető az elharapódzó idegengyűlöletre és migrációhoz kapcsolódó szélsőséges reakciókra.

 

 

A Desiertót április 20-tól vetítik a mozik, Budapesten a Corvin, Művész és Toldi Moziban valamint a Cinema City Westend, Aréna és Allee mozikban látható, emellett országszerte számos további helyszínen, többek között Szegeden, Debrecenben, Pécsett, Szombathelyen és Miskolcon is bemutatják, eredeti nyelven, magyar felirattal. A vetítési helyszínek teljes listája a film Facebook-oldalán, a https://www.facebook.com/DesiertoMozi címen olvasható.

További májusi bemutatók: Elég sűrű hónapnak ígérkezik, digitálisan felújított klasszikusokkal, friss világpremierrel, művészeti ismeretterjesztő filmmel! 

Vademberek hajszája (Hunt for the Wilderpeople)
sajtóvetítés: május 8. 10:00 Puskin, premier: május 11.
színes, mb./feliratos új-zélandi vígjáték, 101 perc, 2016
rendező: Taika Waititi (What We Do in the Shadow vámpírkomédia)
- A miskolci Cinefest közönségkedvence, ami anno a Sundance Festival versenyprogramjában is szerepelt
- vígjáték/kalandfilm/buddy movie Sam Neill és Julian Dennison főszereplésével

Gemenc - Árterek világa
sajtóvetítés: május 10. 10:00 Puskin, premier: május 18.
színes, magyar természetfilm, 60 perc, 2017
rendező: Olma Frigyes
- lenyűgöző magyar természetfilm a gemenci erdők élővilágáról

Charlie Chaplin: Modern idők
sajtóvetítés: május 23. 10:00 Puskin, premier: május 25.
fekete-fehér, amerikai vígjáték/dráma, 87 perc, 1936 
rendező: Charlie Chaplin
- a 81 éves filmtörténeti klasszikus digitálisan restaurálva újra mozivásznon!
- Budapesten kizárólag a Művész Moziban, emellett országszerte az art mozikban

A művészet templomai: Forradalom - Az orosz avantgárd születése
Bemutató: május vége
színes, feliratos angol művészeti ismeretterjesztő film, 85 perc, 2016
rendező: Margy Kinmonth (Az Ermitázs felfedezése)
- Látványos dokumentumfilm az orosz forradalomról és annak hatásáról a művészetre, ritkán látható archív felvételekkel, együttműködésben az Állami Tretyjakov Galériával, az Orosz Állami Múzeummal, az Ermitázs Múzeummal és a londoni Királyi Művészeti Akadémiával

Utóhatás (Aftermath)
sajtóvetítés: május 30. 10:00 Puskin, bemutató: június 1.
színes, mb. amerikai thriller, 94 perc, 2017
rendező: Elliot Lester
- igaz történet alapján készült független film, bosszúdráma Arnold Schwarzeneggerrel a főszerepben

Vuk - Bemutató: június 22.
színes, magyar rajzfilm, 74 perc, 1981
rendező: Dargay Attila
- digitálisan restaurálva újra mozivásznon, Dargay Attila születésének 90. évfordulója tiszteletére

Miloš Forman: Hair - Bemutató: Június vége/Július eleje
színes, feliratos amerikai-német filmdráma/musical, 121 perc, 1979
rendező:Miloš Forman
- a filmtörténeti klasszikus digitálisan restaurálva újra mozivásznon!

A fenti filmek mindegyikéről küldök majd külön meghívót a sajtóvetíté

Legolvasottabb cikkek

Hová mész uram