PTE PROGRAMAJÁNLÓ


2017. április 24 – április 30.

DÁTUM

TÉMA

INFO

HELYSZÍN

április 24-28.

Európa Napok a PTE Nemzetközi Tavasz keretében

Kozma Gábor

kozma.gabor@pte.hu

30/816-1449

több helyszín, lásd a háttéranyagban

április 26. szerda

10 – 15 óra

Fiatal Kutatók Fóruma

a Pécsi Orosz Központban

Dr. Bebesi György

bebesigyorgy@gmail.com

30/45-95-903

Pécsi Orosz Központ

(Pécs, Ifjúság útja 6. „D” épület)

 

április 26. szerda

17 órától

 

5. könyvtári éjszaka

 

Rózsáné Szarka Veronika

vera@lib.pte.hu

30/922-9487

Dél-dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpont

(Pécs, Universitas u. 2/A)

április 26. szerda

18 óra

PTE 1367

Történelmi Emlékfutás

Hári József

hari.jozsef@pte.hu

20/288-6053

Rajt a 48-as térről és a Sörháztól, cél a Széchenyi téren

április 28. péntek

Védd a Földet! Öltözz zöldbe!”

Kulcsár Tünde

kulcsar.tunde@pte.hu

30/40-540-20

 

A PTE épületei

április 28. péntek

 

TrachtTag a PTE KPVK-n

 

Schmieder Réka

schmieder.reka@kpvk.pte.hu

72/501-500/22531

PTE KPVK

(Pécs, Szántó K. J. u. 1/b; Szekszárd, Rákóczi u. 1.)

 

április 28. péntek

20.45 óra

PEN 2017

ünnepélyes megnyitó

Gellai Gergő

gellai@pecsiestcafe.hu

20/9999-006

Zsolnay Kulturális Negyed

(Pécs, Zsolnay V. u. 37.)

 

 

 

 

Háttéranyag

 

Európa Napok a PTE Nemzetközi Tavasz keretében

 

A PTE 650 éves Jubileumi programjainak keretében megszervezett Nemzetközi Tavasz áprilisi eseményei Európa Napokkal folytatódnak április 24-28. között. Idén először lesznek Skandináv Filmnapok Pécsett, a Dán Királyság Nagykövetsége, Norvég Királyság Nagykövetsége, Svéd Királyság Nagykövetsége, PTE Külügyi Igazgatóság és az Apolló Mozi szervezésében. A belépés ingyenes és előzetes regisztrációhoz kötött. Helyfoglalás és további részletek: http://www.apollopecs.hu/scan/

Április 27-én a Grieg Akadémia mesterszakos hallgatója, és Turid Bakke Braut,a bergeni Grieg Akadémia tanára előadásában olyan skandináv dalokat adnak elő, amelyek a Kelet-európai zenei palettáról teljesen hiányoznak. (http://jubileum.pte.hu/hu/esemeny/eszaki_feny_avagy_tarlatvezetes_skandinav_vokalis_zeneirodalomban_0)

Április 28-án, pénteken bemutatkozik a Pécsi Tudományegyetem egyik legfontosabb szerbiai partnere, az Újvidéki Egyetem (UNS). A programok során azonban nem csak az ottani tanulmányi lehetőségekkel ismerkedhetünk, újvidéki hallgatók képeiből nyílik kiállítás a Tudásközpontban, a PTE és Az UNS futsal csapatai is összemérik erejüket a PTE Ifjúság úti sportcsarnokában este 17.00 órakor a Művészetek és Irodalom Házában az UNS művészeti karának hallgatói adnak koncertet:

https://pte.hu/esemeny/international_spring_europa_napok_ujvideki_nap_pte_es_az_ujvideki_egyetem_kozos_programja

 

Északi fény, avagy tárlatvezetés a skandináv vokális zeneirodalomban

Helyszín: Civil Közösségek Háza – Méhes Károly Terem

Közreműködik: Zseni Zsuzsa lírai mezzoszoprán, a bergeni Grieg Akadémia mesterszakos hallgatója, Turid Bakke Braut, a bergeni Grieg Akadémia tanára, zongorán. A koncert témája olyan zeneszerzők és dalok felvonultatása, amelyek a Kelet-európai zenei palettáról teljesen hiányoznak. Ez köszönhető a nyelvi és a kulturális különbségeknek és a távolságnak, amely elválaszt minket a skandináv országoktól. Másrészt viszont a zenéket hallva megérezzük, hogy valójában nagyon is lelkünkhöz közel álló dalokról van szó, amik irodalmi értékkel is bírnak. Zseni Zsuzsa koncertet történetekkel színesíti, a dalokról, a zeneszerzőkről és egy kicsit a személyes tapasztalatokkal is, amelyeket megélt az elmúlt évek alatt Norvégiában. A részvétel ingyenes!

 

Április 28. 17.00

A Novi Sad-i Egyetem Művészeti Akadémia hallgatóinak koncertje

Helyszín: Művészetek és Irodalom Háza – Fülep Lajos terem

Közreműködnek: Lenka Petrović: Hárfa, Anja Malkov: fuvola , Filip Milisavljević: zongora

Az Újvidéki Egyetem Művészeti akadémiájának hallgatói Jean-Baptiste Loeillet, Carlos Salzedo, Claude Debussy, Ekaterina Walter-Kuhne, Pierre Sancan és . Sergei Prokofiev műveit adják elő. A részvétel ingyenes!

Fiatal Kutatók Fóruma a Pécsi Orosz Központban

 

Az Orosz Világ Alapítvány Pécsi Orosz Központja, a PTE BTK Történettudományi Intézetének MOSZT Kutatócsoportja és a Petrozavodszki Állami Egyetem a Pécsi Tudományegyetem alapításának 650. évfordulója tiszteletére Fiatal Kutatók Fórumát rendez a "Fedezzük fel az orosz világot" programja keretében 2017. április 26-án 10-15.00 óráig, a Pécsi Orosz Központban. A konferencián a PTE BTK olyan történelem szakos BA, mester és tanárszakos hallgatói, valamint doktoranduszai vesznek részt, akiknek érdeklődési-kutatási területe az orosz-szovjet történelem. Minden érdeklődőt szeretettel várnak a szervezők.

 

 

5. könyvtári éjszaka

 

A 2017. április 26-án 5. alkalommal sorra kerülő Könyvtári éjszaka címe "VISSZA A KÖZÉPKORBA", melynek idei témája a "650 éves a Pécsi Tudományegyetem" jubileumi eseményeihez kapcsolódik. A programsorozatot a könyvtár főigazgató-helyettese, Szellőné Fábián Mária, valamint Dr. Fedeles Tamás egyetemi docens nyitja meg, a megnyitón a Cantissimo Kórus énekel. Az est során minden belépő, regisztráló könyvsorsoláson vesz részt. A középkori kézművességhez köthető foglalkozásokat a Míves Mag Műhely kézműveseivel lehet gyakorolni. Az AULA MAGNA-ban Boldizsár Ildikó mesekutató, meseterapeuta tart előadást, a „Miért haragszik a tetű a bolhára? – állatmesék a középkorból" címmel. Ezt követően Fedeles Tamás történész bemutatja a "Királyi udvar(t) a reneszánsz kori Pécsett", majd Pap Balázs irodalomtörténész a „Szerelem és a régi magyar epika” – val ismerteti meg a nézőközönséget. A jelentkező csoportok a könyvtári terekben mérhetik össze tudásukat, ügyességüket és ötletességüket középkori játékokkal, feladatokkal, a Library Quiz szervezésében. Az est végén, a nyertesek értékes könyvjutalomban részesülnek.

 

Ezen az estén, középkori lakomán lehet részt venni a TAVERNÁBAN, melyen a Teleky Bistro séfjei kínálják középkori étkeiket. Közben a Musica Historica Együttes középkori zenével szórakoztatja a vendégeket. A Kaptár külsejére vetített középkori képek jó hangulatot teremtenek a könyvtárba látogatóknak. A könyvtári terekben kétszer negyed órás fényjátékot élvezhetnek a könyvtár olvasói. A „Tudós sarokban” középkori animációk, 3D-s kisfilmek keltik életre a középkori várak, a lovagkor hangulatát. A 2. emeleti SCRIPTORIUM-ban iniciáléfestés, címertervezés, kódexkötés, puzzle várja az érdeklődőket. A könyvtár olvasóit a szokásos kedvezményekkel várják: féláru beiratkozás, megbocsátás órái, nagy könyvtártúra, az olvasóteremben csendes tanulás éjfélig.

 

 

PTE 1367 Történelmi Emlékfutás

 

Április 26-án harmadik alkalommal rendezik meg a PTE 1367 Történelmi Emlékfutást, amely a PTE 650 Jubileumi Karok Közötti Ötpróba rendezvénysorozatának negyedik állomása is lesz egyúttal. A futás az elmúlt évekhez hasonlóan két irányból – a Sörháztól, illetve a 48-as térről – indul 18 órakor, és a Széchenyi téren ér véget, ahol a PTE Sportiroda néhány meglepetéssel várja a résztvevőket.

 

Az eseményen lehetőség nyílik a Kosztolányi Céltársulásnak köszönhetően arra, hogy a futás mellett 200 Ft-tal segítsék a résztvevők a határon kívüli diákok beiskolázását – természetesen a felajánlás teljesen önkéntes, nem kötelező! Ezzel is adhatunk egy esélyt azoknak, akik kultúránkat tovább örökítik az ország határain kívül.

Minden résztvevő kap egy ajándékpólót, amelyet a helyszíni regisztráció során, vagy a futónagyköveti előregisztrációval vehet át! A rendezvény ingyenes! A PTE 1367 Történelmi Emlékfutásról bővebb információkat, képeket és videókat a folyamatosan frissülő www.facebook.com/ptesportiroda közösségi oldalon lehet találni!

 

 

Védd a Földet! Öltözz zöldbe!”

 

Mint ismert, a Pécsi Tudományegyetem is felkerült a közelmúltban arra a nemzetközi listára, amely a világ környezettudatos felsőoktatási intézményeit rangsorolta. A „Zöld Egyetem” program folytatásaként 2017. április 28-án, pénteken a PTE épületeinél a zöldbe öltözött, zöld ruhadarabot viselő munkatársak, hallgatók részvételével közös fénykép készül, illetve a kulcsar.tunde@pte.hu e-mail címre várják a szelfiket is, melyből a legjobb fotókat felteszik a PTE honlapjára és egyéb online felületeire.

 

 

TrachtTag a PTE KPVK-n

 

A Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ és Könyvtár (Zentrum) harmadik alkalommal hirdeti meg a népviselet napját, melyhez a PTE KPVK is csatlakozik. Idén sincs más dolgod, mint kiválasztani egy népviseleti ruhadarabot vagy kiegészítőt, és azt a hétköznapi ruháddal összekombinálva egész nap vagy egy napszakban hordani. Emlékezzünk együtt ismét különleges módon elődeinkre és mindarra, amit a szívünkben őrzünk róluk! Készíts fotót vagy videót az összeállításodról és oszd meg velünk, hogy közzétehessük. Szeretnénk, ha minél többen látnák, hogy a múlt darabjai milyen fontos részei a jelennek! Szívesen fogadjuk az egyes ruhadarabokhoz kapcsolódó történeteket is.

Ünnepeljünk együtt április 28-án, mindenkinek kellemes TrachtTag-ot! Elérhetőségeink, ahova a fotókat és a felvételeket várjuk, és ahol bővebb információval szolgálunk: Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ és Könyvtár, info@zentrum.hu, facebook.com/zentrumhu, www.zentrum.hu

 

 

PEN 2017

 

 

Az idén alapításának 650 éves jubileumát ünneplő Pécsi Tudományegyetem legnagyobb kulturális és szórakoztató rendezvénysorozata április 28-án három napra újra felkel álmából, hogy megmutassa országnak-világnak, milyen is pécsi egyetemistának lenni. A Pécsi Egyetemi Napok – közismert becenevén PEN – 3 napja alatt 5 színpadon, közel 100 zenekar és DJ lép fel, köztük a legnépszerűbb hazai előadók, mintegy 25 pécsi és több külföldi produkció is.

Legolvasottabb cikkek

Miket olvastunk októberben?