Román Jazz Fesztivál Budapesten, október 24-26.

 

2017. október 24-26. között a Budapesti Román Kulturális Intézet Román Jazz Fesztivált szervez az Opus Jazz Club-ban (1093 Budapest, Mátyás u. 8.). A rendezvény együttműködő partnere a Budapest Music Center.

Az utóbbi évtizedben Budapesten és más magyarországi városokban megrendezett sikeres koncertek hagyományát folytatva szervezi meg a Budapesti RKI a Román Jazz Fesztivált, amely a jazzkedvelő közönség számára kiváló alkalmat nyújt a műfaj romániai kiválóságainak a megismerésére.

A fesztivál első estéjén mind a romániai, mind a nemzetközi jazz életben elismert zenészek lépnek színpadra, hogy bemutathassák hozzáértésüket, virtuozitásukat és kompozícióikra jellemző különböző stílusok ötvözésének képességét. A második este a zenei kísérletek és improvizációs kedv megnyilvánulásáé, míg a harmadik estén a fiatal tehetségek lelkessége és a romániai és magyarországi jól ismert zenésztársaik összjátéka, kölcsönös inspirációja nyújtja majd az egyedi koncertélményt.

A Román Jazz Fesztivál programja:

Október 24., 21.00 óra

Nicolas Simion Group: Romanian Impressions

Nadia Trohin – ének

Nicolas Simion – szaxofonok

Sorin Romanescu – gitár

Martin Gjiakonovski – nagybőgő

Silvio Morger – dobok

Mike Roelofs – zongora

 

Romanian Imressions projekt a szülőföld és az ott élő emberek, valamint a nagyon sajátos és rendkívül változatos romániai folklór előtti főhajtás. A népzene, illetve a román jazz olyan klasszikusainak mint Johnny Răducanu, Kőrössy Jancsi vagy Richard Oschanitzky művei által megihletett kompozíciókon keresztül Nicolas Simion és vendégei hatékonyan ötvözik a folklorisztikus elemeket a román jazz hagyományaival és a klasszikus zenével, mintegy hidat képeznek a tradicionális román- és a XXI. századi modern jazz között.

Október 25., 21.00 óra

Raul Kusak – Scenes from Memory

Raul Kusak – zongora, elektronika

 

Scenes from Memory minden egyes kompozíciója egy-egy erőteljes darab, a művész szakmai és magánéletének szimbolikus felidézése. A koncert hangszerelése nem korlátozódik a zongorára, számos valós időben zajló hangkísérlet és -gyakorlat kíséri. Mondhatni „preparált zongoráról” van szó, hiszen egy teljes technikai apparátus (hangképző és -feldolgozó műszerek) és emberi eszköztár (tapsolás, csettintés, dobogás, húrok ütögetése, pengetés) egészíti ki a központi hangszert. Minden fortély, minden segédeszköz, minden hangképzési elem kiegészíti ezt az emlékekből fakadó zenét, amely hol szárnyaló, hol feszült, szenvedélyes vagy megállapodott, és mindez a művészt meghatározó eleganciával és könnyedséggel kerül elénk.

Október 26., 21.00 óra

One More Minute featuring Petra Acker & Tóth Viktor

Petra Acker – ének

Tóth Viktor – szaxofon

Szereceán Osszián – kajon, ütőshangszerek

Szerecean Tihamér – basszusgitár

Cserkész Norbert – billentyűk

 

A koncertekre a belépés díjtalan. Asztalfoglalás az Opus Jazz Clubnál a következő telefonszámon:(+36 1) 216 7894.

www.opusjazzclub.hu

http://icr.ro/budapesta/festival-de-jazz-romanesc-la-budapesta-24-26-octombrie/hu

 

Diktafon a Muzsikus Rádióban fényképe.

Legolvasottabb cikkek