Sörömre fel!: programjaink a Múzeumok Éjszakáján MKVM

Keressen minket a Facebookon is!
Küldje tovább ismerősének!

MÚZEUMOK ÉJSZAKÁJA
2017. június 24., szombat, 14.00-24.00

 

AZ ELSŐ 200 NÁLUNK VÁSÁROLT KARSZALAG MELLÉ
EGY SÖR JÁR AJÁNDÉKBA!

Az idei Múzeumok Éjszakáján az Ez sör! – A sernevelőtől a sörgyárig című időszaki kiállításunkhoz kapcsolódó programokkal várjuk vendégeinket.


PROGRAMOK

14.00:   Kapunyitás

14.00-00: Sörömre fel!

Ez Sör! című sörtörténeti kiállításunkhoz kapcsolódóan látogatóink elmerülhetnek a „sörömök” világában. Kicsiket és nagyokat várunk játékos foglalkozásainkkal, melyek során megismerhetik a sör évszázados kultúrtörténetét, készítésének folyamatát, valamint a népszerű ital magyar gasztronómiában betöltött szerepét is.

-Sörkvíz: Sörrajongó vagy? Te aztán ismered ezt az italt? Sörkvíz játékunkon tedd próbára tudásod a múzeumok sörön következő éjszakáján!

-Nem csak a felnőtteké a világ! Sörös doboz tarolás, lengőteke játék sörös dobozokkal, és még sok más izgalom vár a múzeum udvarán!


14.00-22.00: Ne csak igyunk, együnk is!

Családi sörkorcsolyázás minden korosztálynak. Hűvösen habzó italunk mellé friss és omlós sörkorcsolyát sütünk.


16.00-00.00 Sörkert a múzeum udvarán:

Hangulatos kertünkben hagyományos és kézműves sörfőzdék söreivel, Csömöri kenyérlángossal, sramli zenével, sörcikkgyűjtők zsibvásárával, sörivó versennyel, valamint sörtörténeti előadásokkal várjuk szomjazó vendégeinket.

- 18.00-23.00 Kiss László és zenekara sörmámoros sramli dalokat játszik

- 19.00; 21.00 sörivó verseny

- 18.00, 20.00 és 22.00: Kovács Gábor Maláta sörszakértő, a Serteperte blog szerzőjének előadásai – Európa legkülönlegesebb sörei, A sör leghíresebb városai, Komló, a sörfűszer

 

TÁRLATVEZETÉSEK:

17.00; 21.00:  Tárlatvezetés „A jó kalmár a világ jótevője” – Két évszázad a magyar kereskedelem történetéből című állandó kiállításban

21.00; 23.00: Tárlatvezetés a „Vendéget látni, vendégnek lenni” – Vendéglátás-történeti állandó kiállításban

19.00: Tárlatvezetés a „Nekem soha nem volt otthonom” – Krúdy Gyula budapesti életének színterei című állandó kiállításban

18.00; 19.00, 20.00; 21.00; 22.00; 23.00: Tárlatvezetés az Ez sör! – A sernevelőtől a sörgyárig című időszaki kiállításban

18.00; 23.00: Tárlatvezetés az Ügynök a bárpultban című időszaki kiállításban

20.00; 22.00: Tárlatvezetés A háború pillangói című időszaki kiállításban

Tárlatvezetéseinken egyszerre max. 30 főt tudunk fogadni. A részvétel érkezési sorrendben történik, kérjük, hogy a program előtt minimum 10 perccel jelenjenek meg a helyszínen. Vezetéseink max. 45 percesek.

 

A programokon az egységes Múzeumok Éjszakája karszalaggal lehet részt venni.
Felnőtt karszalag: 1.700 Ft

Gyermek karszalag (6-18 év között): 800 Ft

TÁMOGASSON MINKET, VÁSÁROLJA MEG TŐLÜNK MOST MÁR ONLINE IS A KARSZALAGOT, IDE KATTINTVA!

Bővebb információ: www.muzej.hu

Időszaki kiállítások

Ez sör!
A sernevelőtől a sörgyárig


Az MKVM és a Kunszentmártoni Helytörténeti Múzeum közös kiállítása


2017.06.20. – 2017.10.15.

 
Kik és hogyan főztek sört Magyarországon? Miért Kőbánya vált a magyar sörgyártás fellegvárává? Bor- vagy sörivó a magyar? Polgári vagy munkásital a sör? Ilyen kérdésekkel foglalkozik legújabb kiállításunk, melyen a hazai sörfőzés és -fogyasztás történetét mutatjuk be.
Látogatóink megismerhetik honfoglaló őseink italkultúráját, a középkori sernevelőket, a német és cseh sörfőzőket, az ipari sörgyártás megindulását és legnagyobb üzemeink történetét, az állami sörfőzést, és a napjainkban működő kisüzemi főzdéket. Emellett kiderül, hogy hogyan készül a sör, hogyan lesz az árpából maláta, mi a különbség az alsó- és felsőerjesztésű sörök között. Végül választ kaphatnak arra is, hogy a polgárság vagy a munkásság kedvelt itala volt-e a sör, hogyan irányították ezt a propaganda különböző eszközeivel. A kiállításon Jäger Sebestyén, egy 18. századi serfőzőmester várja a látogatókat, aki Kunszentmártonban főzte sörét.

A háború pillangói


Érosz a Nagy Háborúban


2017.06.01. – 2017.10.01.


A Kecskeméti Katona József Múzeum vendégkiállítása a tábori bordélyok témáját járja körül az első világháború időszakából. Az orvostörténeti érdekességeket, néprajzi tárgyakat is felvonultató kiállítás enteriőrök segítségével mutatja be a harcoló katonák lövészárkon túli magánéletét és a nemi betegségek számának csökkentése érdekében létrehozott tábori bordély-hálózat működését.

Ügynök a bárpultban


A vendéglátás és az állambiztonság kapcsolata a szocializmusban


2017.05.25. – 2017.10.01.


A kiállítás az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárában végzett kutatáson, valamint egykori szállodai portásokkal, éttermi pincérekkel és szakácsokkal készített interjúkon alapul. Az itt feltárt iratok segítségével, – két nyilvános esetet kivéve – nevek nélkül, tipikus történeteken keresztül mutatja be a politikai célzatú megfigyelés és a vendéglátás kapcsolatát.

Az én Törökországom


Nijat Ayvaz fotográfiái


2017.05.25. – 2017.10.01.


Nijat Ayvaz egy sokszínű és igen érzékeny fotóművész, aki hazája, Törökország, bemutatásával együtt képes az örök érvényű emberi életutat is egyszerre megmutatni nekünk a gyermekkor - nem mindig – gondtalan éveitől a felnőttkor munkával töltött napjain át a távozásban gondolkodó, utolsó cigarettáját meggyújtó  öregember megörökítéséig. Egy ország, egy életút: kettő az egyben.

Híreink

ÚJ ÉLŐ TÖRTÉNELEM KARAKTER AZ MKVM-BEN!

Kivel szeretne találkozni? Most Ön dönthet!
Ősszel indul új élő történelem programunk a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban, melynek során a reformkorba utazunk vissza. Az Ön szavazatán is múlik, hogy melyik történelmi szereplővel találkozhat majd!

Szavazásra fel! Repüljünk vissza együtt az időben!
Szavazni június 30-ig az alábbi linken lehet:

https://docs.google.com/forms/d/1gpxlUQC9oqiM4dGHMze6Zyo8e7KWmAjRNeLDHzEtY64


Nyári napközis gasztrotáborok a múzeumban

Idén is várjuk a gyerekeket nyári napközis gasztrotáborainkba, 7 és 14 éves kor között. A táborok részletes leírásáért és az időpontokért kattintsonhonlapunkra!


MKVM az Instagramon is

Most már Instagramon is megtalálják múzeumunkat, érdemes követni minket a plusz tartalmakért: instagram.com/mkvmuzeum

Legolvasottabb cikkek

Ezeregy éjszaka