Tizenöt keramikus korongozik, ég a raku, cserépedényben fő a sokác bab a hétvégén a Vörösmarty téren

 

Nyitott Műhelyek hétvégéje a Vörösmarty téren
Keramikusok hétvégéje: raku-égetés, fazekas találkozó
Április 22-23-án, szombat-vasárnap

„Játék a tűzzel” - raku-égetés, tárgyak redukcióban
Április 22., szombat. A bemutató 12-18 óráig látható.

A Magyar Kézműves Szövetség immáron harmadik alkalommal rendezi meg a raku kerámia égetést a Vörösmarty téren. Minden alkotó számára egy különleges kihívás, művészet "játék a tűzzel". Varázslatos technológiája és véletlenszerűsége mindenkit magával ragad. Boros Hajnal, Erdős Anna, Szili Ferenc és Szabó Kata kápráztatja el az arra járó látogatókat.
A raku kerámia közel 500 éves ősi japán égetési technológia. A raku jelentése "a ráérő idő élvezete". A művészek nem hagyományos eljárással készítik ezeket a kerámiákat, a kézzel formázott tárgyakat alkálikus mázakkal festik, és közel 1000C hőfokon égetik ki, forrón kivéve a kemencéből érintkezik a hideg levegővel. Így véletlenszerű hatások, redukciók eredménye az, hogy minden egyes tárgy egyedi. A raku kerámiák készítése mindig izgalmas és megjósolhatatlan folyamat. Minden egyes darab egyszeri és megismételhetetlen. Letisztult és természetes. A raku technikában mind a négy őselemnek fontos szerep van- föld, tűz, levegő, víz. A kerámia a földből és fém-oxidokból épül fel. Az agyagot és a mázakat a tűz égeti ki a kemencében. Onnan vörösen izzva faforgácsba kerül, itt zajlik le az oxidokban gazdag mázak átalakulása, redukciója. A levegő változó oxigénszintje alakítja a felületek változatos színmintáit, majd a folyamat vízbe merítéssel zárul.
A Nyitott Műhely során készített tárgyakból egy rögtönzött kiállítás is látható és a sokféle változatos alkotások a helyszínen megvásárolhatók.
Fazekas találkozó
Április 23., vasárnap. A bemutató 12-18 óráig látható.
A Magyar Kézműves Szövetség keramikusai és meghívott vendégei szeretettel várnak minden kedves látogatót vasárnap egy különleges fazekas bemutatóra. A nagyszabású rendezvényt harmadik alkalommal szervezi meg a szövetség. A fazekas mesterség szépségét egyszerre közel tizenöt keramikus kelti életre a Vörösmarty téren. Munkájuk során a művészek megmutatják a mesterség szépségét, fortélyait és a technológiák sokaságát. Az ősi felrakott edények készítését, szobrok laptechnikák, korongozás mesterfogásait, sajátos formálási technikákat, díszítések sokaságát valamint egy-egy darab fülezését, karcolt mintázatát, óriás kancsók, tálak, kuglófsütők születését. Ahány mester, annyi edény kel majd életre ezen a rendkívüli keramikus, baráti találkozón. A korongoknál: Balla György, Bély Ágnes, Bogdán Klára, Boros Hajnal, Bubutímár Éva, Dobyné Vass Júlia, Erdős Anna, K.Nagy György, Kóczián Csaba, Lőrincz Ági, Mérei Mónika, Szabó Kata, Szili Ferenc, Szilágyi Péter, Szklenár Dóra, Zamak Kovács László keramikusok dolgoznak majd. A bátrabbak kipróbálhatják, megízlelhetik az agyag tapintását, plasztikusságát, a korong varázslatos forgását, az agyaggal való táncot és érzés sorozatát.
Fazekas találkozó: agyagozás, játszóház, manókészítés, gyermekfoglalkoztató (a gyerekek is kipróbálhatják a korongozást) a mesterek bemutatóján.
www.magyarkezmuvesszovetseg.hu
facebook: Magyar Kézműves Szövetség

A keramikusoké, a sokácoké és a családoké a hétvége a Vörösmarty téren
Attrakció számba megy a fazekasok korongozása, ahol 15 cserepes és agyagműves formálja az anyagot egyszerre, mely rakuzás után edénnyé ég ki. Ebben a cserépedényben elismert vendéglátósok a mohácsi sokác nemzetiségű hagyományápolókkal babot főznek a Vörösmarty téren.

Április 22-én szombaton 12–18 óráig „Játék a tűzzel” – raku-égetés
A Magyar Kézműves Szövetség már harmadik alkalommal rendezi meg a raku kerámia égetést a Vörösmarty téren. Minden alkotó számára egy különleges kihívás, művészet "játék a tűzzel". Varázslatos technológiája és véletlenszerűsége mindenkit magával ragad. Boros Hajnal, Erdős Anna, Szili Ferenc és Szabó Kata kápráztatja el az arra járó látogatókat.
A raku jelentése "a ráérő idő élvezete". A raku kerámia közel 500 éves ősi japán égetési technológia. A művészek nem hagyományos eljárással készítik ezeket a kerámiákat, a kézzel formázott tárgyakat alkálikus mázakkal festik, és közel 1000C hőfokon égetik ki, forrón kivéve a kemencéből érintkezik a hideg levegővel. A Nyitott Műhely során készített tárgyakból egy rögtönzött kiállítás is látható és a sokféle változatos alkotások a helyszínen megvásárolhatók.

Április 23-án vasárnap 10–18 óráig Fazekas találkozó és sokác bab főzés
Fazekas találkozó: 12–18 óráig
A Magyar Kézműves Szövetség keramikusai és meghívott vendégei jóvoltából a fazekas mesterség szépségét egyszerre tizenöt keramikus kelti életre a Vörösmarty téren. Munkájuk során a művészek megmutatják a mesterség szépségét, fortélyait és a technológiák sokaságát. A bátrabbak kipróbálhatják, megízlelhetik az agyag tapintását, plasztikusságát, a korong varázslatos forgását, az agyaggal való táncot és érzés sorozatát. A találkozó valódi interaktív program: agyagozás, játszóház, manókészítés, gyerekkorongozás várja a látogatókat.

Sokác bab főzés szabadtűzön: 10–16 óráig

Vasárnap Mohácsról érkezett sokác nemzetiségű hagyományápolók egy nevezetes sokác népi ételt, sokác babot főznek a Vörösmarty téren. A szabad tűzön készülő étel, akárcsak az előző hétvége sztárja, a karcagi birkapörkölt, látványos gasztronómiai eleme az idei Budapesti Tavaszi Vásárnak.
A sokác babot nevezik csupros és köcsögös babnak is, mivel a főzés ezekben a gömbölyded cserépedényekben történik. A sokác bab szabadtűzi főzésének sajátosága, hogy a cserépköcsögbe tett hozzávalókat a meleg a köcsög falán át csak oldalról érheti, mivel nem a tűzbe, tűzre, hanem a tűz (parázs) köré tették a változatos díszítésű, dróttal is erősített edényeket. Az így készülő, leginkább az észak-afrikai tazsinnal rokonságban álló ételeknek nincs tételes receptje, csak útmutatásul szolgáló leírása. Jellegzetes, archaikus vonása a hozzávalók (bab, hús, füstölt hús, zöldségek, fűszerek) réteges elrendezése és a technológia maga. A reggel a parázs mellé helyezett köcsögben délre elkészült a finom babétel, amit az addig a földeken dolgozók jóízűen elfogyaszthattak.

Egy hétig Mongólia a vásár vendége – jurtaállítás, bemutatók, színpadi produkciók vasárnaptól

Budapest Főváros Önkormányzata, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ (BFTK) és az ulánbátori városvezetés között született egyezség eredményeképpen Ulánbátor városa a Budapesti Tavaszi Vásár vendége lesz egy hétre. A Vörösmarty téren 2017. április 23–30. között egy jurtát állítanak fel, ahol kiállítás, videóvetítéses prezentáció és Mongóliát bemutató további előadások várhatók. A színpadon mongol népi- és klasszikus zenei produkciókat terveznek a szervezők.

www.budapestinfo.hu/hu/tavaszi-vasar;

facebook.com/budapestspringfair

www.magyarkezmuvesszovetseg.hu

facebook: Magyar Kézműves Szövetség

Diktafon a Muzsikus Rádióban fényképe.

Legolvasottabb cikkek

Hecz János: Ha én költő volnék