Tudor Ganea prózaíró részvétele az Európai Elsőkönyvesek Fesztiválján

 

Tizenhetedik alkalommal rendezik meg a Budapesti Nemzetközi Fesztivál keretein belül az Európai Elsőkönyvesek Fesztiválját. Ebből az alkalomból az Európai Unió tagországainak fiatal és tehetséges prózairói mutatkoznak be. Az esemény az EU 28 tagországának együttes vállalkozása. Románia meghívottja Tudor Ganea A kazamata (Cazemata) regényével

2017. április 22. szombat, 13:00 – 14:30

Millenáris park, D épület, Lázár Ervin terem

Komoran, fenyegetőn, mint egy őskori szörnyeteg áll a tengerparton a régi világháborús német kazamata. Vélhetően a tengerhez kifutó alagutakban meghúzódó lepukkadt fiatalember vágásokkal felszabdalt élettelen testét találják meg az egyik alagút tetején. Az erődítmény fölé épülő panelház építési területéről nyomtalanul tűnik el egymás után három munkás. Az ott történő furcsa események kivizsgálására kiküldött Adamescu nyomozó a kis tengerparti városnegyed hétköznapi nyomorának felszíne alatt mesés világra bukkan, amelyet olyan alakok népesítenek be, mint Olube, Borhot, Liţoi, Baban, a kortalan Török Kanca, vagy Coco, a kurvapecér. Fantasztikus történeteikben elevenedi kmeg a régi, elátkozott erődítmény, amely mindmáig hatással van a környező világra.

Tudor Ganea (Bukarest, 1983) 2008-ban végezte el a Ion Mincu Építészeti és Urbanisztikai Egyetemet, építész. 10. osztályos volt, amikor megírta első történetét, amellyel a konstancai gimnáziumok diákjai számára szervezett prózaíróversenyen első díjat nyert, úgy, hogy irodalomtanára a szerző tudtán kívül nevezte be. Ettól a pillanattól kezdett el írni – elsősorban történeteket – és nem állt meg 15 évig. Ezalatt írásainak egyedüli olvasója és egyben kritikusa csupán saját maga volt. 2015-ben részt vett Florin Iaru és Marius Chivu által tartott kreatív írás tanfolyamon, ahol nagyra értékelték prózai írásait és további írásra ösztönözték. Így született meg egy novelláskötet terve, melynek cselekmény-sorozata a konstancai Északi part (Faleza-Nord) nyegyedében játszódik. Ebből lett az egy lélegzetvétellel megírt regény, A kazamata. Tudor Ganea a 2016-os év Fiatal Prózaírója díj kitüntetettje, melyet a Fiatal Írók /2016-os év Vereskötete Gáláján vett át.

„Attól a pillanattól kezdve, hogy a teljesen ismeretlen Tudor Ganea a kreatív írás tanfolyamon befejezte második (és kifogástalan) történetsorát, fel kellett figyelnem rá. A biztos súlypontok, a szavak birtoklása, a tartalom bonyodalmainak világossága és érzékenysége, a szöveg sikamlós felületein történő korcsolyázás gyorsasága, amellyel egyszer sem válik nevetségessé vagy dagályossá, a telítettség és az üresség érzésének közvetítése az idősíkok, a valóság, az apró részletek elegyítésével mind azt mondatták velem, hogy itt egy igazi tehetséggel állok szemben. Tudor Ganea egy terület biztos kezű értője. Létrehozta fantasztikus világát, mely egyben jól kitapintható és felismerhető, egészen addig a pillanatig, amíg a misztérium felkavarja a vizeket, a Konstanca környékit, valamint a tengerét is. És ott, abban a világban sétálgat, anélkül, hogy érzékelné az őt körülvevő valóságot és anélkül, hogy feloldja a sötét titkokat, az emlékezetes szereplőket. Mindegyiknek megvan a maga, pontos identitása, mindegyiknek megvan a maga törtétnete, amelyet el kell mondania – annak ellenére, hogy soha sem tudható meg a színtiszta igazság. Bemutatkozását méltán be kell jegyezni a kritikusok báli füzetébe. Egy igazi tehetség.” (Florin Iaru)

Diktafon a Muzsikus Rádióban fényképe.

Legolvasottabb cikkek

Új ego