Világszínvonalú neuronavigációs infrastruktúra, K+F és oktatási platform kialakítása Magyarországon

 

Lezárult a Széchenyi 2020 program, GINOP-2.3.3-15 - Kutatási infrastruktúra megerősítése - nemzetköziesedés, hálózatosodás című pályázata keretében a Pécsi Tudományegyetem új infrastrukturális és eszközbeszerzési projektje, 283,55 millió forint európai uniós támogatással.

 

A projekt legfontosabb célja volt, hogy létrehozzon egy olyan komplex, Magyarországon és a közép-kelet európai régióban úttörők közé tartozó, képvezérelt műtét-előkészítést és műtéti végrehajtást támogató, optimalizáló neuronavigációs rendszert, valamint az ahhoz kapcsolódó folyamatok kialakítását, amely jelentősen csökkenti a beteget ért ionizáló sugárzást és alapját képezheti a minimálisan invazív technikáknak, elősegítve azok elterjedését.

 

Projektcélok:

 

  • A neuronavigációs eszközökkel foglalkozó európai és amerikai orvosi egyetemekkel, klinikákkal, ipari partnerekkel való együttműködések megkezdése, illetve folytatása,

  • a műtői módszerek hatékonyságát kiemelkedően javító intraoperatív és implantációs technikák kidolgozása és a navigációs szoftverek fejlesztése,

  • komoly áttörést és innovációt jelentő kutatás-fejlesztési projektek elindulása.

 

A fejlesztés eredményeként csökken a jelenlegi gyakorlatból adódó idegsebészeti műtéti beavatkozások során a beteget ért ionizáló sugárzás, illetve részben helyettesítésre kerülnek a rendkívül költséges intraoperatív képalkotó vizsgálatok.

 

A neuronavigációs infrastruktúránk tudományos, kutatási és oktatási célú felhasználásával nő az európai idegtudományi kutatásokban történő részvétel aránya, emelkedik az oktatás színvonala és bővülnek az egyéni kutatási lehetőségek. Ezen felül az egészségügyi eszközgyártó nagyvállalatok K+F tevékenysége során keletkezett innovációs megoldások klinikai kipróbálására, validálására nyílik lehetőség, illetve konkrét hazai és európai egészségipari együttműködési kutatás-fejlesztési projektek is elindulnak. Ugyanakkor - az egészségturizmus jegyében - a Közép-Kelet Európai országok illetve régión kívüli területek betegeinek Magyarországra vonzása, egyedülálló, kiemelt szintű ellátása is megvalósítható immár.

 

A neuronavigációs infrastruktúra fejlesztésének köszönhetően a Pécsi Tudományegyetem Idegsebészeti Klinikája közép-kelet európai referencia központként működhet tovább, és ez további kutatási, egészségügyi technológiai fejlesztésekre, továbbképzési együttműködésekre kínál kapacitást.

 

Legolvasottabb cikkek