Zenei Gyűjtemény: friss hírek


Szín-Kópia: válogatás a MÜPA koncertfelvételeiből - Brahms: A párkák éneke; Bartók: Concerto 
2017. november 15. (szerda) 18 óra
Ezen az estén két koncertfelvételt tekinthetnek meg az érdeklődők szalonunkban: Brahms: A párkák éneke és Bartók: Concerto.  A programon vendégünk lesz Antal Mátyás karigazgató, aki a hangversenyre a kórust betanította és vezényelte. A művek különlegességeiről és kulisszatitkokról mesél a vetítés előtt. Az est házigazdája Fenyő Gábor.
 A MÜPA és a Zenei Gyűjtemény közös programja.

Távoli utazások III. - Németország/Ausztria: Alisa Yajima és Baráz Ádám négykezes zongora-hangversenye, a program időpontja megváltozott: 
2017. december 6. (szerda) 18 óra
Műsor
Franz Schubert: 2 Marches Caractéristiques, D.886
Arnold Schönberg: 6 darab zongorára, négy kézre (1896)
Johannes Brahms: 4. Szimfónia (e-moll), Op. 98
Andante moderato (a szerző átirata)
Robert Schumann: Bilder aus Osten Op. 66 - részletek
Karl Hermann Pillney: Eskapaden eines Gassenhauers (Parodisztikus variációk egy témára)

Rendhagyó Zenetörténet - Wolfgang Amadé Mozart
2017. november 20. (hétfő) 15 óra 
Kárpáti János Széchenyi-díjas zenetörténésszel beszélget Csanda Mária. A beszélgetés középpontjában Wolfgang Amadé Mozart: válogatott levelek és dokumentumok című könyv áll, melyet Kárpáti János adott közre. 
"A válogatás Wolfgang legfontosabb és legérdekesebb levelei mellett gazdagon merít az apa, Leopold válaszaiból is. Számos jelentős zeneszerzőtől eltérően Mozart nem az örökkévalóságnak ír, ő nagyon is hétköznapi nyelven tart folyamatos kapcsolatot szeretteivel és barátaival. Apjának írott leveleiben sokáig az áldozatos szülőt szólítja meg, tisztelettel és hálával telve, de ha elolvassuk Leopold leveleit is, teljes valójában érthetjük meg kapcsolatuk válságba jutását, a már felnőtt fiú csalódását, majd apjával való határozott szembefordulását. További levelek a mozarti nyelv más tájaira vezetnek, a feleségnek szánt, sűrűn postázott üzenetek mindig kedves, olykor érzéki hangjához, a barátokhoz pénzkölcsö- nért könyörgő levelek Mozarttól szokatlan alázatosságá- hoz vagy a híres unokahúg-levelek szabadszájúságához. Kilenc Bäsle-levélből, amelyekről sokáig azt tartották, hogy nem tűrik a nyomdafestéket, hat szerepel itt újabb fordításban. A válogatás jelentős kortársaktól és Mozarthoz közel álló személyektől származó emlékezéseket, korabeli dokumentumokat is közöl, így az olvasó általános korrajzot kap a 18. század végi Európa zenei életéről, s a múltban való eligazodást nagymértékben megkönnyíti a gazdag jegyzetanyag. E kötet segítségével beleshetünk a zseni mindennapjaiba, hogy aztán az utolsó oldalakon végül hirtelen magunkra maradjunk, amint a harminchat éves zeneszerző földi élete váratlanul véget ér."

Emberi szenvedés, Isteni válasz
Korareneszánsz chansonok és liturgikus dallamok az Olivastro együttes előadásában.
2017. november 24. (péntek) 18 óra
Műsor:
Guillaume Dufay: Kyrie
Gilles Binchois: Deul Angoissex
Bartolus da Florentia: Credo
Anonymus: 42., ,43., 46., Ave Maris Stella
Antoine Busnois: Fortuna desperata
John Dunstable: Ave Maris Stella, Sanctus, Agnus Dei
Anonymus: Fors seulement, Enamours, Ave Maria
Weerbecke van Gaspar: Sans regret veul entretenir
Josquin des Prez: Fortuna desperata
Pierre de la Rue: Si dormiero o Mitis Mater Cristi
Guillaume Dufay: Mennybemeneteli himnusz
Olivastro a vad olajfa. Túléli az évszázadokat, mély gyökeret ereszt, szárazságot tűr, lassan terem, kiszámíthatatlanul, végül olajbogyót, olajat ad. A középkori és reneszánsz Európa zenéje válik hallhatóvá az Olivastro együttes előadásában, három furulyán keresztül. Kővári Arany, Király Dóra és Haraszti Dóra Erdély, Magyarország, Ausztria, Németország, Olaszország, Hollandia, Franciaország iskoláiban szívták magukba mindazt a tudást és érzékenységet, amit szeretnének hallhatóvá tenni. Az együttes 2016-ban alakult Budapesten.
A program az Ifjú tehetségek a Zenei Gyűjteményben sorozat keretében valósul meg.

Dalnoky Annamária és Spengler Krisztina koncertje
2017. november 27. (hétfő) 18 óra
A műsorban Purcell, Mozart, Bartók, Kodály, Liszt, R.Strauss és Verdi művei hangzanak el.
Közreműködik:
Dalnoky Annamária - ének
Spengler Krisztina - zongora
 A program az Ifjú tehetségek a Zenei Gyűjteményben sorozat keretében valósul meg.

Heinrich Isaac németalföldi mester halálának 500. évfordulója tiszteletére
2017. november 29. (szerda) 18 óra
Műsor:
Heinrich Isaac (1450-1517) : Német és olasz dalok
Pierre Phalése (1510-1573) : Táncok a “Löwener Tanzbuch” gyűjteményből
- Phalése: Szvit viola da gambára
- Isaac: Elégedetlenség
             A szerencse forgandó
             Amikor elalszom
             La martinella – firenzei harang
- Phalése: Két tánc
                        “Az örszem”
                        “A bohóc”
 Játszik:  a   M u s i c a    R e d i v i v a   vonóstrió korhű jelmezben és történelmi hangszerekkel
             Lévai Zsuzsa – lant, viola da braccio
             L. Köbe Antal – viola da gamba, ütőhangszerek
             Szak Cecilia – lant, viola da gamba

Ária- és kamarazenei est
2017. december 1. (péntek) 18 óra
Közreműködnek:
Bede Blanka - szoprán, Süle Dalma - szoprán, Szurgyi Gergely - gitár, 
Tálos Vivien - zongora
Műsoron többek között: Mozart, Bellini, Webern, Tedesco, Smetana, Kodály és Praetorius művei hangzanak el.

Bede Blanka
 A zenével már korán kapcsolatba kerültem. Zenei tagozatos osztályba jártam, nyolc éves koromtól pedig csellózni kezdtem. 16 éves koromtól tanulok énekelni, de akkor még könnyű zenei műfajokban próbáltam ki magam. Énekeltem pop zenét, musicalt, majd húsz évesen a jazz felé vettem az irányt, amikor konzervatóriumba felvettek jazz-ének szakra.
Harmadik évben kezdtem el klasszikus hangképzést tanulni Rácz Évánál, az ő segítségével felvételt nyertem a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának klasszikus ének szakára. Jelenleg ott az operaének mesterszakos hallgatója vagyok. Tanárom Ujvárosi Andrea. Tanáraim voltak még Kaposy Margit, Keönch Boldizsár.
Mesterkurzuson vettem részt Pászthy Júliánál, Bátori Évánál, Meláth Andreánál, Claudia Visca-nál, Pitti Katalinnál, Iván Ildikónál és Edda Mosernél.
Az idei Házy Erzsébet nemzetközi énekverseny döntőse voltam operett kategóriában.
  
Süle Dalma
 Zenei tanulmányaimat 7 évesen zongorázással kezdtem. A klasszikus zenébe végérvényesen 16 évesen szerettem bele. Énekelni a váci Pikéthy Tibor Zeneművészeti Szakközépiskola magánének szakán, Rácz Éva osztályában kezdtem. Érettségi után felvételt nyertem Hollandiába a Hágai Királyi Konzervatóriumba, ahol 2017-ben fejeztem be tanulmányaimat Sasja Hunnego irányítása alatt.
Otthon érzem magam a kamarazenélésben. Legtöbbször hárfával, fuvolával és zongorával lépek fel duóban.
Idén nyáron 1. helyezést értem el a Petrovics Emil Énekversenyen, Vokális Kamarazene Kategóriában.
Hollandiában lehetőségem adódott olyan professzionális kórusokban énekelni, mint például a Groot Omroepkoor.
Az utóbbi években belekóstoltam a kortárs zene világába. Dolgoztam a kortárs zenére specializálódott Ereprijs együttessel, 3 évig szólistaként közreműködtem a Fiatal Zeneszerzők Versenyén (YCM).
Többek között az alábbi karmesterekkel dolgoztam; Ton Koopman, Reinbert de Leeuw, Clark Rundell, Bas Wiegers, Rob Vermuelen, Arjan Tien, Béni Csillag, Fabio Bonizzoni.
Énekeltem Mozart Figaró házasságában, Alexander Oliver rendezése alatt és Cherubini Médeia-jában az Opera2day társasággal.
Érdeklődésem fő iránya az éneklés, színészkedés fizikalitása és annak összekapcsolása.
Az utóbbi években jeles énekmesterek által szerzetem tapasztalatokat, mint például; Pàszthy Júlia, Melàth Andrea, Szabóki Tünde, Frans Fiselier, Marcell Reijans, Nadine Secunde, Ann Hallenberg, Paul Triepels és Ami Shamir.
Jelenlegi mesterem: Iván Ildikó
  
Szurgyi Gergely  
Kilenc éves koromban kezdtem gitározni Rímes Zsolt növendékeként. Tanárom javaslatára még az általános iskola utolsó évében felvételiztem Roth Ede osztályába, az Egressy Béni Konzervatóriumba. Kilenc éven át voltam Roth Ede tanítványa, egészen a 2017-es tanév végéig, amikor a győri Széchenyi István Egyetem Művészeti Karán diplomát szereztem klasszikus gitár szakon, kiváló eredménnyel. Jelenleg a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen tanulok Csáki András osztályában.
Tanuló éveim során rengeteget koncerteztem és versenyeztem úgy hazai, mint külföldi színtereken, ahol többször díjaztak szóló és trió formációban is, négy alkalommal első helyezéssel.
A szólójáték mellett nagy hangsúlyt fektetek a kamarazenélésre, a Tritonus Guitar Trio alapítója vagyok és sok más felállásban is közreműködök.
 
Tálos Vivien 
Hat éves koromban kezdetem el zongorázni, a zenélést 14 éves korom óta tartom hivatásomnak.
Ekkor nyertem felvételt a váci Bartók-Pikéthy Szakgimnázium és Zeneiskolába, Balaskó Mária osztályába.
Felsőfokú tanulmányait a győri Széchenyi István Egyetem Művészeti Karán végeztem Várayné Szűts Katalin és Choi Insu tanítványaként.
Mind az énekes, mind a hangszeres kamarazene és az azt oktató tanáraim, Szászvárosi Sándor, Arnóth Balázs, Alszászy Gábor és Choi Insu olyan erős hatást gyakoroltak rám, hogy úgy döntöttem, korrepetitorként folytatom a pályát.
Jelenleg a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen hallgatója vagyok Harazdy Miklós és Schmidt Nóra osztályában, és a Magyar Táncművészeti Egyetemen dolgozom korrepetitorként.
Különös elhivatottságot érezek a dalirodalom megismerése és megismertetése iránt, de
foglalkozom hangszeres zenével és az operairodalommal is.
Szerencsém volt nem kisebb művészekkel együttműködnöm eddigi szakmai tevékenységem során, mint például Gulyás Dénes és Hűvösvölgyi Ildikó Kossuth-díjas művészek.
Missziómnak tartom a kortárs zene éltetését is!
 
A rendezvények helyszíne: 

A programokra a belépés díjtalan.

Rendezvényeinkről tájékozódhatnak honlapunkról
http://www.fszek.hu/konyvtaraink/kozponti_konyvtar/zenei_gyujtemeny
Gyors információt szerezhetnek szalonunk eseményeiről, sok hasznos és érdekes információt, remek zenéket találnak a megújult Facebook oldalunkon: https://www.facebook.com/zenemutar/ 
Ha elnyerte tetszésüket, örülni fogunk egy lájknak.

Helyfoglalás érkezési sorrendben. Csak az ülőhelyek számának megfelelően tudjuk a közönséget fogadni. Megértésüket köszönjük!

Regisztrációs olvasójegy váltásával a könyvtárat és rendezvényeinket támogatja.

A regisztrációs olvasójegy évi 200 Ft ellenében lehetőséget biztosít a Szabó Ervin Könyvtár összes tagkönyvtárát helyben használni.


Legolvasottabb cikkek