A film, ami elindít

Úton - Hét nap a magyar Caminón - Online premier

 

 

 

 

Május 16-tól online elérhetővé válik az „Úton - Hét nap a magyar Caminón" című ismeretterjesztő road movie. A 42 perces filmben három főszereplő 7 napos zarándoklatát követhetjük végig Magyarország festői, Balaton-felvidéki tájain a 170 km hosszú Tihany-Lébény közötti, Magas-Bakonyon átvezető Szent Jakab zarándokúton. A rendező Boegi Máté, az operatőr pedig a dokumentumfilmjeivel sokszorosan díjazott Grams Melanie. A film főszereplői között van olyan, aki már végigjárta a spanyolországi El Caminót, de most vegánként próbálta teljesíteni a „magyar verziót"; egy tragikusabb sorsú, de vallásosságát mindvégig megőrző hivatásos vadász a hű kutyájával; valamint egy fiatal anyuka, aki kétéves kislányát és férjét hagyta otthon az út kedvéért.

 

„Nehéz volt otthagyni a családot, az anyaságot mindig úgy élem meg, mintha egy kötélen egyensúlyoznék a gyermekem és önmagam között. Már az indulásnál nagyon hiányoztak, a második napon padlóra is kerültem emiatt, de szerencsére fel tudtam állni belőle. Az adott erőt, hogy arra gondoltam, ha végig tudok menni ezen a zarándoklaton, az példát mutat majd a kislányomnak, hogy bármit el tud érni, ha szeretné" - fejtette ki Farkas Pálma, a film egyik főszereplője.

 

„Annak, aki a természetben dolgozik, mint én, nem szokatlan a szép környezet, a csend, a madarak csicsergése, viszont a zarándokútnak köszönhetően most nem a munkám részeként éltem meg" - mondta el Hinterdorfer Gábor, a film egyik főszereplője. - „A lelki zarándoklat nem biztos, hogy az első pillanatban elkezdődik, el kell jutni arra a pontra, amikor a megtett kilométerek és a fáradtság vezet el odáig. Remélem a filmben való szereplésemmel hozzá tudok járulni ahhoz, hogy az emberek kedvet kapjanak imádkozni vagy részt venni egy zarándokúton - ha igen, akkor már megérte."

 

„Azt éreztem, hogy a munkám mozgalmasabb időszaka ellenére jelek sorozata (és a csillagok szerencsés együtt állása) vezetett el erre a zarándoklatra, egy ajándék volt egy hétre kiszakadni a mindennapi mókuskerékből" - magyarázta Páli Judit, a film egyik főszereplője. - „Az út során nem ütköztem problémába vegán életmódom miatt: 13 éve vagyok vegetáriánus és három éve vegán, ezért előre tudtam tervezni, pakoltam snackeket a hosszabb távolságokra - még tönkölyös kekszet is sütöttem -, a zarándokszállásokon pedig tudtam főzni, de szinte minden étteremben lehetett kapni krumplit, salátát, párolt zöldséget is, amivel jól tudtam lakni."

 

A BUDAMOUNT Film ismeretterjesztő filmjének célja, hogy visszaadja a Camino-élményt: a sok gyaloglást, a természet hangjait, a csendet, a találkozásokat, a nehézségeket, és további hazai tájak felfedezésére, zarándoklatra inspiráljon. A Szent Jakab zarándokút 170 km-es magyar szakasza Tihanyból indul, és a Magas-Bakonyon át vezet egészen a román kori lébényi templomig. Az út olyan látnivalókat érint, mint például a tihanyi őslevendulás, a vászolyi Szent Jakab-forrás, a nagyvázsonyi pálos kolostorrom, a bakonybéli bencés monostor, a pannonhalmi bencés főapátság, Győr belvárosa.

 

A filmben három zarándok útját követjük végig, és az ő élményeiken keresztül ismerjük meg a tájat, az épületeket, a zarándoklét kihívásait. A forgatáshoz zarándoklatot tervezők és túrázók jelentkeztek, akik naponta akár 8 órán keresztül is gyalogoltak a természetben, miközben hajlandóak voltak bepillantást engedni a film készítői számára az út közben megfogalmazott - élettel, kitartással, hittel kapcsolatos - gondolataikba. A film főszereplői különböző háttértörténettel érkeztek a zarándokútra: van köztük olyan, aki már végigjárta a spanyolországi El Caminót, de most vegánként próbálta teljesíteni a „magyar verziót", van egy tragikusabb sorsú, de vallásosságát mindvégig megőrző hivatásos vadász a hű kutyájával, valamint egy fiatal anyuka, aki kétéves kislányát és férjét hagyta otthon az út kedvéért. A zarándokok egymással is jó barátságba kerültek, bensőséges kapcsolatot alakítottak ki egymással a rövid idő ellenére is.

 

A rendező Boegi Máté, aki három országban rendezett már rövidfilmeket, jelenleg Koppenhágában készíti első saját játékfilmjét. Az operatőr a dokumentumfilmjeivel sokszorosan díjazott Grams Melanie, aki tavaly elnyerte a legjobb operatőr díját az ASC Student Heritage Award Dokumentumfilm kategóriában (diákként ez a legnevesebb elismerés az USA-ban). Jelenleg Los Angelesben él és dolgozik, valamint az USC School of Cinematic Arts-on tanít. A film rendezője és operatőre fiatal házasok, mindketten az USA-ban tanulták a filmkészítést, de a zarándokfilm miatt hazautaztak egy kis időre. (Melanie is magyar nemzetiségű, jól ismeri a Balaton és a Bakony vidékét.)

 

A BUDAMOUNT Film egy új produkciós iroda, amely saját filmes ötleteit valósítja meg. Kiemelten fontos számukra a magas képi és hangzásbeli minőség, emellett szeretik a hazai gyökerű témákat, fontos számukra a természet. Az alapítók, Bálint-Halas Dominika és Bálint Attila.

 

A film a Nemzeti Filmintézet támogatásával készült, a tévés premier után május 16-tól online is megtekinthetővé válik: https://vimeo.com/689350943, így inspirációt, ösztönzést nyújthat a zarándoklatot tervezők számára.

 

A film előzetese megtekinthető a következő linken: https://youtu.be/iGfajNCY9AA.

További információk a filmről: https://budamount.hu/uton.

 

Melléklet: forgatásokon készült fotók nagy felbontásban letölthetők a következő WeTransfer linkről: https://we.tl/t-lY35PaigMq

 

BUDAMOUNT Film:

 

 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek