A gyulladásos betegségek ellen fogtak össze pécsi és debreceni kutatók

****

 

 

 

 

 

A GINOP-2.3.2-15-2016-00050 „PEPSYS - A peptiderg szignalizáció komplexitása és szerepe szisztémás betegségekben" című pályázati projekt keretében 1,3 milliárd forint visszanemtérítendő uniós támogatást fordíthat a két magyar egyetem a kiválóság fejlesztésére, kutatási infrastruktúra korszerűsítésére. A forrás elnyerésére csak kiemelkedő tudásbázisok pályázhattak, és a nemzetközi porondon is legerősebbnek ítélt szakmai programok nyerhették el a négy évre szóló támogatást. A már közel három éve tartó kutatás eddig elért eredményeiről tájékoztatjuk a sajtó képviselőit.

 

A Pécsi Tudományegyetem (PTE) és a Debreceni Egyetem (DE) munkacsoportjai által létrehozott Stratégiai Műhely célja annak feltárása, hogy az egyes fehérjék hogyan vesznek részt a szervezet egészséges működésének szabályozásában és fenntartásában, valamint milyen szerepük van egyes betegségek (pl. a sokízületi gyulladás [reumatoid artritisz], pikkelysömör, immunológiai kórképek, daganatos elváltozások, gyulladásos betegségek stb.) kialakulásában. A cél elérésének érdekében a Műhely egy teljes mértékben eredeti, új szemléletet kíván meghonosítani, amely rendszerszinten, az élettani és kórélettani funkciókat meghatározó folyamatok (információcsere, védelem, táplálás, megújítás) rendszer-biológiai komplexitása mentén vizsgálja a fehérjék szerepét a betegségek patológiájában, diagnózisában, megelőzésében és személyre szabott terápiájában.

A kutatásban a PTE számos intézetete és kutatócsoportja is részt vesz: az Anatómiai Intézetben működő MTA-PTE Lendület PACAP Munkacsoport, a Farmakológiai Intézet Neuro-Immunfarmakológia Kutatócsoportja, az Immunológiai és Biotechnológiai Intézet, a Reumatológiai és Immunológiai Klinika Kutatócsoportja, a Bőr-, Nemikórtani és Onkodermatológiai Klinika Kutatócsoportja, a Molekuláris Farmakológia Kutatócsoport, a Laboratóriumi Medicina Intézet és a Szenzoros Neuron-farmakológiai Kutatócsoport.

A munkacsoportok kutatásaik során olyan modern orvosbiológiai, gyógyszerfejlesztési és egészségipari technológiákat, valamint világszínvonalú műszerparkot használnak, amely által végzett munka jelentős mértékben hozzájárul a hazai tudásbázisok K+F kapacitásának erősítéséhez és nemzetközileg is magas színvonalú kutatási eredmények létrehozásához.

 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek