A Katonadolog (12) a mai nap indul a hazai mozikban.

****

A film hossza: 100 perc

RENDEZŐ - REID CAROLIN, CHANNING TATUM

FORGATÓKÖNYVÍRÓ - REID CAROLIN

OPERATŐR - NEWTON THOMAS SIGEL

PRODUCER - BETSY DANBURY

TÁRSPRODUCER - GARRET LEVITZ


Az akaratuk ellenére párba állított egykori elit gyalogos katona, JACKSON BRIGGS (Channing Tatum) és LULU (egy belga malinois rendőrkutya) végigszáguld a Csendes-óceán partvidékén, hogy időben odaérjenek legjobb barátjuk temetésére.

 

FŐSZEREPLŐK

 

„Az életnek nem olyan, a sírhoz vezető utazásnak kell lennie, ahol a lényeg, hogy csinosan, jó karban lévő testtel érkezzünk meg, hanem inkább olyannak, ahol sivító fékekkel, porfelhőt kavarva csúszunk be a célba, teljesen elhasználódva és kimerülve, s hangosan kiáltjuk: „HŰ, MICSODA MENET VOLT!"

- Hunter S Thompson (Fordította: Sóskuthy György)

 

JACKSON BRIGGS egy két lábon járó paradoxon. Egyfelől fegyelmezett harcos, a "rangerek nem ismerik a megadás szót" mondás megtestesítője. Másrészt egy vadember, egy élvezetet hajszoló hőkereső rakéta. A háború világán kívül nem ismer mást. Briggs számára az egyetlen rossz dolog a háborúban az, amikor véget ér. Ha megkérdezed tőle, hogy van, minden körülmények között azt feleli, készen áll. Vág az esze, és ontja magából a szellemes megjegyzéseket, ám ez senkit ne tévesszen meg! Ha sarokba szorítod, harapni fog. Nagyot.

LULU a festői norvég fjordok között született egy neves belga malinois tenyésztőnél. Kedves, barátságos természete volt, imádott játszani, és született vezéregyéniség volt. Gyors fejlődését látva már az első születésnapján eladták, hogy amerikai katonai munkakutyának képezzék ki. A kiképzés során hamar osztályelső lett, és végül az amerikai ranger elitalakulat különleges kutyakiképző iskolájába küldték. Ott került össze gazdájával és későbbi legjobb barátjával, RILEY RODRIGUEZ őrmesterrel. Lulu hat évig szolgált a rangereknél, és több mint 115 éles harci bevetésen vett részt. Szolgálati ideje alatt két lőtt seb, három közvetlen közelről származó, robbanás okozta sérülés és súlyos szorongása miatt szorult kezelésre. Imádja a steaket, a teniszlabdákat, a nagytestű állatok kergetését, A Grace klinikát, és nem tűri, hogy bárki packázzon vele. Munkája részletei szigorúan titkosak.

 

RÉSZLETES SZINOPSZIS

 

Briggs magányosan éldegél egy hegyvidéki városban, miután egy közel-keleti háborús övezetben agysérülést szenvedett. Keményen edz, hogy személyi biztonsági vállalkozóként ismét munkába állhasson, addig is szendvicsbolti eladóként keresi a kenyerét. Ahhoz, hogy a majonézt és a minimálbért első osztályra és évi 200 000 dollárra cserélhesse, Briggsnek szüksége van egy ajánlólevélre korábbi parancsnokától, JONES KAPITÁNYTÓL. A gond az, hogy Jones nem hajlandó fogadni a hívásait. Ekkor Briggs váratlanul hírt kap arról, hogy legközelebbi katonatársa, RILEY RODRIGUEZ kutyás ranger meghalt, miután motorjával fejjel belerohant egy fába. 

A FORT LEWIS támaszpont melletti bárban Briggs újra összejön a régi haverokkal, hogy megemlékezzenek Rileyról. Briggs segítségért könyörög Jones kapitánynak, ám pontosan azt a választ kapja, amitől rettegett: Jones nem adhat ajánlólevelet Briggsnek, hacsak nem tudja bizonyítani, hogy korábbi rohamai teljesen megszűntek. Másnap kora reggel, a bár elhagyatott parkolójában Briggs éppen a terepjárójában alussza ki másnaposságát, amikor Jones kirángatja, és megparancsolja neki, hogy jelentkezzen a zászlóaljánál.

A zászlóaljnál a kapuőr nem engedi át Briggset, mert lejárt a katonai igazolványa. "Szerinted mekkora esély van rá, hogy terrorista vagyok, tesó?" Jones begördül egy dzsippel, és engedélyezi a kapunyitást, miközben Briggs kinyújtott középső ujjával tiszteleg az őrnek. Briggs követi Jonest a barakkba, mert azt hiszi, hogy Jones jobb belátásra tért, és végre megkapja az ajánlását. Jones ehelyett megkérdezi tőle, emlékszik-e még LULURA, az őrült rendőrkutyára, akinek Riley volt a gazdája (és akinek kedvenc sportja Briggs életének megkeserítése volt). Az állat poszttraumás stresszszindrómája olyan súlyos, hogy a hadsereg állatorvosai már lemondtak róla. Most, hogy Riley elment, nem fognak olyan kutyavezetőt találni, aki hajlandó volna vele dolgozni. Ez azt jelenti, hogy a tervek szerint elaltatják, ami sok, Luluhoz hasonló, nyugalmazott különleges műveleti munkakutya sorsa. Jones ezért alkut ajánl Briggsnek: Riley családja szeretné, ha Lulu ott lenne a temetésen. A kutya azonban nincs abban az állapotban, hogy repülhessen, a zászlóalj pedig alig huszonnégy óra múlva indul a következő külföldi bevetésre. Jones tehát megadja Briggsnek a kért ajánlólevelet, ha elviszi Lulut a temetésre, majd elszállítja egy távoli katonai bázisra, ahol találkozhat a Teremtővel. Briggs átveszi a kapitánytól Lulu "Szeretem magam" könyvét (ami egy olyan, feljegyzéseket és fényképeket tartalmazó napló, amit a kutyavezetők a kutyájuk katonai szolgálatáról vezetnek), és kelletlenül ugyan, de elfogadja az ajánlatot. Lulut a terepjáró hátsó ülésén elhelyezett ketrecbe zárja, és nekivág a küldetésnek.

MIUTÁN ÚTNAK INDULNAK, Lulut nem lehet elhallgattatni. Ugat, őrjöng, és úgy általában Briggs agyára megy. EGY LŐTÉR PARKOLÓJÁBAN Briggs megpróbálja kiengedni Lulut a ketrecéből, ám a kutya nem bízik benne. A LŐTÉREN Briggs nehezen tud koncentrálni, mivel komisz migrén és fülzúgás tör rá. Akárcsak Lulu, ő is egy roncs, csak árnyéka egykori önmagának. Briggs bekap néhány tablettát egy üvegcséből, amit mindig magánál tart. A PARKOLÓBA VISSZATÉRVE Briggs látja, hogy a ketrecéből kiszabadult Lulu éppen az autó bőrülését marcangolja. Briggs elveszíti a fejét. PÁR PERC MÚLVA néhány allergiagyógyszerrel és hot doggal tér vissza. Lulu hamarosan álomországban találja magát.

Egy PORTLANDI BÁRBAN, miközben Lulu a kocsiban alszik, Briggs sorra kudarcot vall a megszólitott nőknél. A baloldali szépség számára Briggs egy jobboldali háborús uszító, a szexi értelmiségi szerint pedig üresfejű fajankó. Az ultramenő tech fickók az angolnak egy olyan változatát beszélik, amit Briggs egyszerűen nem is ért. Nyilvánvaló, hogy ma este senkit sem fog felszedni. A BÁR MELLETTI SIKÁTORBAN Briggs békítő szándékkal ennivalót kínál a nemrég ébredt Lulunak. Lulu azonban nem hajlandó semmit elfogadni a kezéből. Ekkor két nő sétál el mellettük, ZOE és BELLA, és megcsodálják Lulut, miközben beszélgetésbe elegyednek Briggsszel. ZOE és BELLA a lakásukban elárulják, hogy ők "tantrikák", ami azt jelenti, hogy segítenek másoknak feloldani az energiablokkokat, hogy maradéktalanul tapasztalhassák meg a szexuális örömöt. A trió lassan megismerkedik egymással, először egy kis beszélgetéssel, majd némi zenével, végül pedig... masszázzsal. Ám ekkor Lulu (aki kint vár a kocsiban) ugatni kezd, és félbeszakítja a műveletet. KINT AZ UTCÁN egy szomszéd kővel próbálja betörni a terepjáró ablakát, hogy kiszabadítsa Lulut. Briggs figyelmezteti, hogy hagyja abba, de már késő. Amint a kő betöri az ablakot, Lulu kiugrik a kocsiból, és ráugrik a szomszéd karjára. Briggs lerángatja róla, miközben a szomszéd üvölt a fájdalomtól. Az édeshármas reménye örökre elszáll.

MIUTÁN ISMÉT ÚTRA KELNEK - a hátsó ablakra ragasztott szemeteszsákkal -, Briggs elmagyarázza Lulunak, hogy milyen szörnyű utitársnak tartja. A beszélgetés elég egyoldalú, de valahogy mégis úgy érezzük, hogy kommunikálnak egymással az utasok. Lulu szimatolni és szűkölni kezd, miközben egy gyönyörű, kétoldalt magas fákkal övezett országúton kanyarognak. Kiszabadítja magát a nyakörvéből, és a szemeteszsákon keresztül kiugrik az ablakon. Briggs lehúzódik az út szélére, és Lulu után iramodik a sűrű mamutfenyő erdőbe. AZ ERDŐBEN Briggs megpróbál Lulu nyomára bukkanni. Biztos benne, hogy végleg elvesztette, ám ekkor friss vért pillant meg a földön; Lulu megsérült. Követi az állat nyomát egy eldugott ÜVEGHÁZIG. Briggs lassan belép, és rájön, hogy egy titkos marihuána-termesztő melegházban van. Hirtelen egy nyugtatólövedék fúródik a fenekébe. Briggs gyorsan kirántja, de már késő: arccal előre a földre zuhan. KÉSŐBB egy lerobbant pajtában ébred, egy székhez kötözve. EGY HATALMAS FICKÓ (GUS) jelenik meg, és vallatni kezdi. Gus azzal vádolja Briggst, hogy egy rivális termelő bérelte fel. Briggs tagadja a vádakat, és könyörög, hogy adják vissza a kutyáját. Gus megfenyegeti Briggset, majd távozik, így Briggsnek van ideje kiszabadulni, és magához venni egy fejszét.

EGY RÉGI TANYAHÁZBAN Briggs lopakodva becserkészi Gust. Mielőtt felaprítaná tűzifának, megpillant egy NŐT (Gus feleségét, TAMARÁT), aki a kezéből eteti Lulut. Lulu nyugodt, és hagyja, hogy Tamara megvizsgálja a mancsait, hogy megtudja, honnan származik a vér. Briggs előbukkan rejtekéből. A rémült Gusról és Tamaráról azonnal kiderül, hogy csak jót akarnak. Tamara azt mondja, ellátja Lulu sérült mancsát, ad Gusnak és Briggsnek némi ennivalót, és kiküldi őket, hogy barátkozzanak. KINT AZ UDVARON Gus és Briggs átlapozza Lulu "Szeretem magam" könyvét, és Briggs elmeséli, mi mindent csinált Lulu a háborúban. A kutya rettenthetetlen vagány volt, aki számtalan életet mentett meg. Ezután csatlakozik hozzájuk a frissen gyógyult Lulu és Tamara. Tamara azt állítja magáról, hogy háziállat-médium, és beszélni kezd Briggsnek a kutya állapotáról. Érzékeny pontra tapint, amikor megemlíti a férfi hároméves lányát, Samet. Miután Briggs megkéri Tamarát, hogy inkább csak Luluval foglalkozzon, a nő elmondja, hogy a kutya mindig is arról álmodott, hogy kényelmes ágyban aludhasson.

EGY SAN FRANCISCO-I LUXUSHOTELBEN Briggs sötét szemüvegben, egyik kezében fehér bottal, a másikban Lulu pórázával látható. Lulu a Bíbor Szív kitüntetéssel ékesített szolgálati mellényét viseli. Briggs kicsal egy ingyenes szállodai lakosztályt A RECEPCIÓSTÓL, aki megköszöni Lulunak, amit a hazáért tett, miközben BRIGGS, A VAK KATONA szemérmetlenül flörtöl. Briggs és Lulu a pazar szállodai lakosztályban ünneplik a jósorsukat, szobaszervizt rendelnek, és vesznek egy fürdőt. KÉSŐBB, amikor Briggs átsétál Luluval a szálloda hallján, hogy éjszakai városnézésre induljanak, Lulu felfigyel egy FEHÉR MUSZLIM KÖPENYES VENDÉGRE (DR. AL FARIDRA), és utánairamodik. Briggs üldözőbe veszi (A VAK EMBER, AKI EGYSZER CSAK LÁT), miközben jobbra-balra testek repülnek. Briggs Lulu póráza után veti magát, de már késő: sötét szemüvege a földre zuhan, és látja, hogy Lulu az egész szálloda szeme láttára nekiesik Dr. Al Faridnak, aki egy virágos kirakatába csapódik.

A RENDŐRÖRS FOGDÁJÁBAN Briggs elmagyarázza a felügyelőnek, hogy Lulu nagyon jó katona volt, és csak akiképzésének megfelelően cselekedett, amikor egy olyan külsejű ember után eredt, mint Dr. Al Farid. A rendőrről, akivel beszélget, kiderül, hogy azelőtt katonai rendőr volt, és utálja a rangereket, mert lekezelően bántak vele a tengerentúlon. Közli Briggs-szel, hogy a hétvégét fogdában tölti, és nem fog tudni részt venni a temetésen. Később, egy azonosítás során Briggs felelősséget vállal tetteiért, hősként védi Lulut, és kéri, hogy legalább vigyék el a kutyát Riley temetésére. Dr. Al Farid meghatódik, és úgy dönt, nem tesz feljelentést. Briggs és Lulu útnak indulnak, de előtte még beintenek a volt katonai rendőrnek... mint a régi szép időkben.

A BIG SUR partvidéken Briggs még többet olvas Luluról a "Szeretem magam" könyvben. Kiderül, hogy Lulunak van egy testvére, NUKE, aki gazdájával a Los Angeles-i tengerpart közelében él. Briggs elmondja Lulunak, hogy neki is vannak rokonai Los Angelesben, és azt javasolja, látogassák meg Lulu testvérét, feltéve, hogy Lulu jól viselkedik. Kezet ráznak.

LOS ANGELESBEN Briggs bekopogtat volt barátnője, NIKI lakásának ajtaján, kezében egy plüss egyszarvúval. Amikor Niki ajtót nyit, Briggs megpillantja a lányát (az Ő LÁNYÁT), SAMET, amint a nappaliban játszik a földön. Niki nem tűnik túl boldognak Briggs láttán, és gyorsan közli Sammel, hogy a férfi csak egy barátja. Lulu a kocsiból figyeli, amint Briggs leforrázva kilép Niki házából, kezében a plüssállattal. Briggs beszáll a kocsiba, és odahajítja a játékot Lulunak. Az én családomnál már próbálkoztunk, most próbálkozzunk a tiédnél!

Santa Monicában, EGY KIS HÁZ ELŐTT Lulu, miután kiszagolja a fivérét, kirántja magát Briggs kezéből. Felrohan a kocsibehajtón, és az egykori kutyavezető, NOAH karjába veti magát, majd boldogan játszani kezd NUKE-kal. NOAH hátsó kertjében Briggs megtudja, hogy Riley és Lulu egy ideig Noah-nál lakott, aki megpróbált segíteni nekik poszttraumás stressz-szindrómájuk kezelésében. Noah szerint a kutyák számára a trauma gyógyításának kulcsa a csibészelés. Később, amikor Noah és Briggs a terepjáróhoz sétálnak, hogy elbúcsúzzanak, felfedezik, hogy a kocsit feltörték, és Riley holmija (amit Briggsnek kellett volna elvinnie a temetésre) eltűnt. Noah azonban tudja, mit kell tennie. Lulu orra alá dugja Riley KATONAI IGAZOLVÁNYÁT, és utasítja, hogy KERESSE! LULU és NUKE kisvártatva SANTA MONICA utcáin át követik RILEY nyomát, és végül eljutnak a MÓLÓ ALATTI HAJLÉKTALAN TÁBORHELYRE, ahol Lulu egy kis sátorban megtalálja Riley ellopott felszerelését. Miközben összeszedik Riley cuccait, egy dühös férfi bukkan fel Riley katonai egyenruhájában, aki veteránnak mondja magát. Briggs szóváltásba keveredik vele, majd erőszakkal lerángatja róla az egyenruhát, és otthagyja a földön fetrengő férfit. A hazafelé úton Noah emlékezteti Briggset, milyen kevés választja el őket a hajléktalan veterántól. Miközben Briggs bepakolja Lulut a terepjáróba, Noah elárulja neki, hogy Riley súlyosan depressziós volt, és valószínűleg önkezével vetett véget az életének. Briggset mélyen megrázza a hír. Elhajt az éjszakába.

EGY SIVATÉppen időben érkeznek meg a SIVATAGI TEMETŐBE. Lulu Riley csizmája mellé kuporodik a gyászoló családtagok mellett, miközben Rileyt a hadsereg díszőrsége teljes katonai tiszteletadásban részesíti. Felharsan a gyászkürt. A temetés után Briggs részvétet nyilvánít Riley szüleinek, majd Luluval ismét útra kelnek. EGY SZABADTÉRI SIVATAGI MŰHELYBEN egy autószerelő megjavítja a terepjárót. Ismét elindulnak, ezúttal White Sands felé veszik az irányt, és Lulu sorsának súlya kezd Briggsre nehezedni. Aznap este EGY MOTELBEN szállnakmeg, és Briggs az éjszaka közepén arra ébred, hogy rohama van. Lulu mellette van, és olyan szeretettel vigyáz rá, amilyet Briggs feltehetően még soha nem tapasztalt.AGI ORSZÁGÚTON, egy felhőszakadás kellős közepén lerobban a terepjáró. Briggs és Lulu talál egy ELHAGYATOTT, RÉGI KUNYHÓT, ott keresnek menedéket. Lulu halálra rémül a mennydörgéstől és a villámlástól; vadul ugat és fenyegetően vicsorog Briggsre, már-már rátámad. Briggs tehetetlennek érzi magát, és dühös, amiért valószínűleg lekésik a temetést. Egyedül nekiered az esőben, majd hátrapillant, és látja, hogy Lulu összekuporodott egy széken. Visszamegy a kutyához, és úgy dönt, hogy lejátssza neki A Grace klinika DVD-t, amelyet a "Szeretem magam" könyvben talált. Összebújva várják ki a vihar végét. Másnap reggel Briggs és Lulu hátrahagyják a terepjárót, és gyalog vágnak neki a sivatagnak. Amikor Lulu lába felmondja a szolgálatot, Briggs mindenre elszántan a hátára kapja a kutyát.

A WHITE SANDS KAPUJÁBAN Briggs elbúcsúzik Lulutól, és kelletlenül átadja egy MOGORVA TIZEDESNEK, aki szorosan tartott pórázon vezeti el a kutyát. Lulu kérdőn néz Briggsre, nem érti, hogy mi történik. Amikor Briggs elhajt, belenéz a visszapillantó tükörbe, és látja, hogy Lulu megpróbál elszabadulni, hogy utánaszaladhasson. Briggs rövid tépődés után hátramenetbe kapcsolja a terepjárót. A kapunál Briggs odarohan Luluhoz, elveszi az értetlen tizedestől, és sietve visszarakja a kocsijába. Gondolkodás nélkül rálép a gázra, és ezzel gyakorlatilag búcsút mond a testőri magánvállalkozás ígéretének. Lulu és ő ismét útra kelnek. A KOCSIBAN Briggs és Lulu egymásra pillant, és szavak nélkül is megértik egymást. Egy csapatot alkotnak.

JELENETSOR: Briggs és Noah Luluval, kiképzés csibészbundában. Briggs és Lulu a tengerparton hancúroznak, és Lulu elkap egy frizbit. Briggs és Noah egy PTSD-s veteránoknak szervezett terápiás csoportban. NIKI HÁZA: a bejárati ajtó kinyílik, Niki és a lánya a nappaliban játszanak a földön. Briggs belép, és lassan leül melléjük, figyeli, ahogy játszanak. Valami megváltozott benne, méghozzá jó irányba. A CSENDES-ÓCEÁNRA NÉZŐ SZIKLÁN Briggs és Lulu a tengerpartban gyönyörködik. Briggs verset ír, hogy megköszönje Lulunak, hogy megmentette az életét.

 

A RENDEZŐ MEGJEGYZÉSEIA KATONADOLOG (12)

 

két egykori elitkatona szerelmi története. Egyikőjük történetesen egy szőrös négylábú. A felületes szemlélő számára ez egy road movie-vígjáték egy kőkemény volt katonáról és egy még keményebb belga malinois-ról, akik utálják egymást, de kénytelenek együtt átszelni az egész nyugati partvidéket, hogy időben odaérjenek legjobb barátjuk temetésére. A felszín alatt azonban a történet a sebezhetőségről és a tragédia és veszteség utáni továbblépés megtanulásáról szól. Az erő személyes felfedezésről; arról, hogy amikor csapások érnek bennünket, gyakran megkeményítjük magunkat, holott valójában éppen arra lenne szükség, hogy megnyíljunk. A KATONADOLOG (12) azt a témát járja körül, hogy a harcnál csak a megadás a nehezebb. És az egyetlen dolog, amiért érdemes megadni magunkat, az a szeretet.

Néhány évvel ezelőtt Brett Rodriguez barátunkkal készítettünk egy HBO dokumentumfilmet (War Dog: A Soldier's Best Friend) a különleges alakulatok katonái és a harcban mellettük szolgálatot teljesítő kutyák kapcsolatáról. Ahogy egyre mélyebbre ástuk magunkat a történetben, azon kaptuk magunkat, hogy teljesen lenyűgözött bennünket az a mély kötődés, amely ezek között az emberek és a kutyáik között kialakult. Az ember és az állat közötti határok nemcsak elmosódtak, hanem bizonyos esetekben szinte nem is léteztek. A katonákat, akiket nyomon követtünk - bár mindegyikük a férfias erő kristálytiszta példája volt - gyakran könnyekig meghatották négylábú bajtársaik. Csak a kutyák voltak képesek áttörni legyőzhetetlennek tűnő érzelmi páncéljukat, ami gyakran mély lelki sebek gyógyulásához vezetett.

Emellett észrevettük, hogy a kutyák rendszeresen hozták furcsa és kényelmetlen helyzetbe a vezetőiket, és ezzel fergeteges humort hoztak ki az egyébként sztoikus emberekből. Röviden, a katonák és a kutyák, akikkel találkoztunk, a legzseniálisabb és legösszetettebb figurák közé tartoztak, akikkel valaha találkoztunk; élet és halál határmezsgyéjén éltek, személyiségük a dráma és a komédia közötti teljes skálát átfogta. Ahogy a Magic Mike című filmben egy pezsgő férfias szubkultúrát akartunk bemutatni, itt ösztönös vágyat éreztünk arra, hogy egy olyan történetet meséljünk el, amely ezeknek a katonáknak és a kutyáiknak a világában játszódik. 

2018-ban, amikor Channing kutyájánál, LULUNÁL gyógyíthatatlan rákot állapítottak meg, elvitte Lulut egy utazásra a Csendes-óceán partvidékére, hogy szerezzenek néhány utolsó nagyszerű közös emléket. Miután Channing visszatért, tudtuk, hogy egy road movie-t akarunk készíteni, és azt is tudtuk, hogy egy olyan történetet fogunk elmesélni, amelyben egy férfi és egy kutya szembenéz életük egy fontos fejezetének lezárásával, és akaratlanul is segítenek egymásnak egy újat nyitni.

A KATONADOLOG (12) egyúttal a kutyáinkkal kötött barátságunk és a csodás közös utazások örömteli ünneplése is. Szabadidőnkben általában bepattanunk egy teherautóba, és nekiindulunk különös és szépséges helyeket, és különös és szépséges embereket keresni. Vagy ha mégsem, akkor valószínűleg a kedvenc klasszikus road movie-jainkat nézzük  újra, például Az utolsó szolgálat, az Anyádat is! vagy az Esőember címűt. A KATONADOLOG (12) sok szempontból egy szerelmes levél az utazások során szerzett tapasztalatainkhoz és azokhoz a filmekhez, amelyek filmkészítésre inspiráltak bennünket. Számunkra a KATONADOLOG (12) egy mélyen személyes film, de reméljük, hogy egy olyan film is, amelyben van szív és humor, és amit mindenki élvez majd az első perctől az utolsóig. Reméljük, velünk tartasz ezen az utazáson!


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek