áprilisi programok a Klebelsberg Kultúrkúriában 1

Klebelsberg Kultúrkúria 1028 Budapest, Templom u. 2-10.


Telefon: 392-0860, fax: 392-0862
info@kulturkuria.hu
www.kulturkuria.hu

2018. április
A műsorváltoztatás jogát fenntartjuk!

JELES NAPOK

2018. április 9. hétfő 18:00
Költészet Napja - Borospince Estek - A Parnasszus asszonyai - költőnők estje
Mezei Katalin József Attila-, és Kossuth-díjas költő
Farkas Wellmann Éva költő
Mirtse Zsuzsa költő, író, szerkesztő, újságíró
Házigazda: Radványi Balázs Kossuth-, és Prima Primissima-díjas
Három különleges költőnő műveiből kínál ízelítőt Radványi Balázs, az est házigazdája és a versek megzenésítője.
Mezey Katalin a kortárs irodalom, jelen kulturális életünk egyik legjelentősebb személyisége. Gazdag életmű áll mögötte, a regénytől, a gyermekirodalomtól a versekig. A Széphalom Könyvműhely megalapítója az MMA irodalmi osztályának vezetője, számos irodalmi díj birtokosa. Munkásságának egyik sarokpontja a fiatal írók- költők felkarolása, pályára állítása. Ezen az estén két fiatal költőnőt ismerhetünk meg mellette, Farkas Wellmann Évát, aki Erdélyből jött Magyarországra, s a napokban jelenik meg harmadik verses kötete Parancsolat címen. Mirtse Zsuzsa sokszínű, izgalmas személyiségről árulkodó munkássága ugyancsak tartogat meglepetéseket, szenvedélyes versei és meghökkentően ironikus prózája által.
Az est különlegessége, hogy női költőket hallgathatunk, a női lélek bonyolult, szépségeket tükröző és a világra érzékenyen reflektáló produktumaival.
A belépés díjtalan, regisztráció szükséges. Regisztrálni a Kultúrkúria honlapján az esemény leírásánál lehet: http://kulturkuria.hu/eventRegistration.php?event=37115

2018. április 12. csütörtök 15:00
Felvidékről kitelepített magyarok emléknapja - a Rákóczi Szövetség központi emlékünnepsége
A Rákóczi Szövetség 2018. január 19-én pályázatot hirdetett Kárpát-medencei középiskolások és egyetemisták számára a Felvidékről kitelepített magyarok április 12-ei emléknapja alkalmából. Az emléknap azért április 12-e, mert 1947-ben e napon indult az első transzport Magyarország felé.
A felhívás célja az volt, hogy minél több fiatal kerülhessen közelebbi kapcsolatba - önálló alkotó- vagy kutatómunkával - a Benes-dekrétumok következtében a Csehszlovák Köztársaságból kizárt, Magyarországra telepített több mint százezer magyar ember sorsával.
Pályázni irodalmi művel (vers, vagy próza), történelmi esszével, tanulmánnyal, interjúval, rövidfilmmel illetve egyéb szabadon választott műfajban elkészített pályamunkával lehetett.
Az eredményhirdetésnek és díjátadásnak a Rákóczi Szövetség központi emlékünnepségén, április 12-én 15 órától a Klebelsberg Kultúrkúria ad helyet.
A belépés díjtalan, regisztrálni a Kultúrkúria honlapján lehet.
http://kulturkuria.hu/eventRegistration.php?event=38381

SZÍNHÁZ

2018. április 7. szombat 19:00
Shakespeare: Rómeó és Júlia
a Komáromi Jókai Színház előadása
A történet, mely idős és fiatal számára egyaránt ismerős, kedves, az a Rómeó és Júlia. Ha van közhely, ami ehhez kapcsolódik, akkor az a „szerelem mindent legyőz" általánosítás. Pedig ha újraolvassuk a történetet, azt látjuk, hogy a szerelem valóban túllép a megosztottságon, s nem vesz tudomást a párt-politikáról, de hogy legyőzhet-e mindent, s ha igen, milyen áron, ebben már a négyszáz éve elhunyt költőóriás sem túl optimista. Fiatal életek hullnak porba, sokat ígérő lehetőségek hunynak ki egy pillanat alatt, s miért? Mert a társadalmi megosztottság megszabja a határokat és a szabályokat. Klasszikus szép mese, mondhatnánk, hol van ez ma már? Aztán nézzünk körül és gondoljuk ezt át újra.
Rómeó, Montague fia Béhr Márton e. h.
Júlia, Capulet lányaBárdos Judit m.v.
Capulet Fabó Tibor (Jászai Mari-díjas)
Lady Capulet Losonczi Kata m. v.
Montague Skronka Tibor
Lady Montague Holocsy Krisztina
Júlia dajkája Bandor Éva (Jászai Mari-díjas)
Mercutio Szabó Viktor
Benvolio Culka Ottó m. v.
Tybalt Tóth Károly
Lőrinc barát Mokos Attila
Escalus, Verona ura Tóth Tibor (Jászai Mari-díjas)
Páris Olasz István
Péter Majorfalvi Bálint
Patikárius Németh István
Sámson, Baltazár Bernáth Tamás
Ábrahám, János barát Nagy László
Őrangyalok: Bencsík Stefánia m.v., Bukovszky Orsi m.v., Édes Lili m. v., Kiss Dóri m. v., Pluhár Katica m. v., Reczai Betty m. v, Schlár Gréti m. v., Váradi Petra m. v.
Az ellenséges családok barátai: Farkas Péter m. v., Forgács Attila m. v., Kedro Nikolas m. v., Takács Márió m. v.

Korrepetítor: Pálinkás Andrássy Zsuzsanna
Díszlettervező: Jozef Ciller m. v.
Jelmeztervező: Peter Čanecký m .v.
Jelmeztervező: asszisztenseMadleňák Andrea m. v.
Mozgás: Juraj Letenay m. v.
Zene: Petr Malásek m. v.
Dramaturg: Varga Emese
A rendező aszisztense: Balaskó Edit
Rendező: Martin Huba m.v.

Jegyár: 3500 Ft

KOMOLYZENE

2018. április 6. péntek 19:00
Grazioso Zeneszalon
Meghívott vendég: Szentpáli Roland tubaművész, zeneszerző
Házigazda: Detvay M. Marcella
Szentpáli Roland Nyíregyházán született.
1991-1995 között a budapesti Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és Gimnázium hallgatója, tanárai Bazsinka József és Adamik Gábor tubaművészek. 1993-ban Roger Bobo, a Pro Harmonia Mundi Alapítvány és a Yamaha cég hangszert adományozott részére, melyet Amszterdamban vett át, koncert keretében.
1995-2002 között a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatója Szabó László növendékeként. 2002-ben Fischer Annie ösztöndíjat kapott
2000-ben a lausanne-i Zeneakadémián Roger Bobo tanítványaként, 2001-ben a salzburg-i "Mozarteum" Zeneművészeti Főiskolán Manfred Hoppert tanítványaként tanul.
2016-ben doktorál Budapesten a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen.
Számos zenekarban muzsikál világszerte. Több önálló lemeze jelent meg. Az utóbbi években a 19. századi mély rézfúvós hangszerek (pl. ophikleid, szerpent) koncertéletbe való visszahozásán is fáradozik. Jelentős zeneszerzői tevékenysége is.
A Zeneszalonba a belépés díjtalan.

2018. április 22. vasárnap 15:00
Az operairodalom gyöngyszemei
Cimarosa: A titkos házasság
A Drottingholmi Udvari Színház előadása
Vezényel: Hilary Griffiths
Szereplők: Szirmay Márta, Carlos Feller, Barbara Daniels, David Kuebler, Georgina Resick, Claudio Nicolai, Werner Sindemann
A programokon ismeretterjesztő bevezető előadást tart:
Dr. Langermann István
A belépés ingyenes.

KÖNNYŰZENE, VILÁGZENE

2018. április 4. szerda 19.30
Ákos 50 Jubileumi koncert
Jegyár: 8000 Ft

2018. április 15. vasárnap 17:00
Hangutazás és hangfürdő - Stresszoldó kikapcsolódás Bársony Bálinttal
Bársony Bálint pesthidegkúti illetőségű zenész és zeneszerző, több éve tevékenykedik már hangterapeutaként is. Tudását Nepálban szerezte a hangtálak autentikus mestereitől és készítőitől. A hangterápia egy utazás a hangok végtelen birodalmában. Az ősi hangszerek, gongok, nepáli hangtálak, nádi hegedűk, csörgők, a sámándob hangjai, rezgései táplálják a lelket, segítenek felfedezni az emberben lévő csodát. Megtapasztalható az idő és tér korlátainak átlépése, a belső béke és bensőséges kapcsolatok létrehozása. A különböző hangszerek hangjainak varázsa a füleken keresztül beáramlik a testbe és harmonizálja a belső energiát. Ezek a rezgések megérintik a személyes energiateret, oldják a feszültséget és az érzelmi problémákat. Kutatások bizonyították, hogy minden anyagnak van saját, mással össze nem téveszthető rezgése. A hangtálakból kibocsátott hangok rezgéstartománya kölcsönhatásba lép a test sejtjeinek egészségestől eltérő rezgéseivel, és ez a kölcsönhatás harmonikus együttrezgést hoz létre. A hangok a limbikus rendszeren keresztül közvetlenül hatnak érzelmi állapotunkra. Bizonyított, hogy a hangszerekből kiáramló rezgések fájdalomcsillapító hatást gyakorolnak a fizikai és energetikai testre. A felhangok harmonikus gazdagsága rövid idő alatt módosult tudatállapotba vezet bennünket. Testi szinten csökken a feszültség, múlik a fájdalom. Öngyógyító folyamataink beindulnak, harmonizálódnak. A hangok serkentik belső erőinket, így ismét együtt rezgünk az univerzum rezgéseivel. Az emberi test 70%-ban izotóniás sóoldat (víz), ezért kiválóan alkalmas a hanghullámok fogadására, a keletkezett rezonanciák eljutnak minden sejthez.
Nagy érdeklődés esetén a foglalkozásokat 19.00 órától megismételjük!
FONTOS! Hangutazásainkra a kényelmes (játszós) öltözéket javasoljuk. Lehetőség szerint hozza magával kedvenc jógamatracát, párnáját, takaróját, hogy kényelemben élvezhesse a hetven perces hangutazást. Ne késsen! Sajnos a késve érkezőket nem tudjuk fogadni, mert megzavarnák a már beindult folyamatokat. Mobiltelefonját a foglalkozás előtt kapcsolja ki! Gyerekeknek 14 év alatt a foglalkozást nem javasoljuk.
Megértésüket köszönjük.
www. hangutazok.hu www.facebook.com/hangutazas

Jegyár: 3000 Ft

2018. április 21. szombat 18:00
Echo II. koncert
Táncos-zenés mulatság!
Az ECHO II. együttest Szilvássy Zsolt, az egykori legendás ECHO együttes vezetője, basszusgitárosa alapította zenész barátainak közreműködésével.
Műsoruk a 60-as, 70- es évek slágerlistás számaiból és az Echo együttes számaiból áll.
A zenekar tagjai:
Csákó Tamás szólógitár, ének
Sárközi Zsuzsa, ének
Pámer Balázs ének, ritmusgitár
Kálóczy Egon billentyű, ének
Beöthy Árpád dob
Szilvássy Zsolt basszusgitár, ének
Jegyár: 1500 Ft

2018. április 22. vasárnap 19:00
Dalnokklub - Versek, dallamok, gondolatok
Házigazda: Balog Péter és gyermekei
Vendég: Heinczinger Mika, a Misztrál együttes alapító tagja
ÉgIgézők - Heinczinger Mika nem rég megjelent lemezének bemutatója
Ég-idézők: mint a tócsa-szemen megcsillanó napsugár. Égig érők: akár köd-ülte hajnalokon a fák koronája, a hegyek karéja. Ég-ígérők: mint a jól eltalált verssorok, mint a szerelmek. És mint a tücskök, énekesmadarak, virrasztó remeték: ébren őrködők. Őrködnek a világ felett, ezek az apró semmiségek. Visszhangjukat hallani a szélzúgásból, fűzizegésből, tűz-ropogásból. Épp a hangokon túlról. És talán ezekből a dalokból is: amelyek azért és úgy születtek, hogy megragadják ezt a mindenütt motozó, pislákoló, dolgok és arcok mélyén rejtőző semmiséget. Hiszen ég-igéző minden fölfelé forduló tekintet, kinyújtott kéz, felszálló sóhaj. Megigézik, megidézik, megragadják és megőrzik az eget. ( Nacsinák Gergely András)
Jegyár: 900 Ft

 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek