Árnyékkert: Rubin Eszter legújabb regénye

Szimbólumok, mágikus szövegek és egy család sorsa a szocializmustól a vadkapitalizmusig

 

 

 

 

A Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválra jelenik meg Rubin Eszter harmadik regénye, az Árnyékkert. Az új kötet szimbólumokban gazdag, mágikus erejű szövegével a kortárs próza magával ragadó darabja.

 

Az Árnyékkert az 1980-as évek elejétől napjainkig meséli el egy család sorsát, a szocializmusból a vadkapitalizmusba átcsordogáló világban a boldogságért vagy legalábbis a boldogulásért küzdő házaspár történetét. Egy kapcsolatét, amely a talán sosem volt idillből percek alatt pokollá változik, és mégis egyre nyúlik, levetkőzhetetlenül, jóvátehetetlenül.

 

Rubin Eszter sodró cselekményű regényének főszereplői egy házasság, amit talán sosem kellett volna megkötni, egy ház, amelyet talán sosem kellett volna felépíteni, egy gyerek, akinek talán máshova kellett volna születni, és mindazok a szerelmek, házak, gyerekek, amik és akik sosem válhattak valósággá. Filmszerűen élénk, pergő dialógusokban megírt jelenetek és lírai, álomszerű futamok váltakoznak ebben az egyre komorabbá váló könyvben, amely azt a kérdést járja körül, hogy vajon létezhet-e egyáltalán saját élet. - írja Gács Anna kritikus, esztéta

 

A fordulatos családregény finom iróniával és fogékonyan megrajzolt karakterekkel vezet végig a rendszerváltás idejének lehetőségeit megragadó család harminc évet felölelő krónikáján.

A történeten végigvonul egy bántalmazó kapcsolat, amely azonban nem fizikai agresszióban, hanem tökélyre fejlesztett manipulációs technikában és mindent lebíró birtoklási vágyban nyilvánul meg, és elszenvedője a pár férfi tagja. A történet két főhőse, Gyuri és Lia kamaszkori szerelemből lépnek át a házasságba. Eleinte jól alakul az életük, gyermekeik születnek, karriert és házat építenek, ám az otthonuk falán egy napon repedés jelenik meg. Ezt követően, rejtélyes módon a kapcsolatuk és az életük is repedezni kezd.

 

Szélsőséges érzelmek martalékává válnak a családtagok, ösztönök és érdekek vezérelte sötét titkokat rejtegenek, szerelembe esnek, megcsalnak és megcsalatnak.

A regény fejezetei az évszakok változását követve, fokozatosan tárják fel a családtagok közti kapcsolatok mélyrétegeit, az önsorsrontás és élethazugságok széles skáláját jelenítve meg. Egyszerre lebilincselő és hátborzongató, amint a harmonikus együttélés lépésről lépésre hullik szét, a katartikus végkifejlet felé haladva. A szerző mindezt Budapest közelmúltbeli és jelen valóságában helyezi el, kiváló arányérzékkel vegyítve a racionálisan érzékelhetőt a mélyen szürreálissal.

 

Hogyan változik az ember valóságérzékelése egy mérgező házasságban? Hova vezet, ha mindent alárendelünk az álmaink megvalósításának, és végül, mire foggal-körömmel megvalósítjuk őket, egyszer csak kiderül, hogy mások lázálmában ébredünk fel. A történet fokozatosan halad az egyszerűnek látszó, racionálisan észlelhető valóságtól a szürreális felé, amelyről kiderül, hogy igazabb, mint amit valaha is el tudtunk volna képzelni.

 

A regényben hangsúlyos szerepet kap egy hegytetőn álló ház, és az azt körülvevő dzsungelszerűen gondozatlan óriási kert, ahol liánok kúsznak az ég felé, fojtogatva és örök árnyékba borítva a terméketlenné vált gyümölcsfákat. Ez a kert a meg nem valósult álmok temetője, amelyhez a főszereplő Stark Gyuri olyannyira ragaszkodik, hogy mindent alárendel az illúziónak, amit látni szeretne. Gyakran előfordul, hogy magunkat zárjuk egyfajta gondolati börtönbe, mivel azt a téves percepción alapuló feltételezést dédelgetjük, hogy minél több energiát fektettünk egy kapcsolatba, annál kevésbé zárhatjuk le. Starkék egyre csak görgetik maguk előtt kilátástalan házasságuk súlyos, végeláthatatlanul hosszú futószőnyegét, és mindent igyekeznek alásöpörni.

 

A történet megihlette a Con Spirito Kamarazenekart. A Modern Walpurgis éji álom című Mendelssohn Oktett tételei között részletek hangzanak el a regényből május 14-én a Csányi5-ben.

 

Rubin Eszter az ELTE Társadalomtudományi Karán diplomázott. Első regényéből, a Barheszből monodráma készült, amelyet 2015-ben mutattak be, Csákányi Eszter főszereplésével. Legújabb könyve, az Árnyékkert, az első kötet történetének egyik ágából sarjadzik, és válik önálló, mágikus hajtásokat növesztő, szerteágazó családregénnyé.

 

A könyv már előrendelhető az online könyváruházakban:

https://bookline.hu/product/home.action?_v=Rubin_Eszter_Arnyekkert&id=309277&type=22

 

Könyvbemutató a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon: 2019 április 27. szombat 18 óra, Millenáris. A szerzővel Oláh Andrea beszélget, részleteket olvas fel a regényből Csákányi Eszter színművész.

 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek