Az anyaság Don Quijotéja

Pedro Almodóvár új filmje január végén érkezik a hazai mozikba

 

 

Január 27-én érkezik a hazai mozikban Pedro Almodóvar legújabb filmje, a Párhuzamos anyák. A film, amely jelenleg 97%-on áll a Rotten Tomatoes kritikusan szerint, a velencei filmfesztiválon mutatkozott be a nagyközönségnek, ahol nyitófilmként vetítették, és ahol alakításáért Penélope Cruz átvehette a legjobb színésznőnek járó elismerést.

 

A nemzetközi sajtó imádja Pedro Almodóvár legújabb filmjét, melyet egyes filmkritikusok egyenesen a direktor egyik legerősebb alkotásának tartanak. A film nyomában járó jelölések és díjak is azt jelzik: Almodóvár és örök múzsája ismét nagyot alkotott. Az alkotópáros immáron nyolcadik közös munkáját jegyzi, melyre a rendező több mint két évtizede készül. Az általa csak az anyaság Don Quijotéjaként hivatkozott történetről már 1999-ben beszélgettek Cruzzal, a plakátja pedig feltűnik a direktor 2009-es filmjében, a Megtört ölelésekben is. 

 

A filmben két egyedülálló nő ugyanazon a napon ad életet gyermekének. Közös kórterembe kerülnek. Kiderül, hogy egyikük terhessége sem volt tervezett. A középkorú Janis (Penélope Cruz) repes az örömtől, míg a kamaszkorú Ana (Milena Smit) traumaként éli meg, hogy anya lett. A kórház folyosóján Janis vigasztalni próbálja Anát. Pár mondat elegendő ahhoz, hogy szoros kötelék alakuljon ki a két nő között.

 

https://www.youtube.com/watch?v=DFh3nPfCGdo

 

A filmet a rendező rajongói premier előtt, január 21-én pénteken 20 órától megtekinthetik a Filmszerész filmklub extra eseményén a Művész moziban.

 

A Párhuzamos anyákat néhány filmszínházban Pedro Almodóvar első angol nyelvű rendezése, a Jean Cocteau azonos című színházi monológjának Tilda Swintonnal készített szabad adaptációja, az Emberi hang kíséri. A 30 perces rövidfilmet a rendező 2020-ban forgatta.

 

 


PÁRHUZAMOS ANYÁK

(Madres paralelas)

spanyol filmdráma, 123 perc, 2021

 

Rendező: Pedro Almodóvar

Forgatókönyv: Pedro Almodóvar

Szereplők: Penélope Cruz, Milena Smit, Rossy de Palma, Aitana Sánchez-Gijón, Israel Elejalde

Producerek: Agustín Almodóvar, Esther García, César Pardiñas

Operatőr: José Luis Alcaine

Vágó: Teresa Font          

Zene: Alberto Iglesias

 

„A komorság találkozása a szürreálissal egy gyönyörű filmben, Penelope Cruz egyik legjobb alakításával."

 

Richard Roeper, Chicago, Sun-Times

 

„Almodóvar megmutatja nekünk, hogy ugyanolyan játékos, kalandvágyó és releváns, mint mindig ebben az átkozottul jó és meglepően érzelmes melodrámában, amely a történelem, a születési előjogok és a nők közötti kötelékek súlyos kérdéseivel foglalkozik."

 

Randy Myers, San Jose Mercury News

 

„Szerintem Almodóvar egyik legjobb filmje... Nagyon megindító és mély."

 

Claudia Puig, FilmWeek

 

 

Két egyedülálló nő ugyanazon a napon ad életet gyermekének. Közös kórterembe kerülnek. Kiderül, hogy egyikük terhessége sem volt tervezett. A középkorú Janis (Penélope Cruz) repes az örömtől, míg a kamaszkorú Ana (Milena Smit) traumaként éli meg, hogy anya lett. A kórház folyosóján Janis vigasztalni próbálja Anát. Pár mondat elegendő ahhoz, hogy szoros kötelék alakuljon ki a két nő között.

 

Pedro Almodóvar új filmjének világpremierje a velencei filmfesztiválon volt, ahol nyitófilmként vetítették, és Penélope Cruz átvehette a legjobb színésznőnek járó elismerést.

 

Bemutató: 2022. január 27.

 

Magyarországon forgalmazza a Cinetel Kft.

 

EMBERI HANG

(Madres paralelas)

spanyol rövidfilm, 30 perc, 2020

 

Rendező: Pedro Almodóvar

Író: Jean Cocteau

Forgatókönyv: Pedro Almodóvar

Szereplők: Tilda Swinton, Agustín Almodóvar

Producerek: Agustín Almodóvar, Eduardo García Alonso, Esther García, César Pardiñas

Operatőr: José Luis Alcaine

Vágó: Teresa Font          

Zene: Alberto Iglesias

 

„Ez a film minden egyes centiméterében Almodóvar-film, és Tilda Swinton a tökéletes múzsája."

 

Christy Lemire, FilmWeek

 

„Az Emberi hang egy könnyű ebédnek álcázott bankett mámorító ízekkel; boldog jóllakottsággal és többre éhezve jössz el."

 

Ty Burr, Boston Globe

 

„Swinton teljesítménye teljesen lebilincselő..."

 

Mark Kermode, Kermode & Mayo's Film Review

 

 

 

Egy nő egyfolytában volt szeretője bőröndjeit bámulja, aki azért hagyta el őt, hogy másvalakit vegyen feleségül. Három nap leforgása alatt az asszony csupán egyszer hagyja el otthonát, hogy baltát és benzint vásároljon. A film Jean Cocteau azonos című színházi monológjának szabad adaptációja. Pedro Almodóvar első angol nyelvű rendezésében Tilda Swinton játssza a főszerepet.

 

Pedro Almodóvar filmjének világpremierje a 2020-as velencei filmfesztiválon volt.

 

 

Bemutató: 2022. január 27.

 

Magyarországon forgalmazza a Cinetel Kft.

www.cinetel.hu

facebook.com/CinetelFilm

instagram.com/CinetelOfficial

youtube.com/CinetelHungary

 

 

 

 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!