Az Apró színház - Mocsármese (2011.02.06, 17, 24)

Színházunk különböző kultúrák értékeinek felkutatásával, feldolgozásával foglalkozik. A különböző kultúrák autentikus hagyományaiból merítve egyedi formanyelv kialakítására törekszünk.

 


A gyermekeknek és szülőknek egyaránt szóló, Mocsármese című előadás, az Új Színház és az Apró Színház koprodukciójaként jött létre.

 

 

A most látható mesejáték az Apró Színház szárnyaló mesélő kedvéből, fantáziájából valamint jávai népmesék és Weöres Sándor szanszkrit vers fordításainak elemeiből született.
A színdarab a kedvesen furcsa mocsárlények, a Dindinnák, és az ember találkozásának történetén keresztül, az értelmetlen előítéletekről, megértésről, bátorságról, barátságról, családról mesél a gyermekeknek.

A színpadi látvány, az előadásban alkalmazott mozgásnyelv, indiai zene és tánc, a gyerekeket az esőerdők és mocsarak növényei és állatai világába kalauzolja. Az előadás sajátos formanyelvében keveredik a humor és a költészet.  Az egyszerű, követhető történet, a színészi játékban alkalmazott gesztus- és mozgásnyelv, tánc, élőzene könnyen érthetővé, átélhetővé, élvezhetővé teszi a gyermekek számára az előadást.

A mese valódi értékeket közvetít, mind formanyelvében, autentikus hagyományokra épülő zene, tánc és mondókák, mind történetében, család, hova tartozás, elfogadás.
Az előadás tanítási célja többek között, hogy a gyermekből előcsalogassuk az aktív, saját fantáziájukat mozgósító,  színház értő közönséget.

 

 

Az előadás egy mocsárban játszódik, ahol egy sárkunyhóban elszigetelten élnek a Dindinnák egy mocsárlény család. A mocsárszellem, amely egy hatalmas lótuszvirágban lakik, óvja, vigyázza, figyeli őket. A családfő az ősi jóslattól tartván tiltja az emberekkel való érintkezést. A legkisebb fiúcska egy játék közben átlépi a tiltott sást, ami az emberek világába vezet, ahol találkozik az ember lányával Sumitával. Szép lassan megismerik egymást és összebarátkoznak. Az előadás végén bebizonyosodik, hogy a szeretet, a barátság és a bizalom, a pusztuló mocsarat is megmenti és a dühös, bizalmatlan Dindó papát, a mocsár-családfő lelkét is megpuhítja.

 

 

„Lótusz szirma hull a világ,
Rizsszemből nyílik a távolság
Egyet lépsz: a végtelenben jársz
Tízezret lépsz csak egyhelyben állsz."

 

 

Bemutató: 
2011. február 6, vasárnap 15:00-16:00 óráig

További előadások:

2011 február 17, csütörtök 11:00-12:00
utána Mocsárjáték

2011 február 24. csütörtök 11-12:00
utána Mocsárjáték

 

Helyszín: 
Új Színház Bubik István Stúdiószínpad
Budapest 1061 Paulay Ede utca 35.

További információk:

Új Színház

Apró Színház 

 

 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Balage
#2. 2011. január 10. 16:36
Fura a mai nap. Szinte minden programra mennék. Erre is :D
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek