Az unoka

akit nem szeretnek

 

 

Magyar anya és belga apa lánya, tizenöt éves és szörnyetegként viselkedik. Idős – nyolcvan éves - nagyszüleinél lakik immár egy év óta, mert saját édesapja elviselhetetlennek érzi közelségét, kövér disznónak nevezi és sok pénzt hajlandó fizetni, hogy megszabaduljon közelségétől. Az apa nem ismeri a szeretetet, saját szüleit és felesége szüleit is „utálja” – saját vallomása szerint. magyarul nem beszél nincs normális foglalkozása, afféle mindennel kereskedő.

    A lányt anyja elhozta saját szüleihez, hogy itt járjon középiskolába.

A neves iskola fogadta is, de a lány nem tanul, nem feleltethető, mert magyarul csak sértő és trágár szavakat ismer, amiket nagyszülei becsmérlésére alkalmaz. Cukorbeteg és balesetet szenvedett nagyanyját Hülye tyúknak titulálja, nagyapját f…fejnek. Minden este bulizni jár osztálytársaival, ott drogoznak, alkoholt vedelnek, és részegen valaki telefonál a nagyapának, hogy sürgősen jöjjön érte, mert be kell vinni a sürgősségi osztályra a kórházba ,mert elesett részegen. A nagyapa vállalja. Köszönömöt sem kap, csak további parancsokat és sértéseket a kényeztetett unokától.

   A lány anyja gyakran látogat haza, - van sok pénze ilyen célra is – hazudozó lányának hisz és anyját hibáztatja, de a lányt hazavinni nem hajlandó, mert attól tart, hogy férje akkor elhagyja őket.

-         Tudom, nem esik jól – mondja anyjának – de nem szeretlek és aput sem. A lányom megérdemli, hogy jól érezze magát itt és öngyilkossággal fenyegetőzik, ha haza akarnám vinni. Maradnia kell itt, akár tetszik nektek, akár nem.

A nagyapa szerint csak a vérrokonok számíthatnak segítségre, főleg pénzre, saját fiát, lányát is így nevelte, beszélgetni, játszani, foglalkozni nem szokott velük. Így a már felnőtt gyermekei /fia, lánya/sem ismerik a szülői szeretet gyakorlásának módját. A családfő csak a gazdagodással, a látszattal törődött, barátait is hasonló gondolkodású emberekből válogatta, de a szégyellni való dolgokat előttük is titkolták.

 

 

 

Milyen jövő vár egy ilyen unokára, aki szeretetre, figyelemre vágyik, és ezt csak úgy éri el, hogy bőven kap zsebpénzt, amivel a társasági bulikat fizeti? Veszélyek fenyegetik, de ő nagy karrierről – USA államban -  mint modell vagy sztárszínész álmodozik. Nem lehet észre téríteni, mert mindenkit durván, üvöltve „helyre tesz”.

A nagyapa türelme lassan fogyni kezdett, az újsággal arcul legyintette, mire a szőnyegben

a lány megbotlott, elesett, és a műszempillája leszakadt. Anyjának sürgősen  hazudott a telefonba:

-         Azonnal gyere, mert a papa meg akar ölni, folyik a vér a szememből.

Szomorú valóság, de anyja hitt neki, repülőre ült, testvérével autón hazavitette magát és kicsikarta, hogy a nyári szünetben maradhasson az unoka hasonló természetű bátyjával együtt. A nagyszülők beleegyeztek, legfeljebb a nagyapa infarktust kap /pacemakerrel él/ és a nagymama kómába esik súlyos cukorbetegsége miatt.

Nem lesz nagy gyász és bánat, mert a tágas, kertes családi ház immár az unoka rendelkezésére áll kitudja meddig.

A nevelés egyetlen helyes eszköze végzetesen hiányzott, a pénz ezt nem pótolja, mint a valóságos szomorú példa ezt mutatja.

 

 

 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek