Bartók Plusz Operafesztivál 2017

Fotó: Dayne Topkin

A június 16. és 25. között megrendezésre kerülő operafesztivál budapesti sajtótájékoztatóján jelentette be Hoppál Péter kulturáért felelős államtitkár, hogy önálló soron szerepelhet a jövő évi költségvetésben a Bartók Plusz Operafesztivál mintegy 150 millió forinttal. Az egyeztetések már folynak a Nemzetgazdasági Minisztériummal.
A tervek szerint a jelenleg meglévő források is elérhetők lesznek a 150 millió forintos bázis mellett. A 2001-es kezdeményezés a nemzetközi fesztiválok közé színterei közé emelte a nehézipari térséget. Mára a vidék Magyarországának legnagyobb költségvetésű művészeti fesztiváljává fejlődött a miskolci fesztivál.
Az idén induló - és több éven tartó - Kodály-programsorozat első ütemében 1, 486 milliárd forint állami támogatást kap, ez az összeg tartalmazza az ez évi Bartók Plusz Operafesztivál 200 milliós támogatását is.
Az operafesztivál ezenkívül további állami forrásokhoz is jut, az országos vidéki fesztiválok támogatására elkülönített idei 500 millióból 60 millió forint kerül fesztiválhoz, további 20 millió származik a Nemzeti Kulturális Alaptól (NKA), a tárca saját keretből még 20 millióval bővíti az összeget, így összességében 300 millió forint áll rendelkezésre 2017-ben.

A város felemelkedése, magára találása összekapcsolható a fesztivál megjelenésével vélekedett Kriza Ákos, Miskolc polgármestere.  Bebizonyosodott, hogy a kultúra várost épít. Tíz éven keresztül csak kultúra a tartotta meg a várost, mely ma már fejlődő, korszerűsödő „zöld" város. A fesztiválnak köszönhetően Miskolc egész kulturális élete megújult.


Kesselyák Gergely fesztiváligazgató a sajtótájékoztatón értesült a 2018-tól bevezetni szándékozott önálló támogatásról, az előrelépés szempontjából ez nagyon fontos és jelentős döntésnek tartja, komoly segítség a külföldön történő meghirdetés szempontjából. Az idei év programjait ismertetve megjegyezte, hogy Megjegyezte, hogy a két fesztivál közötti időszakban is jelen vannak számos programmal, és reprezentatív kiadvány is készül a fesztivál történetéről. A fesztivál elnevezésében szereplő „plusz" azt jelenti, hogy új, kortárs zeneszerzői utakat keresnek, olyan komolyzenét kívánnak megmutatni, amely szélesebb réteget tud vonzani. Az alkotóktól sem rétegműfajú kortárs zenét várnak. Az idei év különleges aspektusa, hogy megmutassák, mi mindent lehet opera alatt érteni.
Idén 3 ősbemutató lesz:
Az operaíró verseny nyertes műve, Mátyássy Szabolcs Scaevola című operája, melyet teljes nagyszínpadi előadásban mutatnak be, s melyben Rost Andrea is pódiumra lép.
Ittzés Tamás Lutherek című ragtime-operája, amely Martin Luther King életének főbb mozzanatait jeleníti meg, Luther Márton alakját is megidézve, a klasszikus jazz minden ágát felvonultatja.
Végül Gyöngyösi Levente A Mester és Margarita című oprea-musicaljét láthatja, hallhatja a közönség, amely 60 százalék opera és 40 százalék musical. A szövegkönyvet Várady Szabolcs költő írta, és a zenemű többek között arra próbál választ adni, hogy működhet-e a komoly- és a könnyűzene együtt, egymással párbeszédet folytatva.
A Kodály-program részeként, az „Ezrek operája" keretében a Székely fonó hangzik el, és a kórustalálkozó egy része is Kodály jegyében telik.
A vendégjátékok sorában a japán Shigeaki Saegusa alkotását, a Pillangókisasszony „folytatását" élvezhetjük, Ifjabb Butterfly címmel. Nyugaton az operát először az Puccini Fesztiválon mutatták be, ez volt az egyetlen nem Puccini opera, mely a fesztivál programjába bekerült.
Leonard Bernstein Candide című musical-operettje a németországi Pforzheimi Színház előadásában látható.
Vendégzenekarként fellép a szentpétervári Russian Chamber Philharmonic és az I Musici di Roma kamarazenekar.
Girolamo Deraco olasz zeneszerző száz gramofonnal érkezik, melyeket a közönség is megtekinthet. A bemutatott zeneeszközök egy előadás főszereplői is egyben, Girolamo Deraco mester ugyanis egy művet komponált e szerkezetekre. A produkció során száz ember vesz részt a gramofonok kezelésében, akik közül ötvenen énekelni is fognak. A mű Kodály emléke jegyében született.
Ebben az évben nem szerepel Bartók színpadi mű, az utcai programok száma 80 és 100 között lesz, a jegyeket ezer és négyezer forint közötti áron vásárolhatunk.

 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek

Hecz János: Ha én költő volnék