Déryné Program

A március elején indult Déryné Program előkészítő munkái a célegyenesbe érkeztek, a program új szakaszba lépett

 

 

Az elmúlt három hónapban a Déryné Program háttérmunkálatai során lezárultak az első jelentkezések - összesen 752 - amelyek alapján a szakmai bizottság kiválasztotta az egyes alprogramokba bekerült produkciókat, alkotókat. Elkezdődött az utaztatások szervezése, elkészült a Déryné Online projekt. Megalakult a saját társulat és jelenleg az első bemutatónk próbafolyamatai zajlanak.

 

A Déryné Program jelentkezést hirdetett az olyan előadó-művészeti intézmények és művészeti társulások része, amelyek szívesen vállalkoznak arra, hogy előadásaikat a székhelyükön kívül, Magyarország kisebb településein eljátsszák. Összesen 116 szervezettől 381 produkció került regisztrálásra, melyből végül a szakmai elbírálás után 41 előadás került az Országjárás alprogram előadásai közé. A cél egy műfaji sokszínűséggel bíró lista összeállítása volt, ahonnan a programba regisztrált befogadó intézmények választhatnak. A kiválasztott produkciók között található táncjáték, családi előadás, színmű, bábelőadás, tragikomédia, történelmi játék, vígjáték, dráma, hősköltemény és musical is. A teljes lista megtekinthető a Déryné Program honlapján. (www.deryneprogram.hu)

 

A Déryné Program felhívást intézett azon magyarországi befogadó intézmények, állandó vagy időszakos játszóhelyek felé, amelyek minőségi színházi előadásokat szándékoznak műsorra tűzni. Ennek eredményeképpen 340 jelentkezés érkezett a programban való részvételre, velük elkezdődött az egyeztetés.

 

A Déryné Program elindította a Barangoló alprogramját is, ahová olyan, elsősorban fiatal - kőszínházi struktúrán kívüli - művészi társulatok, alkotóközösségek jelentkezhetnek, akik lehetőséget keresnek saját előadásterveik megvalósításához. Összesen 31 jelentkezés érkezett, melyből a szakmai elbírálók 6 db produkció megvalósítása mellett döntöttek. A program keretében így a Forrás Néptáncegyüttes Magyarok Öröksége Alapítvány, Óvóhely Kultúrbunker, Szegedi Pinceszínház, Színészek Kulturális Egyesület, KOHO Egyesület, Ördögkatlan Egyesület egy-egy produkciója készül el.

 

A Déryné Programhoz való csatlakozás lehetősége folyamatos, így továbbra is várjuk a jelentkezéseket mind a befogadói, mind az alkotói oldalról az Országjárás alprogramba, valamint a fiatal alkotókat, alkotóközösségeket megszólító és támogató Barangoló alprogramba!

 

Megalapítottuk a Déryné Program saját társulatát, mely jelenleg 14 főt számlál. Terveink szerint évadonként 4-5 bemutató létrehozását és a program keretében folyó tájolását valósítjuk meg. A társulat tagjai Losonczi Kata, Szemerédi Bernadett, Tarpai Viktória, Vas Judit Gigi, Dányi Krisztián, Havasi Péter, Ivaskovics Viktor, Janka Barnabás, Széplaky Géza, Turi Bálint. Továbbá gyakorlati idejüket tölti a társulatban a Kaposvári Egyetem Bozsik Yvett és BakosKiss Gábor vezetésével, 2017-ben indult osztályának négy hallgatója, Gulyás Gabriella, Dánielfy Gergő, Horváth Márk és Kárpáti Barnabás.

 

Múlt héten elkezdődtek az első bemutatónk, Herczeg Ferenc: Déryné Ifjasszony című előadás próbái a Nemzeti Színházban. A produkciót Vidnyánszky Attila rendezi. Párhuzamosan a következő bemutató előkészítése is zajlik. Petőfi Sándor: János vitéz című elbeszélő költeményét Berettyán Nándor viszi színre. Mindkét premier a nyárra várható.

 

Elkészült a Déryné Program honlapja is. (www.deryneprogram.hu) A program weboldala az egyik legfontosabb információs felület, ebből adódóan egy egyszerű, jól felépített, informatív platform létrehozása volt a cél. Fontos, hogy egy automatizált rendszert építettünk fel, amely adat vezérelt, ügyfélkapcsolat-kezelés támogatott folyamatokat építettünk bele, így biztosítva a jelentkezés- elbírálás folyamatának gördülékenységét.

 

A „Színház mindenkinek!" szlogen jegyében, a Déryné Program megalkotta online megjelenési lehetőségeinek széles körét is. A cél az volt, hogy olyan szórakoztató, hasznos ugyanakkor értékadó anyagok készüljenek, amelyek kiegészítő anyagokként beilleszthetőek az oktatásba, vagy segítik az otthoni szabadidő tartalmas eltöltését. Az online tartalmakat sorozatok formájában tesszük hamarosan közzé.

 

A program hosszútávú vízióval bír, ez tetten érhető lesz mind az online, mind az offline kiegészítő kommunikáció terén. Bízunk benne, hogy a közeljövőben bemutathatjuk a Déryné Program fizikális terét is, amely majd otthont ad a művészeti munkának.

 

A jelenre koncentrálva kijelenthetjük, hogy eldördült a startpisztoly, a program megvalósításának következő szakaszába léptünk, mely során koordinációs és támogató szerepével, az országos utaztatásokkal, az új produkciók létrehozásával az újra induló szakmai élet katalizátora lesz a Déryné Program


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek