Döme Zsuzsa: Ünnepen és emléknapon

Hűségemet meghálálták, önként illeszkedtek témakörökhöz a versek.

 

 

Előszó

 

Évtizedekkel ezelőtt saját kedvtelésemre és munkám megkönnyítésére kezdtem gyűjteni a verseket. Másoltam őket kézzel, mechanikus, elektromos, elektronikus írógéppel, fénymásolóval, számítógéppel, s volt olyan alkotás is, amit újságból, folyóiratból vágtam ki. Miközben évről évre új költeményt kerestem a soron következő nemzeti vagy iskolai ünnepre, felfedeztem, hogy egyik vers szinte folytatja, kiteljesíti az előzőt, a másik kapcsolatot teremt két kor vagy költő között. A harmadik fogva tartott, nem engedett a negyedik, szívemhez nőtt az ötödik; a hatodik rám talált, a hetedik zsongott bennem... S bár a legközelebbi ünnepi alkalomra sosem kerültek elő a szükséges, korábban már lejegyzett művek, nem nehezteltem rájuk. Igaz, azt sem sejtettem, hogy eljön majd az ő idejük.

Hűségemet meghálálták, önként illeszkedtek témakörökhöz a versek.  A Himnuszhoz hasonlóan a magyarságra áldást kérő imádságok a magyar kultúra napjához kívánkoztak. Az elmúlt évtizedek visszásságait leleplező lírai alkotások a kommunista diktatúra áldozatai előtt hajtanak fejet. Bőséges anyag közül válogathattam március 15-ére írt versekből;  a Talpra, magyar sorait idézők például  A Nemzeti dal diadala című műsor megírására ihlettek. Tiltakozó csatárláncot alkotnak a holocaustról szóló művek, s költőink vallomásaiból szép csokrot lehetett kötni József Attila születésnapjára. Hálás feladat volt tisztelgő költeményeket gyűjteni államalapító királyunkról, s eljött az ideje a nemzeti összetartozás érzése erősítésének is. Méltatlanul elfelejtett kincseket hoz felszínre július 22-e: halványuló nemzettudatunknak szüksége van a nándorfehérvári diadal dicsőítésére. Sok mű adózik az aradi vértanúk emlékének; az 1956-os forradalomról rangos alkotások hada szól, s legújabb emléknapunkra, a magyar nyelv hivatalossá tételének évfordulójára is jóformán maguktól gyűltek egymás köré a versek.

Az Ünnepen és emléknapon számol vele, hogy bukásukban is győztes forradalmaink megünneplésére számos gyűjtemény szebbnél szebb költeménye közül válogathat az érdeklődő. A március tizenötödike, október huszonharmadika előtt tisztelgő alkotások sorát ezért forgatókönyvekkel bővíti, ezáltal (diák)színpadi műsor megszervezésére serkenti a nemzeti ünnepek iránt elkötelezett pedagógusokat.

A kötetben szereplő négy műsor közül az Eljött Magyarország Illyés Gyula: Fáklyaláng című drámája utójátékának rövidített változata; A Nemzeti dal diadala mindmáig legnépszerűbb költeményünk töretlen útját rajzolja meg (a jelenetek közé ékelődő versrészletek a Versek között teljes terjedelmükben megtalálhatók).  A Tárgyalás a tengerentúl - amely Thiery H. Ilona Smith kontra Smith című novellája alapján készült - és az Isten óvja Magyarországot! az 1956-os történelmi eseményeknek állít emléket.

A Trianonról szóló fejezet terjedelme miatt külön bekezdést igényel és érdemel az Előszóban. A húszas évek magyarországi tragédiájáról e kötet életre hívói évtizedeken át nem hallhattak, nem tanulhattak, pedig poétáink mély megrendüléssel adtak hírt e felejtésre ítélt korról. A gyászos eseményre érzékenyen reagáló költőknek tartozunk azzal, hogy dokumentumértékű verseik egy részét szaktanári, szakköri vagy tanórai feldolgozásra javasoljuk.

Korabeli szerzők kevésbé ismert, ritkán emlegetett, csaknem feledésbe merült hazafias, nemzetféltő alkotásai - amelyek érzelmi túlfűtöttségükkel jól jelzik az adott kor életérzését - is szerepelnek e könyvben, amely remélhetőleg segít újabb rést nyitni azon az ablakon, amelyen át nemzeti történelmünkbe, irodalmunkba láthatunk.

A válogatás végén karácsonyra, valamint iskolai ünnepségekre alkalmas versek találhatók.

A gyűjtemény nem törekedhetett teljességre, s óhatatlanul magán viseli a válogatást végző „szemüvegét", egyúttal jelzi az Eötvös József Könyv- és Lapkiadó Bt. következetesen képviselt szándékát: nemzeti ünnepeink, emléknapjaink méltó megünneplésére hívja fel a figyelmet. E válogatással tehermentesíteni igyekszik a pedagógusokat, akiket ugyanakkor biztat is hasonló anyaggyűjtésre.

Közös felelősségünk, feladatunk az értékek megőrzése. E célt szolgálja ez a kiadvány, amely az előzménykötetekhez hasonlóan naprakész segédanyagot ad a nevezetes évfordulókról megemlékezni szándékozók kezébe.

Könyvkiadó és „versgyűjtő" lelkes összefogása, kitartása érlelte ünnepi könyvvé ezt a gyűjteményt. Lapozgassák figyelemmel, fogadják szeretettel!

Meizner Ferencné Döme Zsuzsa 

Előzménykötetek:

 

Döme Zsuzsa: Ünnepek és emléknapok

                Eötvös József Könyv- és Lapkiadó Bt., 2007.

Döme Zsuzsa: Ünnepre és emléknapra

                Eötvös József Könyv- és Lapkiadó Bt., 2009. 

 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Döme Zsuzsa
#12. 2012. október 1. 21:43
Igazán jóleső érzés. Köszönöm szépen.
alinka
#11. 2012. szeptember 29. 14:19
Köszönet érte minden iskolai könyvtáros és sok-sok magyartanár nevében. Az első két köteted is mindig "kézben van" a könyvtárban, szerintem ezt is gyakran forgatják majd. Hiánypótló kötet, ne is hiányozzon sehonnét!
Döme Zsuzsa
#10. 2012. szeptember 17. 13:04
Köszönöm szépen mindenkinek, aki elolvasta az Előszót, s pár kedves szót fűzött a múlt héten megjelent harmadik könyvemhez.
Ruder - Jana
#9. 2012. szeptember 16. 09:43
Szeretettel gratulálok!
Döme Zsuzsa
#8. 2012. szeptember 15. 21:17
Még nem ölelhettem magamhoz a kötetet, mert csak megjelenésének hírét vettem.
Azonnal meg akartam osztani veletek az örömömet, annál is inkább, mert hosszú ideig "készülődött" a könyv. Valahányszor lezártuk, mindig "jött" egy újabb emléknap, ami miatt halasztani kellett a nyomdába adást.
Szívből írtam, válogattam, remélem, hogy méltó lesz....
előzmény: Answer hozzászólása, 2012. szeptember 15. 19:46
Answer
#7. 2012. szeptember 15. 19:46
Emlékszem említetted, hogy készítesz ilyen fajta "kigyüjtéseket"
Gondolom méltó az előző kettő folytatására...
Zsuzsi, gratulálok!
Csilla
#6. 2012. szeptember 15. 19:21
Igen, ideje méltón megemlékezni nemzeti ünnepeinkről.
Kedves Zsuzsa! Gratulálok, hogy gyűjteményeddel e nemes célt tűzted zászlódra.
Eliza Beth
#5. 2012. szeptember 15. 17:03
Gratulálok, Zsuzsa! Ez a könyv biztos nagy segítség lesz a tanároknak, és méltó követője elődeinek.
Fer-Kai
#4. 2012. szeptember 15. 10:48
Kívánom, hogy az ünnepi megemlékezések is segítsenek elvezetni az embereket egy Fényünnephez.
Balage
#3. 2012. szeptember 14. 21:44
Tiszta szívből gratulálok!
Úgy érzem, ennél jobbkor nem is jöhetne némi hazafiasítás. (Hozzáteszem, én sem érzem már annyira hazafiasnak magam, mint mondjuk 10 éve...)
Egyetlen kérdésem lenne csupán. Hol és mennyiért lehet megvenni a kötetet? Mert nem találtam rá online...
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek