Elkezdődött a szabadtéri évad

Vidnyánszky Attila részesült idén a Gedeon József Amfiteátrum díjban, melyet a Szabadtéri Színházak Szövetsége évadnyitó sajtótájékoztatóján adott át Pócza Zoltán a szövetség elnöke.

Vidnyánszky Attila 2004-től kapcsolódott be a Szabadtéri Színházak Szövetség tagszínházainak munkájába.
Vidnyánszky Attila a díjat átvéve elmondta: az idén a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon a Csárdákirálynőt állítja színpadra, játsszanak Debrecenben, Szarvason, Gyulán, Kisvárdán, és Esztergomba készülnek a Csíksomlyói passióval.
Az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára, Fekete Péter felidézte, hogy 22 éve hívták életre a Szabadtéri Színházak Szövetségét. Azokban a városokban, ahol szabadtéri színházak működnek fellendül a nyári idegenforgalom, hiszen a látogatók kulturális élményt is kapnak. Fekete Péter beszámolt arról, hogy a tao-támogatási rendszer kivezetése után létrehozták az előadó-művészeti többlettámogatási rendszert, mely két részből áll. Az első rész fordítható az alaptevékenységre. Második lépcsőben pedig egy pályázati, célirányos feladatelosztási rendszerben nyújtanak támogatást, amelyre 22 témakörben pályázhatnak a színházak. Az első körben, az alapműködésre, a szövetség valamennyi tagja magasabb összeget kapott a 2017-ben igénybe vett tao összegénél.
Pócza Zoltán, a Szabadtéri Színházak Szövetségének elnöke beszámolt arról, hogy a tavalyi évben tagjaik 42 új bemutatót állítottak színpadra, összesen 593 előadást tartottak és 328 ezer látogatót fogadtak, idén ez a szám minden valószínűség szerint növekedni fog.
A Kőszegi Várszínház igazgatójaként Pócza Zoltán elmondta, hogy Ilovszky Béla színházi fotós 40 év ördögszekéren című kiállításával kezdik az évadot május 31-én. A kiállítás mellett 4 bemutató lesz látható, köztük a Csoportterápia című produkció. Kelemen Csaba, az Agria Nyári Játékok igazgatója ismertette, hogy az idei évad a 44-es szám jegyében telik, ennyi éves színház és 44 előadással készülnek, köztük 5 bemutatóval, és 20 év után felújították az Egri csillagok című előadást. Horányi László, az Esztergomi Várszínház igazgatója beszámolt arról, hogy idén 2 nagyszabású előadást tűznek műsorra: Szarka Gyula-Szálinger Balázs Zenta 1697. című rockoperája a zentai csatáról augusztus 14-én, míg a Nemzeti Színház Csíksomlyói passió című produkciója augusztus 19-én látható. A Gyulai Várszínház igazgatója, Elek Tibor, elmondásából kiderült, hogy Weöres Sándor életművére kívánják felhívni a figyelmet kétnapos programsorozattal. 15. alkalommal rendezik meg a nemzetközi Shakespeare Fesztivált, az Erdélyi Hét keretében pedig erdélyi színházak mutatkoznak be. Azt is elmondta, hogy 70-80 program, köztük 5 bemutató várja a látogatókat. Nyakó Béla, a Kisvárdai Várszínház igazgatója elmondta: a június 21-től 29-ig a 31. Magyar Színházak Kisvárdai Fesztiválján 30 produkciót láthat a közönség 9 nap alatt. Nagy Viktor, a Kultkikötő ügyvezetője ismertette, hogy a 14 éve működő színház Balatonföldváron, Balatonbogláron, Balatonfenyvesen és Badacsonyban van jelen, és ez évben a családi programokra helyezik a hangsúlyt.
A Budapesti Nyári Fesztivált szervező Szabad Tér Színház Nonprofit Kft. ügyvezető, Bán Teodóra tájékoztatójában említette, hogy körülbelül 130 programmal várják az érdeklődőket a Margitszigeti és a Városmajori Szabadtéri Színpadon. Három nagy nemzetközi társulat lép fel a fesztiválon, amelyre nyolc világsztár is érkezik. Az idén ötven éves Szentendrei Teátrum igazgatója, Vasvári Csaba elmondta, hogy 2019-ben öt bemutatót tartanak. Az idei programban a Sztalker Csoport előadásai is láthatók lesznek, öt másik előadás és egy ősbemutató mellett a Zsámbéki Színházi Bázis jóvoltából számolt be terveiről Vecsei H. Miklós művészeti vezető.


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek