Extra egészségügyi készültség a Bárka táborr

A járvány idején is biztonságos, ingyenes tábor várja a hátrányos helyzetű gyerekeket

 

 

Már harmadik éve indul útjára a Bárka, a Magyarországi Református Egyház eddigi legnagyobb szabású esélyteremtési programja. 2018-tól 4 éven át összesen 6500 gyermeknek nyílik lehetősége a balatonszárszói és balatonfenyvesi táborokban eltölteni 6 napot. Ezek a gyerekek 1.-11. osztályos korcsoportból, hátrányos helyzetű és sajátos nevelési igényű, főleg református fenntartású köznevelési-, tanoda- és nevelőszülői hálózatban nevelkednek. Az idei tábort Gér András, a Magyarországi Református Egyház zsinati tanácsosa és Rácz Zsófia, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) fiatalokért felelős helyettes államtitkára nyitotta meg, Pápai Joci énekes dalszerző, a Bárka tábor jószolgálati nagykövete pedig ez alkalommal is megörvendeztette dalaival a jelenlévőket.

 

 

Az augusztus 4-i nyitóalkalom első perceiben egy, a tábor résztvevői által aláírt Bárka zászlót vont fel a közösség, ezt követően pedig Gér András, a Magyarországi Református Egyház zsinati tanácsosa tartott beszédet. Elmondta: az egyháznak és az államnak egymással karöltve kell teljesítenie azon kötelességét, hogy a hátrányosabb helyzettel, a gondterhesebb anyagi, szociális vagy egészségügyi adottságokkal küzdő gyerekeknek és szülőknek is hasonló esélyeket biztosítson azokkal, akik nem szorulnak speciális segítségre.

 

Rácz Zsófia hangsúlyozta, a kormány rendkívül fontos és szoros együttműködésben áll az egyházakkal, külön erőket fektetve azon fiatalok esélyteremtésébe, akik nehezebb körülmények közül indulnak.  A fiatalokért felelős helyettes államtitkár kiemelte, Magyarország Kormánya 800 millió forinttal járult hozzá a négyéves programhoz.

 

A beszédeket követően a tábor instruktorainak gyakorlott kiképzője, a Kalandok és Álmok műhely munkatársa pezsdítette fel a gyermekeket egy közös játékkal, és természetesen a Bárka jószolgálati nagykövetének, Pápai Jocinak szereplése sem maradt el, ami harmadik szezonban is óriási sikert aratott a táborozók körében.

 

A Bárka tábor első turnusa idén 190 gyermeket fogad, akiknek speciális étkezési és más igényeiket egyaránt figyelemben tartják a szervezők. 2020-ban az augusztustól szeptember 19-ig tartó táborok alatt közel 1000 gyermeket és fiatalt látnak vendégül. A gyerekek az itt tartott foglalkozásokon, programokon keresztül olyan életre szóló élményeket élhetnek át, amelyek hatására magabiztosabbá, nyitottabbá válnak, önértékelésük javul. Mindezek hátterében az élménypedagógiai módszer áll, amelyre a foglalkozások épülnek. Az animátorok mellett, akiknek képzését a Kalandok és Álmok Szakmai műhelye biztosítja, lelkészek és teológus hallgatók is nap mint nap részt vesznek a hitbéli erősítésben.

 

 

Idén a világjárvány miatt fokozott figyelmet fordítottak a szervezők


a Bárka tábor résztvevőinek testi épségére. A közösségi színtereket minden esetben a szabadba helyezték át. Valamennyi játék, közösségi esemény a szabadban, illetve sátor alatt zajlik, vagy kiscsoportokban a

termekben. Mivel ezúttal le kellett mondani a közös hajózásról, hiszen ott nagyon kis területen zsúfolódtak volna össze a gyerekek, helyette a Független Színház szervezett számukra szabadtéri előadásokat.

A biztonsági intézkedések keretében megnövelték a fertőtlenítő takarítások számát, fokozottan figyelnek a kézmosásokra, és kézfertőtlenítést végeznek étkezések előtt is. A tábor állandó kapcsolatban áll a területileg illetékes kórházi infektológus főorvossal, akinek - COVID eset előfordulása esetén - szakmai iránymutatásai szerint fognak eljárni. A 24 órás orvosi felügyelet mellett a folyamatosan jelenlévő mentőtiszteknél több száz COVID teszt is rendelkezésre áll, melyek segítségével gyanú esetén kiszűrhetők és izolálhatók az esetek.

 

Fotó: Gálos Mihály Samu

 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!