Fekete Felícia -Minek ez a Cirkusz két út között?

A Minek ez a Cirkusz társulat arc poeticája szerint lehet és érdemes állami segítség, és húzónevek nélkül is színházat csinálni Budapesten.

Egy régi, földszinti, budai lakás nappalijában vártuk az előadás kezdetét, miután az egyik szobából kialakított ruhatárban leadtuk a kabátunkat. Az előző (valószínűleg kihalt) lakó által otthagyott könyvek, kártyák és Film, színház, muzsika folyóiratok rendkívül otthonossá tették a környezetet. Kedves öreg rokon lakásához az előkertből induló rövid lépcsőn lehetett feljutni, és azonnal a kerek, egybenyitott nappaliban találjuk magunkat. A teremmé avanzsált szobába emelkedőt is raktak, így igazi színházi élményben volt részünk. Persze a magánszínház minden bájával, például az öreg bácsival aki láthatóan törzsvendégnek számít, és minden résznél bekiabált.
A Kétútközött című darabot Szuda M. Barna írta és társulat szomorú-bohózatként hirdeti. Megtekintése után inkább azt mondanám, hogy inkább szomorú, mint bohózat. Öt elveszett ember útkeresését láthatjuk, csak az a probléma, hogy ahol állnak, ott egyáltalán nincs út, tehát igen nehéz fába vágták a fejszéjüket.
Egy világvégi vasútállomáson várják az utolsó vonatot. Senki sem helyi és mégis mindenki az. Nem tudják, mikor jön a vonat, vagy jön-e egyáltalán, de minden reménységüket erre a szerelvényre pazarolják. Az állomás a frusztrált öregedő kisasszony, aki öt percenként elmondja, hogy őt otthon várják, a vidámnak tűnő kamaszlány, a csöves, az üldözött és az öngyilkosjelölt találkozási pontja. De a vonat nem jön, és a szereplők kénytelennek egyre jobban megismerni egymást. Mindenki boldogtalanabb, mint mutatja magát, de ugyanakkor érzékenyebb és okosabb is, mint aminek tűnik.
Várnak a vonatra, ami megváltoztatja, felgyorsítja, továbbviszi, vagy befejezi az életüket. És a vonat nem jön, ahogy nem jön a való életben sem, mert már rajta ülünk két út között.
Kétútköz - szomorú bohózat egy részben, a MinekEzACirkusz Produkció előadása

Szerző: Szuda M. Barna
Színészek: Császár Zsófia, Kelemen Tímea, Széplaki Szilvia, Makray Gábor, Orbók Áron
Játéktér: Markovics Melinda, Aradi Norbert
Művészeti vezetők: Csikós Ildikó, Farkas Róbert Szabolcs
Rendező: Szuda M. Barna

A darab bemutatója 2010. október 30-án volt a Magyar Kereskedelmi- és Vendéglátóipari Múzeumban.

 

 

Felkete Felicia

 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek