GANG SZÍNHÁZ

Békés Pál: Egy kis térzene közösségi színházi előadások a hetedik kerületben

 

 

 

 

Ismét életre kel a Gang Színház, a Bethlen Téri Színház és a Pulzus Társulás közösségi színházi projektje; Békés Pál tavaly bemutatott Egy kis térzene című darabját május-júniusban és szeptemberben összesen 20 gangos ház udvarán játsszák a lakóközösségeknek és a lakók meghívott vendégeinek.

 

Idén először a lakóközösségek maguk jelentkeztek, pályáztak arra, hogy saját lakóházuk udvarán és gangján valósulhasson meg a nem mindennapi előadás.

 

A Gang Színház olyan rendhagyó előadást takar, ahol nem a nézők mennek színházba, hanem a színház költözik - egy előadás erejéig - a nézők otthonába, jobban mondva udvarába. Az előadássorozatot, mely során azok a lakosok is részesülnek színházi élményben, akiknek erre nem vagy kevés lehetősége lenne, Erzsébetváros Önkormányzata támogatja, így eddig elsősorban 7. kerületi lakóházakban valósultak meg az előadások. Az előadások zártkörűek, azt a lakók és az ő meghívottjaik láthatják csupán, így a kulturális élményen kívül közösség összetartó erővel is bír.

 

Az ötlet egyedülálló, bár nem most született. A projekt alapon működő Pulzus Társulás kezdeményezésére, elsőként Magyarországon, 2014 nyarán mutatták be Carlo Goldoni: Terecske című művét, melyet két évadon át játszottak. Ezt követte az Egy kis térzene című Békés Pál-darab, aminek bemutatóját tavaly májusban a szerző 7. kerületi szülőházának udvarán tartották. Az elmúlt évek során összesen 43 gang színházi előadás valósult meg, aminek java lakóközösségeknek szólt, de emellett minden évben sort kerítenek nyilvános előadásra is: így tartottak már előadást a Fogas Házban vagy a Színházak Éjszakája keretében a Bethlen Téri Színháznak is helyet adó Bethlen Gábor tér 3. szám alatti gangos házban is. Ez utóbbit a nagy sikerre való tekintettel az idei Színházak Éjszakáján is tervezik megismételni.

 

 

 

Gang Színház 

Békés Pál: Egy kis térzene

A Pulzus Társulás és a Bethlen Téri Színház közös produkciója.

 

Darab a nyitottságról, az életigenlésről és a zene erejéről.
Két fiatal egy titokzatos idegennel szövetkezve megpróbálja rávenni a ház lakóit, 

hogy zenéljenek egyet közösen a ház belső udvarán. Hosszú az út, amíg sikerül mindenkit meggyőzniük...

 

Színészek: Arató Máté, Bakos Éva, Császár Réka, Kalocsay Mercedes, Kroó Ádám, Kroó Balázs, Rábavölgyi Tamás

Dramaturg: Fábián Péter

Zeneszerző: Kókai János

Író: Békés Pál

Rendező: Kroó Balázs

 

Az előadást támogatták:

Erzsébetváros Önkormányzata, NKA, Függetlenül Egymással Közhasznú Egyesület (FÜGE), Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorház

Békés Pál írót a Porscenium Szerzői Ügynökség Kft. képviseli.

 

Videó ajánló:
https://www.youtube.com/watch?v=f9pHGdT9qlQ&feature=youtu.be

 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek