HAMIS ÁBÉCÉ

Amikor a betűk mögött megbújik valami

I Bassifondi - Koncert

2019. február 22. péntek, 18:30
Régi Zeneakadémia
(1064 Budapest, Vörösmarty utca 35.)


Az olasz I Bassifondi ütős- és gitár együttes a régizenei együttesek tipikus előadásmódját eleveníti fel, a közös zenélés és az improvizáció szellemében. Február 22-i budapesti koncertjükön legújabb lemezüket a Hamis Ábécé-t (Alfabeto falso) mutatják be a Régi Zeneakadémián. A lemezt debütálásakor az ICMA 2018 (International Classical Music Award) a legjobb hangszeres barokk zenei lemezek közé válogatta.
A 17-18. századi, lantra, gitárra, theorbára és barokk lantra írt zene nagy részét azzal az elképzeléssel írták, hogy más hangszerekkel együtt szólaljanak meg. A Hamis Ábécé (Alfabeto falso) program kevéssé ismert repertoárja ritmikai furcsaságaival és harmonikus egyediségeivel kihívás a mai jazz számára.
A normál ábécé olyan rendszer volt, mellyel a korabeli gitárosok az akkordokat jelölték: minden betű egy akkordnak felelt meg. E mellett az ábécé mellett a gitárosok egy kiegészítő alter egot, ún. hamis ábécét is használtak, mely a normál ábécé akkordjait tartalmazta, az akkordtól idegen hangokkal tűzdelve. Az akkord, mint
színharmónia így vált először gyakorlattá, melyből a 17. századi gitárosok létrehozták egyedi előadásmódjukat.

Az együttes tagjai: Gabriele Miracle, ütősök | Stefano Todarello, colascione és gitár | Simone Vallerotonda, theorba, gitár, művészeti vezető Istituto Italiano.

 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek