Hatalmas pécsi siker, díjeső Prágában!

A PTE Zeneművészeti Intézetének fúvószenekara, a Zsolnay Wind Orchestra a cseh kulturális minisztertől vehette át a Prágai Nemzetközi Fúvószenekari Verseny szinte valamennyi díját!

 

 


A PTE Zsolnay Vilmos Fúvószenekar (ZsWO) a 21. Prágai Nemzetközi Fúvószenekari Fesztiválon (21st International Festival of Wind Orchestras Prague) a kategóriája legjobb zenekara lett, a kötelezően előadandó mű legjobb interpretációját tudhatja magáénak, valamint a teljes verseny legjobb zenekarának a díját, azaz a nagydíjat is megkapta. A díjakat a zenekar karmestere, Major András vette át Antonín Staněk cseh kulturális minisztertől. A versenyen való részvétel az egyetem Általános Orvostudományi Karának támogatásával jöhetett létre.

Értékelésében a zsűri kiemelte, hogy a Zsolnay Wind Orchestra volt az egyetlen, amely a pontos kottahűség (tempó, ritmus, egyéb utasítások) mellett az eredeti zeneszerzői szándékot is közvetítette a hangulatok, a színek és az atmoszféra tekintetében.
A Bizottság írásos véleménye hangsúlyozza a szólisztikus teljesítményeket - utalva a zenészek kiemelkedő kvalitásaira - ugyanakkor méltatja az apró részletek kidolgozottságát a kamarazenei pillanatokban. Kiemeli továbbá a zenekari hangzás egyensúlyát, a szólamok arányait és a dinamikai tartomány teremakusztikai adottságokhoz való tökéletes alkalmazkodását.
A zsűri megfogalmazása szerint Major András karmester kivételes érzékkel irányította zenekarát.

A PTE Zsolnay Vilmos Fúvószenekar (ZsWO) a Művészeti Kar Zeneművészeti Intézet jelenlegi és volt hallgatói, a PTE egyéb karai, és Pécs város tehetséges muzsikusai összefogásával, Neumayer Károly egyetemi docens, Liszt-díjas fúvószenekari karnagy kezdeményezésére jött létre 2014-ben. A zenekar megalakulásával emlékezni kíván a zenekedvelő és zeneművelő Zsolnay Vilmosra és családjára, valamint az elődökre, a Zsolnay gyár fúvószenekarára.

 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek

Vitám ős Kajánnal