HIÁNYPÓTLÓ KÖTETEK A MAGYAR KULTÚRA NAPJÁRA

****

A Magyar Művészeti Akadémia Népművészeti Tagozata 2022-ben a magyar kultúra napjára három jelentős könyvet tesz közzé. Két kötetünk a kilencven esztendős Andrásfalvy Bertalan néprajzkutató, az MMA rendes tagja előtt tiszteleg, a harmadik kötet Erdélyi Zsuzsanna, az archaikus népi imádságok világhírű kutatójának állít emléket annak okán, hogy néhai akadémikusunk 2021-ben lett volna száz esztendős.

Andrásfalvy Bertalan születésnapi kötetei közül az egyik az Életgazdagság című tanulmánykötet, melybe a tanár úr maga válogatta össze azokat az írásait, amelyeket a legjelentősebbnek gondol. Több tanulmány ezek közül vagy nagyon régen jelent meg, s már nehezen hozzáférhető, vagy még egyáltalán nem került publikálásra. A második kötet a Néprajzi alapismeretek című tankönyv, amely ma már eredeti kiadásában nem elérhető, de teljes mértékben alapmű, s ma is nélkülözhetetlen forrásanyaga a néprajzzal ismerkedő fiataloknak. E kötet illusztrációit eredetileg is, és most, megújítva is Szatyor Győző grafikusművész, az MMA rendes tagja készítette.

Erdélyi Zsuzsanna Homályba vetett fénycsóva című emlékkötetében a világhírű néprajztudós saját írásai és általa gyűjtött archaikus imádságok mellett pályatársak, munkatársak és tanítványok közölnek írásokat. Erdélyi Zsuzsanna nevét a Magyar Művészeti Akadémia Népművészeti Tagozatának díja is őrzi, így e kötet egy leendő sorozat első része, a továbbiakban a mindenkori Erdélyi Zsuzsanna-díjasok írásait fogja a tagozat itt közzétenni. 

E három kötet megjelenését teljeskörűen a Magyar Művészeti Akadémia támogatta és több civilszervezet együttműködésével valósult meg. A Zenei Anyanyelv Alapítvány, a Magyar Hangszermíves Céh, a Kerege Örökségőrző és Kézműves Egyesület és a Hagyományos Mesterségek Oktatásáért Alapítvány példamutató összhangban vállalta e feladatot. A három kötet nem kerül kereskedelmi forgalomba, a megjelenő példányokat az MMA Népművészeti Tagozata, a Nádudvari Kézműves Iskola és az Óbudai Népzenei Iskola segítségével juttatjuk el Kárpát-medence-szerte magyar közösségekhez. A három kötetet január 22-én, a magyar kultúra napján az interneten is hozzáférhetővé, letölthetővé tesszük az Óbudai Népzenei Iskola [oniarchivum.hu] és az MMA honlapján [mma.hu].


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!