Hősök tere

Száz éve született Bessenyei Ferenc és Gábor Miklós centenáriumi kiállítás

 

 

 

 

HELYSZÍN: Bajor Gizi Színészmúzeum (1124 Bp., Stromfeld Aurél út 16.)

MEGNYITÓ IDŐPONTJA: 2019. június 15. 16 óra

A kiállítás meghosszabbítva 2020. március 1-ig!

A tárlat szerdától vasárnapig 14 és 18 óra között látogatható.

 

Bessenyei Ferenc és Gábor Miklós személyében két olyan nagy formátumú művész születésének 100. évfordulóját ünnepeljük idén, akik a magyar színpad legújabb kori történetének megkerülhetetlen alakjai. A PIM/Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet kiállítóhelyén, a Bajor Gizi Színészmúzeumban nagyszabású kiállítás keretében idézi meg a két színművész egyedülálló és sokszínű színházi és filmes életművét.

Példaértékű színészi elkötelezettséggel és alázattal készültek szerepeikre; szuggesztív színpadi jelenlétükkel pedig folyamatosan kivívták a szakma és a közönség tiszteletét és elismerését. Különleges vállalkozás e két jelentős színészsorsot közös kiállításban megjeleníteni, hiszen Bessenyei Ferenc és Gábor Miklós alkatuknál, habitusuknál fogva egymástól eltérő színészeszményt testesítettek meg. A magyar színházi emlékezet Bessenyei erőteljes, szenvedélyes természetéhez elsősorban a hősi karaktereket köti: Othello, Bánk bán és Kossuth Lajos alakját; míg Gábor Miklós önmagával is sokat vívódó, intellektuális alkatához Hamlet, Lucifer és Robespierre figuráját kapcsolja.

Ezt a sztereotip képet a kiállításon egy olyan „montázs" váltja fel, mely azt a hihetetlen gazdagságot és sokoldalúságot mutatja be, ami Bessenyei Ferenc és Gábor Miklós művészi pályafutását jellemezte. Ennek megfelelően a színészi kiteljesedés évei tematikus rendben, szerepkörök szerint követik egymást, s kiderül, hogy a magas szintű mesterségbeli tudás birtokában mindketten szinte valamennyi színházi műfajban otthonosan mozogtak.

Az egyéni pályák bemutatása mellett a tárlat megidézi a két színész találkozásait, a Nemzeti Színházban és a Madách Színházban színre került közös előadásait.

A Magyar Nemzeti Filmarchívum segítségével Bessenyei Ferenc és Gábor Miklós filmszerepeivel a látogatók külön teremben ismerkedhetnek meg.

A fotókban, dokumentumokban, hangzó-és filmes anyagokban gazdag tárlat, melyet a művészek írásai és naplórészletek tesznek teljessé, a sokszor viharos 20. századi magyar színháztörténet egyes korszakainak is emléket állít.

A kiállítás időtartama alatt változatos kísérőprogramok várják a látogatókat, melyekről az OSZMI honlapján és Facebook-oldalán tájékozódhatnak.

 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek