Könyv könyv hátán - Döme Zsuzsa: Ünnepek(re) és emléknapok(ra)

Nagy fejtörést okozott a Tollal.hu háza táján, hogy ki is legyen a következő bemutatandó szerzőnk. Ezúttal, Eliza Beth novelláját és Radnai István verseskötetét követően, Döme Zsuzsa könyveit ajánljuk

 

 

 

 

Hogy miért is írtam többes számban a könyveket? Ugyanis jelen esetben nem csak egy kiadványról kell beszélnünk, hiszen témájában az Ünnepek és emléknapok, valamint az Ünnepre és emléknapra, mint a címük is mutatja, egymás folytatásaiként is értelmezhetőek. És hogy az előzőekkel szemben miért nem műfajában neveztem meg ezen remekműveket? Bevallom, nagy gondban lennék, ha pontos beazonosításra kellene adnom fejem. Bár nevezhetnénk novellás kötetnek, vagy épp történelmi beszámoló-sorozatnak is ezen írásokat, hivatalosan mégis csak forgatókönyv gyűjteményről lenne szó, mely már több rendezvény alapját is képezte. De erre még visszatérünk...

A kötetek, mint ahogy a címük is mutatja nemzetünk ünnepei előtt tiszteleg, csak épp kicsit másképp, mint ahogy megszoktuk. És épp ez benne a legnagyszerűbb. Ugyanis a benne leírt előadások nem a szokványos, és valljuk be sokszor iszonyúan unalmas ünnepi megemlékezések sablonjait követi, hanem fiatalos, irodalmi és történelmi tényekre épülő darabjai elsősorban jelenetekből állnak, de tartalmaznak helyenként narrátori szövegeket és verseket is. A szerzőnő sajátosan ötvözi a szerkesztett pódiumműsort és a színdarab legjobb elemeit.

Ennek megfelelően a magyar kultúra napjától kezdve az 1848-as, 1956-os eseményeken keresztül a holocaust emléknapjáig végigkövethetjük az összes jelentősebb ünnepünk megélését. Ráadásul ezúttal nem híres nagyjaink a főszereplők, hanem általában hétköznapi figurák érzelmeibe és cselekedeteibe kaphatunk egy-egy villanásnyi betekintést. Felfedezhetjük azokat az érzelmeket, ahogyan ezen személyek megélik a történteket. Erre jó példa a Forradalom emlékfái-t viselő jelenet is, mely egy olyan családról szól, akik az 56-os események után a félelem és rettegés árnyékában is arra törekszenek, hogy felejthetetlen módon táplálják a forradalom jelentőségét.

Döme Zsuzsa eddig első soron könyvtárosok, művelődésszervezők, pedagógusok, ünneprendezők figyelmét vívta ki írásaival, melynek minőségét nem csak a két héttel ezelőtti Tollal.hu - sztárságot elnyerő szerzőnőnk személye garantálja, hanem a kötetekben lévő színlapokon a szereplők saját kezű aláírásai is  jelzik, hogy a műsorok nagy részét már a kiadás előtt elő is adták a hálás publikumnak. Az igazság pedig az, hogy mi ugyan reméljük, hogy az unalmas ünnepi gálák ideje lassan leáldozik, de azért mindazoknak ajánljuk a fenti műveket, akiket csak egy kicsit is érdekel történelmünk, és nem bírják kivárni ezen unalom-mentes időszak eljövetelét, vagy csak szimplán szeretik a színvonalas írásokat.

 

 

 

 

 

 

Kiadja: Eötvös József Könyv- és Lapkiadó Bt , Budapest


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
székács lászló
#4. 2011. március 4. 18:54
Zsuzsa, gratulálok a könyvhöz :o)) Laci
Eliza Beth
#3. 2011. március 4. 12:42
Nekem is tetszett!
Balage
#2. 2011. március 4. 12:22
Gratulálok itt is!
Nagyon tetszett a Forradalom emlékfái. Szerintem szuper írás ;o)
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek

Az ablak