Könyv-könyv hátán: Inszeminátor - Utazás hagymával szalonnabőrrel

Sokat gondolkoztam Kiss Lajos István, alias Inszeminátor, bemutatásával kapcsolatban. Számomra egy dolog biztos volt, stílusa egy az egyben egyedülálló,

kissé tőmondatos, lényegre törő...

Ez a lényegre törés az, mely először elriasztja az olvasót, de ha valaki csak egy kicsit is veszi a fáradtságot, és belemerül a műveibe, egy idő után igen csak nehezen fog a jelen valóságába visszaevickélni a háborús idők megpróbáltatásaiból. Személy szerint én a Szurdi úr rumbája óta követem figyelemmel szerzőnk írásait. Kérdésemre, hogy mit szeretne magáról megosztani az olvasókkal, Inszemi az alábbi választ adta:

 

„Amikor Márkus meghívott a rádiójába a délutáni beszélgetésre, elvittem neki a az"Utazás hagymával szalonnabőrrel" címűt mely a Fő utcáról szól és az "Irakban kitört a forradalom" amely a sátoraljaújhelyi események leírása. Később recenziót írt róluk a Tollal-on, bele is pirultam rendesen.

 

Később találkoztam M.Kiss Sándor történésszel, neki is adtam a példányokból, fogalma sem volt a történtekről - már csak azért is fontosnak gondoltam. Terjesztettem a mételyt. A harmadik részt, a Kisfogházat mindaddig képtelen voltam leírni. Vagy nem akartam - nem tudom.

A történésszel való beszélgetés után, de főleg Bacsó halálakor jött meg az étvágy... Pedig a történet itt kezdődik - csak nem volt kedvem "vérbrutál"- ba lemenni. Így sikerült összehozni a "Fehérhajú"-t, ( Kisfogház) folytatása a Szurdi úr rumbája már addig is megvolt.

 

Mostanában jelentkezett egy hölgy, aki korrektúrázza a dolgaimat magánszorgalomból, és a hármat egy kötetben készülök kiadni. Van remény kiadóra, de ha nem jön be a dolog, akkor megint magánban csinálom.

 

A lényeg, hogy valami Iskola a határon' jellegű dolog süljön ki belőle, nem plagizálva, inkább kissé kortalanul, de valamiképpen mégis a korhoz kötve.

Magamról, annyit, hogy 1942 januárjában születtem. Apám ekkor református lelkész Erdélyben, anyám tanítónő ugyanott, mindaddig, amíg egy órán háttal állván az osztálynak kés állt meg pengve a táblán, ahová éppen írt. Letette a krétát, ás többet nem ment az iskolába. A könyvről nem tudok többet írni, ha esetleg meg van nálatok Márkus írása inkább azt használjátok. nekem nagyon is megfelelne."

 

Inszeminátor legújabb írásaként a Hajnali monológ jelent meg nálunk, korábbi műveit itt érhetitek el. 

 

Gratulálunk a könyvhöz!

 

 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Eliza Beth
#7. 2011. március 22. 18:18
Hiányoztál, Inszemi!
szerkesztőség
#6. 2011. március 21. 19:57
Na, most látom, hogy már kaptunk is egy új írást.
Inszeminator
#5. 2011. március 21. 19:56
Igyekszem majd.
Köszönöm a soraitokat!
Insz...
előzmény: szerkesztőség hozzászólása, 2011. március 21. 19:53
Answer
#4. 2011. március 21. 19:55
Tömör, jó írásaidat szívesen olvasom!
szerkesztőség
#3. 2011. március 21. 19:53
Köszi Balázs. Remélem Inszeminátor új könyvének rendezése közben is megörvendeztet minket figyelmével, írásaival.
Balage
#2. 2011. március 21. 16:18
Gratulálok könyvedhez és írásaidhoz!
Hozzászóláshoz jelentkezz be!