Láthatáron Csoport: októberi programok

Az októbert is tettre készen várja a Láthatáron Csoport, annál is inkább, mert ez a hónap az együttműködések jegyében telik majd

Elkezdődnek a Színművészeti Egyetemmel közösen megvalósuló MIANYÁNK, és az ÉN PROMÉTHEUSZRA GONDOLTAM című előadások vidéki fellépései. A TESTVÉRKÉPEK elnevezésű felolvasószínházi est a Magyar Pszichoanalitikus Egyesület XXVI. Konferenciájának programját gazdagítja majd; az ORFK-val együttműködésben pedig folytatódik a középiskolásoknak szánt, a KV Társulattal és a Névtelen Utak Alapítvánnyal közös színházi nevelési darabunk, a KIÁLLOK ÉRTED országos turnéja. A Terézvárosi Búcsún is vendégeskedünk majd: a legkisebbeknek szóló vásári komédiával, a BANYAMOSODÁval szórakoztatjuk majd a gyerekeket. A produkció a Marczibányi Téri Szabadidőközpontban is megtekinthető lesz. A november 6-ára kitűzött új bemutató, a HAGYATÉK próbái a Hold21 HPS
KultSzalonban most is zajlanak, és felnőtteknek szóló pszichológiai témájú előadásaink sorát méltó módon fogja gyarapítani.
A MIANYÁNK című színházi nevelési előadás az anya- lánya kapcsolatról szól középiskolás fiataloknak. A történet egy családi titok lelepleződését, a szeretteink iránti őszinteség fontosságát helyezi középpontba úgy, hogy a különböző szerepeket Feuer Yvette és Szalontay Tünde felváltva formálják meg, az idősíkok és a szerepek gyakori váltogatásával. A darabot Feuer Yvette és Romankovics Edit közösen írták, és október 3-án 11 órakor Nagykállón, a Korányi Frigyes Görögkatolikus Gimnázium diákjainak mutatjuk be.
Az ÉN PROMÉTHEUSZRA GONDOLTAM című darabot a középiskolás korosztálynak játsszuk nagy sikerrel Horváth Kristóf, alias Színész Bob és Feuer Yvette előadásában (rendező: Bethlenfalvy Ádám). A társadalmi felelősségvállalással és a manipulációval foglalkozó, részvételi slam színházi esemény során azt járjuk körül, hogy meddig lehet felelős valaki mások gondolataiért és cselekedeteiért. Ez a színházi nevelési előadás slam órának álcázza magát, amiben egy váratlan fordulat során egy tűzeset tettesén kívül a manipulációt is igyekszünk tetten érni. Mind műfajilag, mind felelősségileg a határokat feszegetjük. Október 4-én 11:30-kor a Szinyei Merse Pál Gimnáziumban adják elő legközelebb.
A TESTVÉRKÉPEK című felolvasószínházi est a Láthatáron Csoport azonos nevű színházi- és társadalmi kutatási projektjének része. Az esten Feuer Yvette és Szegedi Tamás
előadásban civilek és különböző művészek személyes történetei hallhatók arról, hogyan határozza meg őket testvéreikkel való kapcsolatuk vagy éppen a testvérnélküliség.
Artner Szilvia projektvezető célja testvértörténetek gyűjtése széles társadalmi merítésben. Az eddig összegyűlt írások elemzése révén többféle magyarországi családmodellt is megérthetünk és láthatunk, további felolvasó estek, és várhatóan egy 2020-as színházi előadás formájában. A projekt sikerét az is tükrözi, hogy október 11-én 18:30-kor a Magyar Pszichoanalitikus Egyesület XXVI. Konferenciáján is szerepel az egyik felolvasóestünk, melynek helyszíne a Rubin Hotel-Business Center lesz.
A Markó Róbert által írt és rendezett BANYAMOSODA című zenés-bábos vásári komédia Deák Panka megújult, vidám plakátjával folytatja vándorútját, hogy megnevettesse az 5-9 éves gyerekeket és örökifjú szüleiket. A kalandvágyó érdeklődők október 8-án 10:30-kor a Marczibányi Téri Szabadidőközpontban, október 12-én 16 órakor pedig a Terézvárosi Búcsú keretén belül, az Eötvös10 Közösségi és Kulturális Színtérben válhatnak a mese részesévé.
A produkció lényegét a Pedagógiai Szemle 67. évfolyamábanmegjelent recenzió részlete így summázza: „Amit látunk, egyszerre bábjáték és zenés színi előadás, ez a kettősség pedig teret teremt a gyermeki fantáziának. Az előadás vidám, humoros, a közönség apraja-nagyja jól mulat. Egy igazi színes-szagos zajos vásári komédia, ami bájával és lendületével a gyerekeket és a felnőtteket is magával sodorja."
Az előadást Feuer Yvette, Ivák Bence és Manyasz Erika játsszák,a díszlet és bábtechnika Horváth Márk keze munkája, a jelmez Michac Gábor, a zene pedig Gryllus Samu érdeme.
A KV Társulattal és a Névtelen Utak Alapítvánnyal közös KIÁLLOK ÉRTED című produkció
Romankovics Edit rendezése, és idén az ORFK megrendelésére és szervezésében valósul meg. A történet középpontjában a fiatalkori prostitúció, az áldozattá válás folyamatának bemutatása áll, mesei és valós elemek felhasználásával. Az előadást október 2-án 10:30-kor Szekszárdra, a Babits Mihály Kulturális Központba, október 15-én 13 órakor pedig Zalaegerszegre, a Keresztury Dezső Városi Művelődési Központba visszük, ahol gyermekotthonban, illetve nevelőszülőknél élő fiatalok számára játsszuk. Minden alkalommal feldolgozó foglalkozás követi a látottakat.
HAGYATÉK, Martin Miller: A tehetséges gyermek igazi drámája - Alice Miller tragédiája című könyve és Alice Miller írásai alapján.
Időpont: november 6-án 19-től
Helyszín: Hold21 HPS KultSzalon
Októberi színházi nevelési előadásaink nem nyilvánosak, de lehetőség van azok megtekintésére. Ez ügyben érdemes a csapat művészeti titkárát, Sárosi Emőkét keresni a +36-20-231-39-22-es telefonszámon vagy pedig e-mailben: szervezes@lathataroncsoport.hu. 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek

Kornél