Láthatóvá tenni a láthatatlant

Utolsó helyszínére érkezett a különleges fotókiállítás

 

 


A világhírű Lourdes-i márvány Keresztutat bemutató különleges fotókiállítás nyílt meg március 26-án a budapesti Szent István Bazilikában. Maria de Faykod magyar származású szobrászművész alkotását a Béres Alapítvány támogatásával ismerhetik meg a magyar emberek. A két éve tartó kiállítás-sorozat utolsó állomásához érkezett, a március 26-ai ünnepélyes megnyitón Bukta Norbert, a Szent István Bazilika művészeti vezetője köszöntötte a vendégeket. Beszédet mondott Snell György esztergom-budapesti segédpüspök, a Szent István Bazilika plébánosa, a Szent Jobb őre és Béres Klára, a Béres Alapítvány elnöke. A kiállítást május 22-ig tekinthetik meg az érdeklődők.

Lourdes világhírű márvány Keresztútjával ismerkedhetnek meg azok, akik március 27. és május 22. között ellátogatnak a budapesti Szent István Bazilika Lovagterem kiállítóterébe. Maria de Faykod világhírű alkotását hozta el művészi fotókon a Béres Alapítvány. Ez a kiállítás az elmúlt két évben bejárta az országot, láthatták Esztergomban, Székesfehérváron, Pécsett, Pannonhalmán, Máriapócson, eljutott Nagyváradra, találkozhattak vele a Magyar Művészeti Akadémia Pesti Vigadó Galériájában. Ez a lelket építő, gondolatot ébresztő szép kiállítás zárásként most a budapesti Szent István Bazilikába érkezett.

„Emblematikus a helyszín, az időpont, az alkalom - fogalmazott megnyitó beszédében Béres Klára, a Béres Alapítvány elnöke. A lourdes-i jelenés 150. évfordulója alkalmából felavatott, azóta világhírűvé lett, 17 stációból álló márvány Keresztutat ismerhetjük meg országunk egyik legfontosabb keresztény központjában, a Szent Jobbnak otthont adó Szent István Bazilikában, most húsvét idején."

A keresztények nagyböjt időszakában Jézus Krisztus feltámadásának, a húsvétnak a megünneplésére készülnek, a hitben való elmélyülés segítségével. Maria de Faykod küldetése, hogy felismertesse, mi az a halhatatlan erő, ami munkál bennünk. Ezt a spirituális energiát közvetítik márványba faragott szobrai. Világhírű munkája a Lourdes-ban felavatott, több mint száztonnányi carrarai márványból készült, 17 stációból álló Keresztút, melyet 2008-ban állítottak fel a Lourdes-i Kegyhely megrendelésére, az egyháztörténet egyik legfontosabb Mária-jelenésének 150. évfordulója tiszteletére. Ez a Lourdes-i Keresztút a Béres Alapítványnak köszönhetően jutott el Magyarországra, és Jézus kínszenvedésétől a feltámadásig címmel a szobrászművész által készített művészfotókon keresztül találkozhatnak vele az érdeklődők.

A fények és a különböző szögekből készült felvételek feltárják Maria de Faykod alkotásának összetett kifejezéstartalmát: a szobrokról készített fotókon keresztül a láthatatlan láthatóvá válik. A képek megszólítják a nézőt, mindenkihez elviszik a hit, remény és szeretet üzenetét.

„Személyesen tapasztaltam meg ennek a műalkotásnak a jelentőségét, mely nem csupán esztétikai élményt ad a nézőjének, de irányadó segítő is az életünk során válaszra vágyó útkeresésünkben. Ezek a szobrok gyógyítanak, a lelket gyógyítják. Amikor a Gondviselés ajándékaként megismerkedtem Máriával, egyértelmű volt, hogy közös küldetésünk megmutatni őket a magyar embereknek. Alapítványunk, mely immár 25 éve az élet teljességét kívánja szolgálni, felkarolta ezt a feladatot. Öröm a számunkra, hogy beteljesítettük a küldetésünket: a Lourdes-i Keresztutat bemutathattuk országszerte és most itt lehet a Szent István Bazilikában. Mindenkinek szeretettel ajánlom a megtekintését" - mondta Béres Klára, a Béres Alapítvány elnöke.

A Béres Alapítvány támogatásával megvalósuló, egyedülálló fotókiállítás május 22-ig látogatható a Szent István Bazilika Lovagterem kiállítóterében (1051 Budapest, Szent István tér 1.).

 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek