Liszt Fesztivál a Budapest-Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templomban

Nagy várakozás övezi a Liszt Fesztivált, ami elsőként kerül megrendezésre a BudapestBelvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templomban szeptember 26-tól november végéig

Három koncertre kerül sor a sorozatban, melyeken az egyik legsokoldalúbb zeneszerző műveit hallhatja a közönség a templom hatalmas szimfonikus orgonáján. A sorozat koncertjeire a jegy.hu oldalon lehet jegyeket és bérleteket vásárolni.

Engeszer Mátyás -akit 1871-ben neveztek ki a templom karnagyának- jó barátságot ápolt Liszt Ferenccel. Liszt 1870-től egyre többet látogatott Magyarországra, sőt életének ezen szakaszában -egészen haláláig- három város között ingázott: általában novembertől márciusig Pesten tartózkodott és az éppen akkoriban alakuló Zeneakadémia vezetésével foglalkozott, majd az év többi részét Weimarban és Rómában töltötte. Első hosszabb Pesti tartózkodásakor plébániánk akkori épületében lakott öt hónapon keresztül. Liszt gyakran vezényelte a templom zenekarát és kórusát, több művét is itt mutatták be először Magyarországon, mint például a Missa choralist, melyet ő maga vezényelt. A Via crucis a szerző halála után került bemutatásra a templomban. Ezt a tiszteletet - a „Liszt-hagyományt" szeretnénk napjainkban is fenntartani.

Elsőként Kalocsay Károly orgonaművész koncertjét hallhatjuk szeptember 26-án, akinek műsorán olyan monumentális Liszt-darabok hangzanak el, mint a Bach kantáta parafrázis Weinen, Klagen, Sorgen, Zagen című darab, vagy a Christus oratórium ikonikus tétele az egyház megalapításáról, a Tu es Petrus.

A második koncerten Erdődy János orgonaművész a Szent Erzsébet legendájának nyitó tételén kívül a virtuóz B-A-C-H prelúdium és fúgát adja elő október 10-én.

A Liszt Fesztivál zárókoncertjén Tóka Ágoston működik közre november 21-én. A koncerten a Liszt életmű grandiózus orgonadarabja, az Ad nos, ad salutarem undam korálra írt fantázia és fúga is felcsendül templomunk orgonáján.

Budapest-Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templom

1056 Budapest, Március 15. tér

twww.facebook.com/belvarosiplebaniatemplom 2020. szeptember 26. (szombat), 19.30 órakor Budapest-Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templom Kalocsay Károly orgonaestje Tu es Petrus Gebet (Ave Maria) Évocation Két Consolations Weinen, Klagen, Sorgen, Zagen

A Budapest-Belvárosi Liszt Fesztivál támogatója Belváros-Lipótváros Önkormányzata.


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek