Magyar Ízek Utcája 2019

2019. augusztus 6-án a Várbazárban tartott sajtótájékoztatón ismertették a tizedik Magyar Ízek Utcája rendezvény eseményeit.

A Magyar Ízek Utcája az augusztus 20-i kísérőrendezvényeképpen idén a tizedik alkalommal kerül megrendezésre.

A rendezvény létrehozásával az volt a cél, hogy Magyarország, Kárpát-medence és a velünk élő nemzetiségek gasztrokultúráját, annak sokszínűségében mutassák be, teret adva az olyan termelőknek, élelmiszer előállítóknak, akik minőségi, helyi alapanyagokból készítik termékeiket. A résztvevők válogatása során a terményekre, alapanyagokra, azok egyediségére koncentrálnak a szervezők.
A tíz év alatt nagyon sok kiállító csatlakozott a rendezvényhez, és az elmúlt évek tematikus programjainak ízeit is viszontláthatják a látogatók, fűszerek, gyümölcsből készült termékek a lekvártól a pálinkáig, kézműves sörfőzdék, mézek, kolbászok és füstölt húsok, kenyérfélék, zöldségkészítmények, borászatok és megannyi minden, mi szem szájnak ingere. Több, mint százötven kiállító vesz részt a rendezvényen.
„Tűzön főtt"
A jubileumi évben a Kárpát-medencei népi gasztrokultúra sokszínűségének bemutatására helyezik a hangsúlyt. A leglátványosabb egy-egy tájegységet jellemző hagyományos étel elkészítésére érkeznek csapatok az ország minden tájáról és a határon túlról. Puliszka Pusztinából, öhön az alföldről, káposztaleves Felvidékről, dödölle Őrségből, paradicsomos töltött káposzta Szatmárból, halászlé a Dél-Duna mellől, birkapörkölt Karcagról, káposztás paszuly Kárpátaljáról, és így tovább. Az ételek mind helyben készülnek, így figyelemmel kísérhetik azok hagyományos elkészítése eljárásait, elleshetnek izgalmas praktikákat, melyek eredete a régmúltba nyúlik vissza.
Ezeken túl a vásár vendéglátói azt a feladatot vállalták fel, hogy ezt a tematikát erősítsék. Kézül pacal, tökös lecsó, kakastöke pörkölt, bárányragu. Persze azokra is gondolnak, akik a könnyebb ízeket kedvelik vagy húsmentesen táplálkoznak, lesz jérceragu laskagombával, vajon pirított puliszka lecsómártással, és még sok más fínomság.

 

Fotó: Szedmer Szilvia

 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek