Matrakci Nasuh a Magyar Nemzeti Múzeumban

Nasuh bin Karagöz bin Abdullah el-Bosnavî: Esztergom

 

Az Isztambuli Interkulturális Művészeti Párbeszéd Egyesület (İKASD) rendezésében a Török Köztársaság elnöki hivatalának védnökségével és Budapesti Török Nagykövetség együttműködésével rendezik meg a Matrakçı Nasuh, a XVI. század géniusza című kiállítást a Magyar Nemzeti Múzeumban.
Magyarországra az oszmán hadjáratokról készült miniatúrái érkeztek Matrakçı Nasuhnak. A Matrakçı Nasuh Nasuh bin Karagöz bin Abdullah el-Bosnavî), a XVI. század géniusza című tárlatnak - amelyet a 2015-ös Antalya-i G20-találkozó résztvevői is láthattak - Szarajevó, Belgrád, Isztambul, Bécs, Tokió, Párizs, Róma és Washington után utolsó, tizedik állomása Magyarország. A kiállítást december 28-án csütörtökig a budapesti Magyar Nemzeti Múzeumban láthatják az érdeklődők.
Beste Gürsü, a tárlat kurátora tizenkét török művésznő alkotásait válogatta be a kiállítás anyagába. Ezek a modern falicsempe képek Matrakçı Nasuh: Süleymanname - Tarih-i Feth-i Şikloş Estergon ve Istol-Belgrad (Szulejmán könyve - Siklós, Esztergom és Székesfehérvár meghódításának története), illetve a Beyān-ı Menāzil-i Sefer-i ‘Irāḳeyn-i Sulṭān Süleymān Ḫān (Szulejmán szultán iraki hadjáratának története) című munkáiban fennmaradt miniatúra városképek nyomán készültek. Nasuh versgyűjteményének sorait díszes, kalligrafikus feliratokon festették meg; egy modern vászon pedig a polihisztor által művelt tudományokat ábrázolja. Összesen mintegy 41 mű mutatja be Törökország gazdag történelmét és művészetét az érdeklődő közönség számára.
Beste Gürsü, a tárlat kurátora tizenkét, a megnyitóünnepségen is megjelent török művésznő alkotásait válogatta be a kiállítás anyagába Sevim Ersoyjal az élen. Ezek a modern falicsempe képek Matrakçı Nasuh: Süleymanname - Tarih-i Feth-i Şikloş Estergon ve Istol-Belgrad (Szulejmán könyve - Siklós, Esztergom és Székesfehérvár meghódításának története), illetve a Beyān-ı Menāzil-i Sefer-i ‘Irāḳeyn-i Sulṭān Süleymān Ḫān (Szulejmán szultán iraki hadjáratának története) című munkáiban fennmaradt miniatúra városképek nyomán készültek. Nasuh versgyűjteményének sorait díszes, kalligrafikus feliratokon festették meg; egy modern vászon pedig a polihisztor által művelt tudományokat ábrázolja. Összesen mintegy 41 mű mutatja be Törökország gazdag történelmének és művészetének egy szeletét a múzeumlátogató közönség számára.
A tárlat kísérő könyve Matrakçı Nasuh: Tarih-i Sultan Bayezid (Bajezid szultán története) című munkájának fakszimiléjét és annak latin betűs török nyelvű átiratát is tartalmazza. A Topkapi-palota könyvtárának 1272. számú kézirata a Török Turizmus és Autóklub jóvoltából jelenhetett meg nyomtatásban. A Török Kulturális és Idegenforgalmi Minisztérium Szépművészeti Igazgatósága A XVI. század török zenéje címmel zenei albumot jelentetett meg; a Török Posta különleges Matrakçı emlékbélyeget és képeslapot adott ki, a törökországi UNESCO pedig a projekt katalógusát készítette el annak kapcsán, hogy Matrakçı Nasuh halálának 450. évfordulóját az UNESCO is beiktatta a nemzetközileg ünnepelt évfordulók közé.
A tárlaton megtekinthető a Török Kulturális és Idegenforgalmi Minisztérium Filmművészeti Igazgatósága által támogatott éa az Art and Life Production gondozásában elkészült Oszmánok csillaga: Matraki című dokumentumfilm.


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek