MEGKEZDŐDÖTT A CSEH FILMKARNEVÁL 2022

Február 23 - február 27.

 

 

 

Öt napon át ismét a hagyományos februári időpontban és hagyományos helyszínen, a Toldi moziban várják a cseh filmek rajongóit. Akik nem tudnak személyesen részt venni a vetítéseken, három este a Toldi TÁVmoziban online kapcsolódhatnak be a programba. Az esemény szakmai partnere a Budapest Film. A Cseh Filmkarnevál főtámogatója a Praha by Staropramen.

Tematikus és formai sokszínűség jellemzi az idei filmkínálatot. A Filmkarnevál nyitófilmje, a Megszállás (r. Michal Nohejl) fordulatos története az 1968-as szovjet megszállást követő sötét  időszakban játszódik. „Olyan ellenállás lesz, amilyet még nem látott a világ!" - ígéri a film főszereplője, és az is lehet, hogy a hősök gyávákká és a gyávák hősökké válnak. Bohdan Sláma Árnyékba borult vidék című drámája egy határmenti kis falu életén keresztül villantja fel a II. világháború előtt, alatt és után történt  tragikus eseményeket, amikor történelem viharai kényes döntéshelyzetekbe kényszerítik a falu lakóit. A napjainkban játszódó Hibák (r. Jan Prušinovský) főszereplői csak a jelennek élnek, azonban a múlttal való véletlen találkozás olyan események sorát indítja el, amely mindkettőjük életét teljesen felforgatja. Csehországból egyenesen Kabulba repíti a nézőt a Napocskám, Maad animációs nagyjátékfilm rendezője, Michaela Pavlátová, hogy elkísérjék  a film főszereplőit. Vajon mi vár egy prágai lányra Afganisztánba költözését követően? Az új világ sok meglepetést és örömöt tartogat számára, de olyan veszélyeket is, amelyekkel egy afgán férfi európai feleségeként kell szembenéznie. A Filmkarnevál zárófilmje az Egy modern apa naplója (r. Jan Haluza) című vígjáték, főszereplői egy dologban egyetértenek: „Az a szülő marad otthon a gyerekkel, amelyik kevesebb pénzt visz haza." Ezért úgy döntenek, hogy az apa megy gyesre és magára vállalja az újszülött gondozását az első évben.

A neves Oscar-díjas cseh rendező, Miloš Forman idén februárban lenne 90 éves. Tíz éve éppen az ő születésnapja adta az ötletet az első Filmkarnevál megrendezéséhez. A Hair, a Száll a kakukk fészkére, az Amadeus rendezőjének kalandos életútját a Forman vs. Forman (r. Helena Třeštíková, Jakub Hejna) című dokumentumfilm idézi fel, eddig még sosem publikált, magán- és hivatalos archívumokból előkerült anyagokkal, valamint személyes visszaemlékezésekkel. Filmjei közül az 1967-ben készült Tűz van, babám! néhány éve Budapesten restaurált változata kerül vetítésre. Élvezzék a filmet olyan minőségben, mint 55 éve a film korabeli nézői!

PROGRAMÖSSZESÍTŐ

MEGSZÁLLÁS (OKUPACE)

február 23. (szerda) 20:00, vetítés után vendég a film rendezője

február 25. (péntek) 20:30, Toldi Távmozi

február 26. (szombat) 18:00

ÁRNYÉKBA BORULT VIDÉK (KRAJINA VE STÍNU)

február 24. (csütörtök) 20:00

VIAH (CZ) + FLANGER KIDS (HU) KONCERT A TOLDI KLUBBAN

február 24. (csütörtök) 23:00

HIBÁK (CHYBY)

február 25. (péntek) 20:00

február 26. (szombat) 20:30, Toldi Távmozi

NAPOCSKÁM, MAAD (MOJE SLUNCE MAD)

február 26. (szombat) 20:00, vetítés után vendégünk a film rendezője

február 27. (vasárnap) 20:30, Toldi Távmozi

EGY MODERN APA NAPLÓJA (DENÍČEK MODERNÍHO FOTRA)

február 27. (vasárnap) 20:00

MILOS FORMAN 90: A KILENCVEN ÉVE SZÜLETETT MILOŠ FORMAN EMLÉKÉRE

Tűz van, babám! (Hoří, má panenko) február 26. (szombat) 18:00

Forman vs. Forman február 27. (vasárnap) 18:00

A filmeket eredeti nyelven magyar és angol felirattal vetítik. A műsorváltoztatás jogát fenntartjuk!


Toldi mozi: 1400,- HUF|Távmozi 1200,-HUF

A SZERVEZŐK AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJÁK!

 

 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek