Megmentett műkincsek - Restaurátorhallgatók diplomakiállítása

Megmentett műkincsek címmel nyílt meg a restaurátorhallgatók diplomamunkáit felsorakoztató időszaki kiállítás.

A megnyitó ceremónián L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatójának beszédét követően Orosz Csaba, a Magyar Képzőművészeti Egyetem oktatási rektorhelyettese mondott köszöntőbeszédet. A szakmai megnyitót Heitler András DLA egyetemi docens, a Restaurátor Tanszék vezetője tartotta. A kiállítást Dr. Hankó Balázs, a Kulturális és Innovációs Minisztérium helyettes államtitkára nyitotta meg.


A Magyar Nemzeti Múzeum évtizedek óta szakmai partnere a Magyar Képzőművészeti Egyetem Restaurátor Tanszékének, ahol restaurátorművész képesítés faszobrász, kőszobrász, festőrestaurátor, valamint szilikát, fém-ötvös, papír-bőr, textil-bőr és fa-bútor specializációkon szerezhető. 
„Ez az együttműködés lehetővé teszi, hogy a hazai restaurátorképzésben résztvevők összetett tudásra tegyenek szert:" -mondta L. Simon László főigazgatói köszöntőjében.
„A tárgyakat végignézve kettős az öröm: a magyar kultúra csodálatosan helyreállított műalkotásokkal, egyúttal pedig világszínvonalon dolgozó, elhivatott szakemberekkel is gazdagodott. Nagyon fontos számunkra, hogy olyan partnerünk is legyen, aki a kultúraközvetítő tevékenységünket közelről, a felsőoktatási keretekbe helyezve látja, ismeri a felsőoktatási- és felnőttképzési feladatainkat és céljainkat, köztük számos kutatási programunkat, amelyekben legfőbb szövetségesünk a minisztérium."
„Lényegesnek tartottuk, hogy - nyolc év után, a Magyar Nemzeti Múzeum gondozásában - ismét megjelentessük a Műtárgyvédelem című folyóiratot." - zárta beszédét a főigazgató.
Orosz Csaba, a Magyar Képzőművészeti Egyetem oktatási rektorhelyettese beszédében elmondta, hogy az egyetem és a Magyar Nemzeti Múzeum több évtizedes együttműködése gyümölcsöző, minden megmentett négyzetcentiméter gazdagítja a művészetet, kultúránkat. „Ars longa, vita brevis - Az ügyességhez idő kell, az élet pedig rövid" - zárta beszédét.
„A restaurált tárgyak letörölhetetlenül hordozzák magukon készítőik keze nyomát, akik a művészet és a tudomány határán mozogva őrzik meg azokat. Tárgyaink, kulturális örökségeink, amelyek bölcs gondozóivá kell váljunk, és jó örökösként gondoskodni arról, amit őseink nemzeti örökségként ránk hagytak" - emelte ki a szakmai megnyitó beszédében Heitler András, egyetemi docens, a Restaurátor Tanszék vezetője.
Ezt követően a kiállítást Dr. Hankó Balázs, a Kulturális és Innovációs Minisztérium helyettes államtitkára nyitotta meg. „Ünnep a kultúrának, ünnep a nemzeti kultúránknak. Ünnep a közösségnek, ünnep a nemzetközösségünknek." - kezdte beszédét.
„A műkincsek megmentésével olyan szolgálatot teszünk a Magyar Képzőművészeti Egyetem és a Magyar Nemzeti Múzeum együttműködésében, ami a lényegről, a szolgálatról, és a felsőoktatásról szól. A restaurátor hallgatók a felsőoktatás lényegét, a szolgálatot viszik tovább munkájukkal.
Ma Magyarország az Európai Unióban a TOP3 olyan országban van, amely a legtöbbet költ a felsőoktatásra, így felelősségünk, hogy olyan tudást adjunk a fiataloknak, amelyet alkalmazni tudnak szolgálatuk során.
„Ne feledjük el, hogy az a szent terület, amelyet mi hazánknak nevezünk, Közép-Európában, Európa belvárosában fekszik" - zárta Klebelsberg Kuno gondolataival megnyitó beszédét.
A restaurátorhallgatók diplomamunkáit felsorakoztató kiállítás fő üzenete évről évre azonos, azonban a bemutatott műtárgyak - a képzés jellegéből adódóan - nagyon változatosak, színesek, és alkalmanként különbözőek.
A kiállítótérben az elmúlt három év diplomamunkái tekinthetők meg, a látogatók bepillantást nyerhetnek a restaurálási folyamatokba, a műtárgyvédelem tudományos és művészi világába.
Megmentett műkincsek kiállítás június 17-én pénteken nyitotta meg kapuit és augusztus 21-ig látogatható. Nyár végéig pénteki napokon meghosszabbított nyitvatartással 22 óráig tekinthető meg.


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek