MKVM kiállítások és programok 2020. február

Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum Cím: 1036 Budapest, Korona tér 1. Tel.: 1/375-6249 500 Ft/diák és nyugdíjas

 

Időszaki kiállítások

 

 

Protokoll és diplomácia

2020. január 22. - 2020. május 31.

Az MKVM és a Nemzetközi Protokoll Szakemberek Szervezete közös kiállítása

Ki ne szeretne végig vonulni életében legalább egyszer a vörös szőnyegen? Ki ne álmodna arról, hogy olyan fogadtatásban részesül, mint egy államfő? Most mindezt megtapasztalhatja az, aki január 23-a és május 31-e között ellátogat a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumba, ahol egyedülálló nemzetközi protokoll kiállításon vehet részt. A hazai és nemzetközi protokoll és diplomácia világáról mindezidáig kulturális és múzeumi szinten csak egy-egy részterületet érintve rendeztek időszaki tárlatokat, holott a téma jelentősége, ugyanakkor exkluzív jellege miatt valódi érdeklődésre tarthat számot mind szakmai, mind a nagyközönség körében. Miközben a látogató végig vonul a vörös szőnyegen, megismerheti a protokoll különböző szakterületeit. Először katonai tiszteletadás fogadja, mely kizárólag magas rangú vendégeknek jár, minekután egy államfői rezidenciába érkezik. Tovább haladva megtekintheti Budapest Főváros által adott, illetve kapott protokoll ajándéktárgyakat, majd csemegézhet a vendéglátás protokolljában a régmúlttól egészen napjainkig. Elképzelheti, milyen lehet egy nemes étkészlettel terített, elegáns díszétkezésen részt venni; megcsodálhatja többek között a királyi készletet a Parlamenti pohárszéken. Ezt követően a vallásprotokoll szekcióban megtekintheti például az első magyarországi pápalátogatás eddig ki nem állított relikviáit, majd megérkezik egy kiemelt nemzetközi sporteseményre, mert bizony, a világversenyek protokollrendezvényei is előre meghatározott rendben zajlanak. A múzeum nevéhez híven, jó vendéglátóként desszertről is gondoskodott, valódi különlegességeket gyűjtött össze: ritkaságszámba menő magas rangú kitüntetések, különleges ajándékok, felbecsülhetetlen értékű muzeális darabok várják az érdeklődőket. Így válik a nagyközönség számára is láthatóvá ez a zárt, misztikusnak tűnő világ. A protokoll eredeti értelmében a rendet, rendszert jelentette a régi irattárakban, majd az elnevezés a nemzetközi kapcsolatok szférájában honosodott meg. Napjainkban, mikor sokan szétesőnek érzik világunkat, jó látni, hogy létezik egy olyan világ, ahol mai napig rend uralkodik.

 

 

Gerbeaud Emil 1854-1919

2019. november 8. - 2020. április 5.

Kereken száz éve annak, hogy nincs köztünk a híres cukrász, csokoládégyár-tulajdonos Gerbeaud Emil (1854-1919), aki elévülhetetlen érdemeivel nemzetközi hírnevet és elismerést szerzett a magyar cukrász- és édesiparnak. Gerbeaud a svájci Genfben született, felmenői cukrászok voltak, melynek köszönhetően a szakmát már gyermekkorában megismerhette. Fiatal cukrász évei alatt bejárta Nyugat-Európa országait: németországi, franciaországi, angliai cukrászműhelyekben dolgozott, hogy minél több tapasztalatot és gyakorlatot szerezzen a szakmájában. Párizsban megismerkedett Kugler Henrikkel, melynek köszönhetően az új élet és sikeres munka reményében Pestre költözött. Kugler és Gerbeaud minőségi termékeivel rövid időn belül meghódította az egész országot, s a huszadik század elejére már a világ távoli tájaira is eljutottak árucikkeik. Gerbeaud Emil sikert sikerre halmozott, számos újítást vezetett be a termelésbe, melyekkel hozzájárult a magyar cukrászipar fejlesztéséhez, versenyképessé tételéhez. A kiállítás tiszteletreméltó alakjának kíván emléket állítani.

Játszunk - fotókiállítás

2019. november 21. - 2020. március 1.

A Magyar Fotóművészek Világszövetsége által   meghirdetett és megrendezett  idei XIX.  Nemzetközi-Magyar Fotószalon egyik témája az MKVM által javasolt „Játszunk" volt. Ennek legjobb és díjnyertes alkotásaiból láthatunk itt egy válogatást. Életünk szinte minden területére kiterjed a játék,  az emberi faj megkülönböztető jellemzőjeként:  szinte nincs is olyan aktivitásunk, ahol ne tudnánk tetten érni a játékosság fogalmát vagy éppen rendező elvét. Messze többről van szó, mint a tényleges játék közben megfigyelhető momentumok és alapelvek összességéről, ha igaz az, hogy „színház az egész világ", akkor legalább annyira igaz az is, hogy „JÁTÉK AZ EGÉSZ VILÁG". Ennek felismerésében segít ez a tárlat, miközben gyönyörködhetünk a pályázók fotóinak színe-javában. Jó szórakozást!

 

 

Mézes gondolatok

2019. november 22. - 2020. április 5.

A méz mint az édes íz alapvető hordozója már a kezdetek óta jelen van az emberiség történetében. Az apró repülő rovarok évezredek óta édesítik meg életünket és óvják egészségünket a természet nagylelkűsége által rájuk ruházott képességeik révén. Nap mint nap számtalan olyan terméket használunk, amelyben méhek által előállított anyagok találhatóak. Ha a környezeti ártalmak és az emberi tevékenység miatt méhek eltűnnek a földről, vajon tudnánk-e nélkülözni őket? A fontosabb méztípusok és méhtermékek megismerése mindenkinek tanulságos lehet, ezt már csak tetézi a felhasználási területük hihetetlen gazdagsága. A kiállítás a megismerést és a megértést is segíti, hiszen minél többet tudunk a méhekről, annál jobban szeretjük és óvjuk őket, mint a természet egyensúlyának fontos elemeit, életünk megédesítőit.

Szerencsés lapjárást!

150 éves az Első Magyar Játékkártyagyár

2019. szeptember 27. - 2020. február 2.

MEGHOSSZABBÍTVA 2020. MÁRCIUS 1-IG!

Minden idők egyik legnépszerűbb játékeszköze a játékkártya. Nem árthatott neki tilalom, átok és elégetés, az ördög bibliájának is nevezett ártatlan kártyalapok hasonló indulatokat és szenvedélyt váltottak ki arisztokraták, polgárok, katonák, diákok, asszonyok és pórok körében.

A kiállítás a magyarországi kártyafestészet és -gyártás legszebb termékeit mutatja meg a különböző történelmi korszakokban 1869-től 2012-ig; melyek kezdetben az Első Magyar Kártyagyár Részvénytársulat (1869-1896), majd Piatnik Nándor és Fiai Játékkártyagyár (1896-1949), utóbb Játékkártyagyár és Nyomda, Offset és Játékkártya Nyomda (1950-2012) működése során születtek.

A kártyák mellett számos eredeti forrásdokumentumot is megtekinthetnek látogatóink, így cégtörténeti iratokat, árumintakönyveket, levélpapírokat, korabeli reklámokat, archív fényképeket. Mindezek mellett pedig a tablókon és tárlókban helyet kapnak az elmúlt 150 év kártyajátszási kultúrájának emléktárgyai is használati- és dísztárgyak, könyvek és folyóiratok, képes levelezőlapok, fényképek formájában.

 

Programok

 

KONCERT

 

Bohém-klub

2020. február 4., kedd, 19.30

A Bohém Ragtime Jazz Band koncertje

Folytatódik a Bohém-klub a Kultea színpadán. Törzsvendégeinket és az új érdeklődőket egyaránt sok szeretettel és a régi jókedvvel várjuk a Bohém Ragtime Jazz Band koncertjére.

Belépő: 2.000 Ft / 1.500 Ft (diák)

4 alkalmas bérlet: 6.000 Ft / 4.000 Ft (diák)

 

 

SZALON

 

Különös tájakon

2020. február 12., szerda, 18.00

Üzbegisztán, ahol az 1001 éjszaka meséi elkezdődtek 

Előadó: Galgóczi István

Üzbegisztán a legendák és a mesék országa. A közép-ázsiai országot nem csak a selyemút karavánjai látogatták az évezredek alatt, hanem az utazók is, többek között Vámbéry Ármin. Üzbegisztán a vallásokban, és kultúrákban gazdag múltja miatt mindig is az utazók egyik kedvenc célállomása. Sok az olyan nevezetessége, ami az UNESCO világörökségének is a listáján szerepel. Ott járva megértettem, hogy ez miért is van így, és már azokat is értem, akik visszavágynak oda. 2000-ben diplomáztam az Eötvös Loránd Tudományegyetemen Arab és Politika Tudományok szakokon, de azóta is folyamatosan tanulok, olvasok. Az utazásaimra mindig felkészülök, és eltervezem, hogy mit akarok megnézni. Három évet éltem az iszlám világában, 14 iszlám országban jártam."

Regisztráció szükséges: mkvmuzeum@gmail.com; 1/375-6249

Belépő: 500 Ft

 

___________________

 

Szindbád-szalon

2020. február 5., szerda, 18.00

Modern ivónóta - A Talány Akusztik koncertszínháza

A nívódíjas zenekar újra a húrok közé csap! A rádióból jól ismert slágerek: a Szindbád-dal, a Krúdy-puzzle, a Modern ivónóta, és a retró-himnusz, a Földvár aranya is része a borkostolóval „fűszerezett" koncertnek, színháznak, shownak!

„A Talány Akusztik 2016-ban alakult az Újnyugat Irodalmi Kör és a József Attila Színház közös irodalmi szalonjában, a Legendák nyomában-esteken, amelynek művészeti vezetője, Szabó Zoltán Attila, Schwalm Zoltán néven, költőként is ismert. A zenekar dalait alkotótársával, Zöld Csabával közösen jegyzik. Csaba többek között a Madách Színház Once... és A nyomorultak című előadásainak főszereplője, míg a zenekar énekesnője, Korponay Zsófi a József Attila Színház színésznőjeként többek között a Lila ákácban és A pápanő című előadásokban látható." (Marie Claire)

Regisztráció szükséges: mkvmuzeum@gmail.com; 1/375-6249

Belépő: 1.000 Ft

___________________

 

Üljünk le egy szóra! - vendéglátás felsőfokon

Vendég: Bíró Lajos - Bock Bisztró

2020. február 11., kedd, 18.00

Bíró Lajos a magyar gasztronómia vérbeli fenegyereke, nagyszájú, okos és szórakoztató. Igazi "szakma-narkós", a legtrendibb séfek izgága doyenje, és bár ő ezt kikéri magának - bevallja, hogy nagyon élvezi."

A 2004-ben megnyitott Bock Bisztró már az első törtév után felkerült a 10 legjobb étterem listájára, 2004-től 2013-ig Best of magyaros étterem cím birtokosa. 2008-ban „Az Év Étterme" a Bock Bisztró, 2007 óta a Michelin Guide ajánlott étterme, 2009 óta Bib Gourmand besorolás birtokosa. 2008-ban az Eurotock 2 csillaggal jutalmazta.

Bíró Lajos beszélgetőpartnerei Szikora Katalin gasztronómiai újságíró és Kiss Imre múzeumigazgató.

Regisztráció szükséges: mkvmuzeum@gmail.com; 1/375-6249

Belépő: 1.000 Ft

___________________

 

Borvirág Borklub - Bacchus tölt poharat...

2020. február 25., kedd, 19.00

Múzeumunkba várjuk havonta egy alkalommal a bort kedvelő és élményre szomjazó barátainkat! Az esték során egy-egy pincészet mutatkozik be. Bepillanthatunk a műhelytitkokba, megkóstolhatjuk a borokat, melyeket maga a borász mutat be nekünk.

Házigazda: Borvirág Zenekar

Előzetes bejelentkezés szükséges a bacchus.studio@gmail.com e-mail címen vagy a 30/954-9147-es telefonszámon.

Belépő: előzetes bejelentkezéssel: 2.500 Ft/fő; a helyszínen: 3.000 Ft/fő. 5 alkalmas törzskártya: 10.000 Ft

 

___________________

 

 

CsokiJó - csoki kóstolóval

2020. február 26., szerda, 18 óra

Beszélgetések a csokoládé szerelmeseivel.

A beszélgetést Wessely Márta gasztronómiai újságíró és Kiss Imre múzeumigazgató vezeti.

Regisztráció szükséges: mkvmuzeum@gmail.com; 1/375-6249

Belépő: 1.000 Ft

 

 

 

SZÍNHÁZ

 

La Garconne: Maszkok és dallamok - Carneval és a musical

Francia sanzon est Edith Piaf legszebb szerelmes dalaiból

2020. február 28., péntek, 19.00

 

 

 

Kezdődik a várva várt mulatság,
Beöltözés, álarc, vidámság.
Gyere te is, mulass vélünk,
Hadd legyél a mi vendégünk."

Farsangi koncert, a világzene legszebb musical dalaival.

A koncert szünetében meghívjuk a kedves közönséget borkóstolóra, egy kis sós aprósütemények kíséretében, a múzeum dolgozói, és a fellépők részvételével.

La Garconne együttes:

Énekel: Barna Zsuzsanna, Köves Dóra

Harmonikán kísér: Keresztes Sándor Kristóf

Meghívott vendégünk:

Az MKVM borszakértője: Rábai Katalin - Sommelier

 

Amit kínálunk a koncert szünetében:

Borkóstoló (Rábai Katalin borai)

Vendégváró sós aprósütemények

A koncert időtartama: 80 perc

Belépő: 3.800 Ft

Regisztráció kötelező!

MKVM: 1/375-6249; mkvmuzeum@gmail.com

VAGY

Kiss Gabriella szervező: 70-281-1178; info@cooltourclub.hu

 

 

 

FILM

 

Nyugdíjas Filmklub

2020. február 18., és 25., 11.00 órakor és 14.00 órakor

Válogatás a Magyar Nemzeti Filmarchívum emlékezetes filmsikereiből.

február 18. Két lány az uccán /magyar, 1939, 84'/

Rendezte: Tóth Endre (Emőd Tamás színdarabja alapján)

Szereplők: Tasnády Fekete Mária, Bordy Bella, Ajtay Andor, Vaszary Piri, Csortos Gyula, Kovács Károly

A fővárosba került két szerencsétlen sorsú vidéki lány kallódásának és felemelkedésének története.

február 25. Rangon alul /magyar, 1960, 80'/

Rendezte: Bán Frigyes

Szereplők: Sulyok Mária, Ráday Imre, Sólyom Ildikó, Bitskey Tibor, Psota Irén, Márkus László

Bodrogi Zsuzsa és Zeke Jóska az Operaház bérleti előadásain szeret egymásba. A fiú munkás, Bodroginé pedig nem hajlandó rangon alul férjhez adni a lányát. A család az amerikai nagybácsi csomagjaiból él, és Kornél bácsinak már megírták, hogy Zsuzsa férje egy fogorvos lesz...

Belépő: 500 Ft, vagy a délelőtti vagy a délutáni előadásokra szóló 4 alkalmas bérlet: 1.500 Ft

 

 

 

KÖNYVBEMUTATÓ

 

Vomberg Frigyes - Szabó Edit - Gálos Viktor: Szakácskabátba zárva

könyvbemutató

2020. február 13., csütörtök, 17.00

 

 

 

Hogyan lesz egy öntörvényű, rakoncátlan kisfiúból az ország egyik legfegyelmezettebb szakácsa?

Miért válik néha a máskor kényelmes szakácskabát egyszeriben elviselhetetlenül szűkké, szinte fojtogatóvá?

Vomberg Frigyes életútja tele van meglepetésekkel. Már az óvodai mászókán kijelentette, hogy szakács lesz, szakmai életének jelentős részét mégis az éttermi konyhákon kívül töltötte. Volt konyhafőnök, tanár, food stylist és tehetségkutató tévéműsorok sztárja, a hazai gasztronómia és az oktatás megújításának egyik élharcosa, ám nevét igazán akkor ismerte meg az ország, amikor edzőként részt vett a magyar Bocuse d'Or csapat munkájában.

A kötetben megszólalnak azok a barátok, kollégák, pályatársak, akikkel Vomberg Frigyes ma is szoros kapcsolatot ápol, és szóba kerülnek mindazok, akik fontos szerepet töltöttek be az életében. Mivel egy séf regényes élete szorosan kötődik az ízekhez és az ételekhez, 25 emblematikus, ám mostanra „vombergesített" recept segítségével követhetjük végig a főszereplő életútját. A fogásokat maga a mester főzte és tálalta, a fotókat pedig a régi barát és harcostárs, Gálos Viktor készítette.

Vomberg Frigyessel Kiss Imre múzeumigazgató beszélget.

Regisztráció szükséges: mkvmuzeum@gmail.com; 1/375-6249

A belépés díjtalan.

 

Nyitva: keddtől vasárnapig, 10.00-18.00

Múzeumi belépőjegy:

1000 Ft/teljes árú

500 Ft/diák és nyugdíjas

2000 Ft/család


 

 

 

 

PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJUK!

 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek