Móra Kiadó Könyvfesztiváli könyvek

****Könyvfesztiváli újdonságaink, melyekhez program is kapcsolódikÁprilis 26., péntekNógrádi Gábor: Segítség, állat! Korosztály: 9+

A nagy sikerű, gyerekszínjátszók által is sokszor előadott Segítség, ember! című kötet párja.

A polip tényleg hasonlít az emberre? Előfordult már, hogy mégiscsak a gólya hozta a gyereket? Az éhes víziló ráfanyalodik a húsra? És miért hívják így a mosómedvét, ha nem is mos? Amire több évtizede vártak a lelkes olvasók, most végre megtörtént: Nógrádi Gábor folytatta a legendás Segítség, ember! című kötetét. Az új kiadványban harminc állat kapott helyet, akik ezúttal is fergetegesen szórakoztató állatmonológokban mesélnek magukról és fő ellenségükről, az emberről. A szórakoztatás, akárcsak az előző kötetben, most is ismeretterjesztéssel párosul – mire a kiadvány végére érünk, a sok nevetés mellett szinte észrevétlenül megtanuljuk a szereplő állatok valamennyi jellegzetes szokását, megismerjük étrendjét és lakhelyét.

Kapcsolódó program: április 26. péntek 14:00-15:00 Szabó Magda terem / D épület
Segítség, megújultam! Beszélgetés Nógrádi Gáborral

A rendezvényen a közönség nem csupán az újrarajzolt életműsorozatot ismerheti meg,

hanem Nógrádi Gábor legfrissebb könyvét is, a Segítség, állat!-ot.

Résztvevők: Nógrádi Gábor író, Ritter Ottó grafikus, Dóka Péter szerkesztő, Koltai Róbert színművész

A könyvbemutató után Nógrádi Gábor és Ritter Ottó, a kötet illusztrátora dedikál a Móra Kiadó standjánál, a Táncszínház előcsarnokábanÁprilis 27., szombatMarék Veronika: Coffi, Pocak, Paprika Korosztály: 6+Marék Veronika kézírással készült, egyoldalas képregényei több mint harminc év után jelennek meg újra a Móra Kiadónál. A rövid, játékos mesék tökéletesen felidézik a 80-as évek hangulatát, miközben a mai gyerekeket is elvarázsolják Coffi, Pocak, Paprika és Csoki szívhez szóló történetei.

Reméljük, jó barátaid leszünk mi hárman: az okos Coffi, a piros sapkás Paprika és a pocakos Pocak. No meg Csoki, a kutya. Mióta Coffi másik városba költözött, mindent levélben írunk meg egymásnak. Ebben a könyvben az összeset megtalálod, így te is beleolvashatsz a titkainkba. Ahány oldal, annyi mese, rejtvény, játék. Mellettünk sosem fogsz unatkozni! Hógolyózunk, jelmezbált rendezünk, kirándulunk az oroszlánokkal. Sziklát mászunk, nyomokat keresünk, sátorozunk. Hol összeveszünk, hol kibékülünk. Tarts velünk te is!

Kapcsolódó program: április 27. szombat 11.00-12.00 Marék Veronika dedikál a Móra Kiadó standjánál, a Táncszínház előcsarnokábanBartos Erika: Brúnó Budapesten Pest fényei Korosztály: 6+

és a hozzá tartozó fényképes foglalkoztató Brúnó Budapesten Pest fényei lépésről lépésre

A Brúnó Budapesten sorozat 4. kötete Buda helyei, tornyai és Pest szíve után.

Tudod-e, hogy a Duna partja régen a mai Pozsonyi úton húzódott? Mit jelent a Sétáló Naprendszer, és kiknek a szobrát láthatjuk a Hősök terén? Ismered-e a Füvészkert vagy a Keleti pályaudvar történetét? Jártál-e már az Állatkertben és a Vasúttörténeti Parkban?

Bartos Erika, akinek munkásságát számos hazai és nemzetközi díjjal ismerték el, most a fővárost mutatja be a legkisebbeknek. Az építészmérnök végzettségű meseíró egy kedves történet és részletgazdag rajzok segítségével kalauzolja végig az óvodáskorú olvasót Budapest nevezetes helyszínein.

Belső illusztrációkat itt láthatnak: https://www.bartoserika.hu/aktualis/pest-fenyei

A kötetekhez puzzle és társasjáték is született már.

Kapcsolódó program: április 27. szombat 11:00-12:00 Szabó Magda terem / D épület

Brúnó Budapesten – Vetítős, mesélős, interaktív gyerekprogram Bartos Erikával.

12.00-13.00 Bartos Erika a könyvbemutató után dedikál a Móra Kiadó standjánál, a Táncszínház előcsarnokában.LÜK termékcsalád A most debütáló MóraEDU részét képező LÜK termékcsalád legújabb köteteit is kipróbálhatják és meg is nyerhetik az érdeklődő gyerekek LÜK játszóházunkban.

Kapcsolódó program: április 27. szombat 11:00-12:00 Gyerekbirodalom / D épület

LÜK játszóház Szeretettel várjuk az 5-10 éves gyerekeket egy kis játékra a gyereksarokban, ahol kipróbálhatják a népszerű miniLÜK játékot. A játék fejlesztői segítenek korosztályoknak megfelelő füzetek kiválasztásában, majd némi gyakorlás után egy rögtönzött helyi LÜK-bajnokságot is rendezünk. L(ogika) Ü(gyesség) K(itartás) – Játszva leszel okosabb! Játékvezető: Bertalan András, Móra Kiadó

Kapcsolódó program: április 27. szombat 14:30-15:00 Könyvtáros Klub / B épület, Jövő Háza


Móra EDU – Velünk gyerekjáték a tanulás!
A MÓRA EDU brand egy hitvallás. Valljuk, hogy a minőségi, innovatív készség és képességfejlesztés nagyban segítheti gyermekeink boldogulását az iskolában és iskolán kívül egyaránt. Előadásunkban szeretnénk megvilágítani ennek a vállalásnak a szellemi hátterét, és néhány ötlettel bemutatni a tehetséggondozáshoz, képességfejlesztéshez ajánlott kiadványainkat. Előadó: Török Ágnes, a Móra Kiadó Edukációsproject-vezetője

Bosnyák – Knézics – Dudás: Rém jó könyvek Korosztály: 5+

Olvasástanulást támogató könyvsorozat a betűkkel ismerkedőknek, amely megfelel az olvasástanítás tanítástechnikai követelményének, de nem tankönyv. A beszédfejlesztéstől indul, utána tér rá a betűk, betűkapcsolatok, szótagolás és szavak olvasásának tanítására. Hiánypótló, mert már az iskola első napjaiban, vagy akár óvodában is a gyerek kezébe adhatók. A képekről beszélgetve, a betűket, betűkapcsolatokat, szótagokat olvasva észrevétlen jártasságot szerezhet a kicsi az olvasásban. Ez a gyorsan szerzett sikerélmény biztosítja a tanulás folytatásához szükséges motivációt, hiszen az olvasástanulás kezdetén ennek kialakítása és fenntartása okozza a legnagyobb nehézséget.Kapcsolódó program pedagógusoknak, szülőknek: április 27. szombat 13:30-14:00 Könyvtáros Klub / B épület, Jövő Háza

Rém jó módszer az olvasóvá nevelésben

Az olvasni már tudó gyerekek részére jelenleg számos könyv, illetve könyvsorozat áll rendelkezésre a könyvpiacon. Ezeknek a kiadványoknak elsősorban az a céljuk, hogy felkeltsék az olvasás iránti érdeklődést, illetve a már kialakult olvasókedvet fenntartsák. Tehát egy olyan mesés könyvsorozatról van szó, amely az olvasást valóban élményszerűvé varázsolja, és megajándékozza a még olvasni nem tudó gyerekeket az olvasás sikerének érzésével!

Résztvevők: Knézics Anikó Közreműködnek: Bosnyák Viktória író és Dudás Győző grafikusKapcsolódó program gyerekeknek: április 27. szombat 15.00-15.40

Gyerekbirodalom / Táncszínház előcsarnoka

Érezd magad RÉM JÓL!
Ismerkedés és rajzolás Memóval és Pirivel, a Rém-Jó Könyvek sorozat főszereplőivel.

A program résztvevői: Bosnyák Viktória író, Dudás Győző grafikus, Knézics Anikó

16.00-17.00 Bosnyák Viktória, Dudás Győző, Knézics Anikó a könyvbemutató után dedikál a Móra Kiadó standjánál, a Táncszínház előcsarnokában

Dóka Péter: A három űrbetyár Korosztály: 6+ Szupermalac és Űrpatkány 2.

Szupermalac és Űrpatkány egy messzi-messzi galaxisban él…

Régen ők is a Földön laktak, de akkor még más volt a nevük: Csocsó és Pati. A többi állat gúnyolta őket, mert nem vették észre, milyen különlegesek. Senki sem sejtette, hogy hamarosan űrhajóba pattannak, és szuperhősök lesznek. Kísérd el őket csillagközi kalandjaikra! Ismerd meg társaikat: a ravasz Fáraó kandúrt és feleségét, Kleó cicát!

Megmentheti egy malac és egy patkány a világot? Sikeresebbek lehetnek, mint a daliás Acélmedve? És vajon megkapják a szuperhősengedélyt?

A sorozat második kötetéből kiderül, kicsoda Űrpatkány fia, találkozhatsz Kisgömböccel, a mohó fekete lyukkal, és a Tükörbolygóra is elutazhatsz. Még Unikornélia, a bájos egyszarvú is feltűnik, hogy segítsen hőseinknek, amikor Rosszkutya visszatér! De vajon kicsoda a három űrbetyár? Miért rabolnak ki egy hűtőt? És tényleg tudnak zenélni?

Olvass bele: https://mora.hu/content/2019/4/Product/szupermalac_es_urpatkany2_a_harom_urbetyar-1.pdf

A könyv alapján készült rajzfilm sorozat első szériáját már a televízió is vetítette, melyet hét újabb fog követni. Az első részből: https://www.youtube.com/watch?v=xmJ7y452uH4Kapcsolódó program: április 27. szombat 17.00-18.00

Szabó Magda terem / D épület

Dóka Péter: A három űrbetyár – A Szupermalac és Űrpatkány című trilógia második kötetének bemutatója

A kötet rendhagyó bemutatóján Dóka Péter hőseit Máli Csaba grafikus élőben rajzolja meg. A beszélgetést dramatizált felolvasások és a Szupermalac-rajzfilmsorozat részletei egészítik ki.

Résztvevők: Dóka Péter író, Máli Csaba illusztrátor, Dávid Ádám szerkesztő
Moderátor: Ughy Szabina szerkesztő

18.00-19.00 Dóka Péter, Máli Csaba a könyvbemutató után dedikál a Móra Kiadó standjánál, a Táncszínház előcsarnokában

Michael Ende: Rosszcsont Rodrigo és Filkó, a fegyverhordozója Korosztály: 6+Filkó biztos benne, hogy vérbeli rablólovagnak született. Ezért aztán magától a hírhedett Rosszcsont Rodrigótól akarja kitanulni a rablás minden csínját-bínját. Igen ám, de először is ki kell állnia a bátorságpróbát. Mikor Filkó belebotlik Rózsika hercegkisasszony hintójába, úgy érzi, itt a lehetőség. Lehet bármi veszélyesebb, mint hercegkisasszonyokat rabolni? És Filkó ekkor még nem is sejti, hogy a nagyhatalmú udvari varázsló, Rabanus Rochus el akarja kapni Rózsikát.

Rosszcsont Rodrigó keletkezéstörténete majdnem annyira kalandos, mint maga a róla szóló meseregény. A világhírű német író, Michael Ende, aki idén lenne kilencven éves, élete alkonyán három rendkívül szórakoztató és sodró lendületű fejezetet írt meg a gyáva, de nagyszívű rablólovag és a fegyverhordozójául szegődő kisfiú, Filkó barátságáról. A regénytöredék több mint húsz év után az ötvenéves, díjakkal elhalmozott kortárs szerző, Wieland Freund stílusbravúrjának köszönhetően kiteljesedett, és idén januárban jelent meg az egyik legrangosabb német gyerekkönyvkiadó, a Thienemann gondozásában. Rosszcsont Rodrigó és Filkó, a fegyverhordozója 2019 egyik legnagyobb gyerekirodalmi szenzációjának ígérkezik.Olvass bele: https://mora.hu/content/2019/4/Product/rosszcsont_rodrigo_es_filko_a_fegyverhordozoja_belelapozo.pdfKapcsolódó program: április 27. szombat 18:00-19:00

Szabó Magda terem / D épületPerczel Enikő fordítóval és Dávid Ádám szerkesztővel Forgách András író, fordító beszélget. A Goethe Intézet támogatásával megvalósuló könyvbemutatót Dér Zsolt és Frank Ildikó felolvasószínháza teszi teljessé.

Résztvevők: Perczel Enikő fordító, Dávid Ádám szerkesztő, Dér Zsolt és Frank Ildikó színművészek. Moderátor: Forgách András író

60 éves az Asterix- sorozat!

Hét-nyolc éves lehettem, amikor először olvastam Asterix és Obelix történeteit és elhatároztam, hogy képregényt fogok rajzolni a történetből - nyilatkozta Didier Conrad - és most 60 éve készült el az első rész.

Hogy a világ legnépszerűbb képregénye lett, azt mi sem bizonyítja jobban, minthogy csak a tavaly ősszel megjelent Asterix és az Itáliai futam című albumból már 5 millió példány kelt el, 16 nyelven. De az teljes sorozatot több mint száz nyelvre és dialektusra lefordították, és világszerte 380 millió albumot adtak el belőle.

2019 májusára várható a 27. album magyar kiadása Asterix fia címmel és októberben jelenik meg a legújabb, 38. album Franciaországban, melynek magyar kiadása 2020 elején várható. Az magyar kiadás is óriási sikernek örvend, szerencsére a hazai közönség körében is töretlen a népszerűsége.

Asterix és legjobb barátja, Obelix a római helyőrségekkel folytatott állandó küzdelmét és az ókori világban tett utazásainkat, melyek során eljutnak Korzikára, Egyiptomba, sőt Amerikába is. A veszélyes, ugyanakkor mókás kalandok során sokszor csak a titkos csodaital, illetve furfangosságuk segíti őket!Kapcsolódó program: április 27. szombat 18:00:19:00

Márai terem / B épület, Jövő Háza

Asterix 60. A világ egyik legsikeresebb képregénye 60 éves lett. Sztorik, érdekességek szerzőkről, szereplőkről, fordításról, rajongókról, és egy kis előzetes a következő kötetről. Filmrészletekkel fűszerezve.

Résztvevők: Bayer Antal a sorozat fordítója, Speier Dávid, az egyik legismertebb magyar filmfordító és szinkrondramaturg.

Moderátor: M. Szabó Csilla szerkesztő

A könyvfesztiválon Asterix és Obelix személyesen is részt vesz és még francia kártyát is osztogat Április 28., vasárnapBíró Eszter: Időradír Korosztály: 3+

Bíró Eszter, a népszerű előadóművész 2013 óta énekel a gyerekeknek. Az Ídőradír a harmadik olyan könyve, amely zenés CD-vel együtt jelenik meg. A kiadvány a világórát összetörő Időmanó meséjével, valamint tizenöt dal segítségével mesél humorosan az időről és annak múlásáról, amelyet néha felgyorsítanánk, máskor lelassítanánk az Időradír segítségével. A kötet tartalmazza az összes dal szövegét, valamint számos interakítv, a kiadványhoz kapcsolódó játékot. A zenét Födő Sándor „Fodo”, a dalok szövegeit Hegyi György, Marék Veronika és Varró Dániel írta. Az illusztrációt Molnár Jacqueline készítette.

CD-s könyv poszter melléklettel. Sajtóanyagot mellékelünk.

Kapcsolódó program: április 28. vasárnap 11.00-11.30

Gyerekbirodalom / Táncszínház előcsarnoka

Zenés-mesés ízelítő Bíró Eszter: Időradír c. könyvéből

Közreműködik: Bíró Eszter (énekesnő), Födő Sándor "Fodo"(zeneszerző, ütős) és Hámori Máté (gitáros) A program után Bíró Eszter és Födő Sándor "Fodo" dedikálja Időradír című könyvét és lemezét. 

11.30-12.30 Bíró Eszter, Födő Sándor a könyvbemutató után dedikál a Móra Kiadó standjánál, a Táncszínház előcsarnokában

10 éves a Kerekítő – Jubileumi zenés mesemóka kerekítő manóval


Kapcsolódó program: április 28. vasárnap 11.30 – 12.10

Gyerekbirodalom / Táncszínház előcsarnoka

Kerekítő manó óvodásoknak szóló könyvei és mondókás köteteink nyomán, mondókák és dalok közt kalandozunk, meseszálat gurigatva, hangszerjátékkal színesítve.

A Kerekítő 10. születésnapját őszre tervezzük.

Előadók: J. Kovács Judit: báb, furulyák, Gyulai Csaba: kalimba, daff, cajon, résdob

12.10-13.00 J. Kovács Judit, Kállai Nagy Krisztina a könyvbemutató után dedikál a Móra Kiadó standjánál, a Táncszínház előcsarnokábanJátékos-verses foglalkozás Nyulász Péterrel


Kapcsolódó program: április 28. vasárnap 14.00-15.00

Gyerekbirodalom / Táncszínház előcsarnoka


Az óvodás és kisiskolás korosztálynak szóló játékos-verses foglalkozás a Zsubatta!, valamint a Miazami, a Miazmég és a Kiazaki című kötetek alapján. „A gyerekekkel kicsit tornázunk, sokat játszunk, megtanulhatnak egy-egy verset, rajzfilmeket vetítek és persze játszunk a kitalálósokkal.”

15.00-16.00 Nyulász Péter a könyvbemutató után dedikál a Móra Kiadó standjánál, a Táncszínház előcsarnokábanBalázs Ágnes: Az ügyetlen bohóc és más történetek Korosztály: 5+

Hányszor hallottad már, hogy ne ugrándozz mesehallgatás közben, ne kiabálj, ne dobolj, ne trappolj, hanem ülj le szépen, és figyelj csöndben? Ha nehezedre esik egy helyben maradnod, ha te is örökmozgó vagy, akkor ezek a mesék éppen neked szólnak! A mulatságos történetek alatt ugrálhatsz, tapsolhatsz, szaladgálhatsz, sőt, még kiabálhatsz is, de csak akkor, amikor elhangzanak a feladatokra buzdító szavak.

Örökmozgó, mesehallgatásra és játékra fel! Keltsd életre a vakmerő rákocska, a vaksi kismatróz vagy az ügyetlen bohóc történetét!

A Mesék örökmozgóknak sorozat negyedik kötete. A sorozat lényege a játékos koncentrációfejlesztés.

Olvass bele: https://mora.hu/content/2019/3/Product/az_ugyetlen_bohoc_mesek_orokmozgoknak.pdf

Rövid tréler: https://www.youtube.com/watch?time_continue=118&v=aY3eGKHo-JM

Kapcsolódó program: április 28. vasárnap 16:00-16:30

Gyerekbirodalom / Táncszínház előcsarnoka

Az ügyetlen bohóc – mesék örökmozgóknak Balázs Ágnessel
Örökmozgó, mesehallgatásra és játékra fel! Ha nehezedre esik egy helyben maradni, ha te is örökmozgó vagy, akkor ezek a mesék éppen neked szólnak! A mulatságos történetek alatt ugrálhatsz, tapsolhatsz, szaladgálhatsz, sőt, még kiabálhatsz is, de csak akkor, amikor elhangzanak a feladatokra buzdító szavak. Keltsd életre a vakmerő rákocska, a vaksi kismatróz vagy az ügyetlen bohóc történetét!

16.30-17.30 Balázs Ágnes, Horváth Ildi a könyvbemutató után dedikál a Móra Kiadó standjánál, a Táncszínház előcsarnokában

Könyvfesztiváli újdonságaink, melyekhez nem kapcsolódik programunk

 

Zdenek Milrer - Lackfi János: Kisvakond és nagy kalandok verses képeskönyv Korosztály: 3+

Zdeněk Miler népszerű rajzaihoz most a magyar gyerekek egyik kedvenc költője, Lackfi János írt vicces verseket.

Az erdő lakói vidáman töltik a napjaikat, és amilyen aprók, éppen olyan nagy kalandokba keverednek. Ha valamelyikük bajba kerül, a talpraesett kisvakond máris ott terem! Amikor pedig neki van szüksége segítségre, ő is számíthat a többiekre: a nyuszira, a csigára, a békára, a bagolyra és persze a bátor kisegérre!

Nemes Nagy Ágnes: Kósza varjak Korosztály: 6+

„Nagy a világ! És nincsen hossza-vége” – ujjong fel az utazó a Dal, Rómában elején. Nemes Nagy Ágnes versei részben az efféle rácsodálkozások gyönyörűségének köszönhetően olyan népszerűek a felnőttek és a gyerekek körében egyaránt.

A Móra Kiadó új Nemes Nagy-sorozatának legfrissebb kötete csupa újdonságot kínál, amelyre a szerzőt jól ismerő olvasó is örömmel csodálkozhat rá. Ezúttal a költő életében kötetbe nem került írások közül válogattunk. A szó szoros értelmében vett gyerekversek mellett helyet kaptak olyan, eredetileg felnőtteknek szánt darabok, amelyek játékos hangja a legkisebbeket is könnyedén megszólítja.

A szövegek varázslatos világát Szegedi Katalin illusztrációi teszik teljessé.

Könyvbemutatóra várjuk Önöket a Hegyvidéki Kulturális Szalon Tamási Áron termébe május 16–án, 16 órától.


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek